Hlavní obsah

Šafářová - S. Williamsová 0:6, 1:6Šafářová dostala výprask od Williamsové, pak poprvé vyhrála debl

Česká tenistka Lucie Šafářová první letošní a celkově pátý turnajový triumf v kariéře v americkém Charlestonu nevybojovala. Ve finále dnes uhrála proti domácí Sereně Williamsové jediný game a podlehla za necelou hodinu 0:6 a 1:6.

Foto: Mic Smith, ČTK/AP

Tenistka Lucie Šafářová na turnaji v Charlestonu

Článek

Na turnajové vítězství na okruhu WTA čeká Šafářová od srpna 2008. Bývalá světová jednička Williamsová získala 40. titul v kariéře. Šafářová však získala svůj první deblový titul. Ve finále čtyřhry s Ruskou Anastasií Pavljučenkovovu otočily zápas proti španělsko-kazašské dvojici Anabel Medinaová, Jaroslava Švedovová.

Šestadvacetiletá Šafářová smetla v semifinále dvakrát 6:0 Slovinku Polonu Hercogovou. Proti mladší ze sester Williamsových se ocitla v opačné pozici a prohrála i pátý vzájemný duel.

V úvodním setu dostala od třináctinásobné grandslamové šampionky "kanára" a k neslavnému výsledku se přiblížila i v následujícím. Alespoň jeden game získala nakonec ve druhé sadě až za stavu 0:3, když s úsměvem na rtech a za potlesku diváků uhrála čistou hru.

Finálovou účast nezvládla Šafářová proměnit v titul už popáté v řadě. V roce 2009 prohrála v Québeku, o rok později v Paříži, loni pak v Kuala Lumpuru podlehla Jeleně Dokičové a naposledy v Kodani i tehdejší světové jedničce Dánce Caroline Wozniacké.

Williamsová se připojila ke své sestře Venus (43 titulů) a Kim Clijstersové (41), které jako jediné z aktivních tenistek dosáhly hranice 40 turnajových triumfů. V Charlestonu neztratila ani set a na antuce vyhrála poprvé od roku 2008, kdy triumfovala na stejném turnaji. "Byla úžasná, zasloužila si zvítězit," ocenila Šafářová soupeřku, která získala první titul od loňského srpna.

Krátce po porážce ve dvouhře nastoupila Šafářová do finále čtyřhry. Po prohrané první sadě v poměru 5:7 dokázaly s Pavljučenkovovou vyhrát druhý set 6:4 a se skóre 10:6 ovládly i čtvrthodinový super super tie-break. Brněnská rodačka hned první deblové finále proměnila v titul. Z Charlestonu si odvezla prémii 59.000 dolarů (1,1 milionu korun) za dvouhru, v deblu s partnerkou získaly 37 tisíc.

V pondělním světovém žebříčku se Šafářová posune na 23. příčku, o jedno místo za své životní maximum.

Tenisový turnaj žen v Charlestonu (antuka, dotace 740.000 dolarů):
Dvouhra - finále:
S. Williamsová (5-USA) - Šafářová (9-ČR) 6:0, 6:1.
Čtyřhra - finále:
Pavljučenkovová, Šafářová (Rus./ČR) - Medinaová, Švedovová (Šp./Kaz.) 5:7, 6:4, 10:6.

Reklama

Související témata: