Hlavní obsah

Berdych - Nišikori 2:6, 6:2, 6:4Berdych ve čtvrtfinále v Monte Carlu vyzve Murrayho

Aktualizováno

Český tenista Tomáš Berdych porazil v třetím kole turnaje v Monte Carlu Keie Nišikoriho z Japonska 2:6, 6:2, 6:4 a postoupil do čtvrtfinále. V něm se utká se čtvrtým hráčem světového žebříčku Britem Andym Murraym. Do čtvrtfinále se dostal také první hráč světa Novak Djokovič ze Srbska, kterému jen pár hodin před zápasem zemřel v 83 letech děda Vladimír.

Foto: Lionel Cironneau, ČTK/AP

Tenista Tomáš Berdych na turnaji v Monte Carlu.

Článek

Šestadvacetiletý Berdych do utkání s Nišikorim, s kterým prohrál oba předchozí vzájemné duely, vstoupil špatně a úvodní sadu rychle ztratil. Pak se však sedmý hráč světa dostal do zápasu, vyrovnal a utkání ukončil při soupeřově servisu.

"Těžko říci, jestli jsem měl pomalý začátek, spíš bych vyzdvihl hru Nišikoriho. Začal v obrovském stylu a kdyby takhle pokračoval, neměl bych co nabídnout," řekl Berdych Radiožurnálu. "Trochu jsem doufal, že to bude nad jeho síly, aby to vydržel, což se potvrdilo. Mně se pak dařilo hrát moji hru a zvládl jsem to," dodal.

S Murraym se Berdych letos už jednou utkal - ve čtvrtfinále v Dubaji s ním neuhrál ani set. Celková bilance však vyznívá lépe pro českého tenistu, který nad Britem třikrát zvítězil a dvakrát s ním prohrál.

Djokoviče zdrtilo úmrtí dědy

Djokovič, zdrcený úmrtím svého dědy, o kterém se dozvěděl při dopoledním rozehrávání, se na dvorci dlouho hledal. Po prohrané první sadě v sobě našel dostatek psychických sil a Ukrajince Alexandra Dolgopolova porazil po setech 2:6, 6:1 a 6:4.

Po mečbolu Dolgopolov tleskal Djokovičovi u sítě. Srb si otřel slzy, došel doprostřed dvorce a zvedl ruce k nebi. Z tiskové konference po utkání byl omluven. "Zemřel mu děda, bylo pro něj náročné k zápasu nastoupit a hrát a po postupu byl zcela vyčerpán fyzicky i psychicky," uvedlo v prohlášení vedení ATP.

Děda hrál důležitou roli během Djokovičova dospívání a v době války na Balkáně. "Vštěpoval mi, že vždycky musím bojovat," řekl dříve tenista a věnoval mu letošní titul v Miami. "Dodáváš mi pozitivní energii, jsi můj hrdina," říkal.

Murraymu usnadnil postup do čtvrtfinále proti Berdychovi domácí hráč Julien Benneteau, jenž při pádu utrpěl zlomeninu v lokti a poranil si kotník. "Ten loket je horší. Je to zlomené, což znamená nejméně tři týdny nehybnosti," posteskl si Francouz, který zápas skrečoval za stavu 6:5 pro soupeře v prvním setu. Obává se, že nemá šanci stihnout Roland Garros. Doufá však, že nepřijde o olympijské hry.

Výsledky tenisového turnaje mužů v Monte Carlu: Dvouhra - 3. kolo:
Djokovič (1-Srb.) - Dolgopolov (16-Ukr.) 2:6, 6:1, 6:4
Tsonga (4-Fr.) - Verdasco (13-Šp.) 7:6 (9:7), 6:2
Simon (9-Fr.) - Tipsarevič (7-Srb.) 6:0, 4:6, 6:1.
Berdych (6-ČR) - Nišikori (12-Jap.) 2:6, 6:2, 6:4
A. Murray (3-Brit.) - Benneteau (Fr.) 6:5 skreč.
Čtyřhra - 2. kolo:
Paes, Štěpánek (5-Ind./ČR) - Schwank, Cabal (Arg./Kol.) 6:3, 6:3.

Reklama

Související témata: