Hlavní obsah

Berdych - Verdasco 6:1, 6:2Berdych a nečekaně i Hradecká postoupili v Madridu do semifinále

Madrid
Aktualizováno

Čeští tenisté Tomáš Berdych a Lucie Hradecká postoupili do semifinále špičkově obsazeného turnaje v Madridu. Mimořádně překvapivý je úspěch Hradecké, jež v dnešním čtvrtfinále porazila ve dvou tie-breacích pátou hráčku světa Australanku Samanthu Stosurovou. Šestý nasazený Berdych deklasoval 6:1, 6:2 Španěla Fernanda Verdaska.

Foto: Alberto Di Lolli, ČTK/AP

Tenista Tomáš Berdych na madridské antuce

Článek

Fedcupová vítězka Hradecká musela v Madridu absolvovat kvalifikaci a i v hlavní soutěži ukazuje, že se jí na rychlé modré antuce daří. V druhém kole překvapila vítězstvím nad obhájkyní loňského titulu Petrou Kvitovou a dnes porazila další hráčku elitní desítky Stosurovou.

Stejně jako v předchozích utkáních i proti vítězce US Open, jež je přesně o 100 míst na žebříčku výš, podržel Hradeckou její tvrdý servis. Favorizované Stosurové nastřílela 19 es, přičemž tím posledním, navíc z druhého podání, vybojovala mečbol, který následně proměnila. Oba tie-breky byly těsné, Hradecká je vyhrála 10:8 a 8:6.

V semifinále se české překvapení turnaje utká s bývalou světovou jedničkou Serenou Williamsovou, jež má také v Madridu formu. Marii Šarapovové dnes povolila jen čtyři gamy.

Suverénní Berdych

Šestadvacetiletý Berdych postoupil v Madridu do semifinále podruhé v kariéře po roce 2006, kdy se ovšem ještě hrálo v hale na tvrdém povrchu. Tehdy ve španělské metropoli porazil domácí hvězdu Rafaela Nadala, proti němuž mohl hrát i dnes, nicméně světovou dvojku ve čtvrtek nečekaně zdolal Verdasco.

S ním předvedl Berdych podobně suverénní výkon jako o kolo dřív s Francouzem Gaëlem Monfilsem. Ani dnes nečelil brejkbolu a sám využil všechny čtyři příležitosti k zisku soupeřova podání. Ve dvou posledních zápasech v Madridu ztratil nejlepší český tenista jen pět gamů.

Verdaska porazil Berdych počtvrté za sebou a celkově podesáté z 15 vzájemných zápasů. Méně příznivou bilanci má rodák z Valašského Meziříčí se svým příštím soupeřem Juanem Martínem Del Potrem z Argentiny, nad nímž zvítězil pouze v úvodním duelu a poté třikrát prohrál: naposledy letos v únoru v semifinále v Rotterdamu.

"Jsem tady, abych hrál finále. On ví, jak chutná grandslamová výhra, a bylo by skvělé ho po těch prohrách zase porazit. Vím, co mám dělat," uvedl Berdych před zápasem s vítězem US Open 2009.

Už nikdy modrá antuka, říká Djokovič

Kromě Kvitové neobhájí loňský titul v Madridu ani Novak Djokovič. Světová jednička prohrála v dnešním čtvrtfinále 6:7 a 3:6 se svým krajanem ze Srbska Jankem Tipsarevičem.

"Chci na tenhle týden co nejrychleji zapomenout a přesunout se na opravdové antukové kurty," řekl po porážce Djokovič, jenž stejně jako Nadal kritizoval od začátku turnaje mimořádně klouzavou modrou antuku. "Snažil jsem se celý týden zvyknout si na tenhle povrch a vyhrát aspoň nějaké zápasy. Pro mě je to jednoduché - už nikdy modrá antuka," dodal Srb.

Připojil se tak k Nadalovi, jenž ve čtvrtek uvedl, že pokud bude i příští rok v Madridu modrá antuka, na turnaji hrát nebude.

Tenisový turnaj mužů a žen v Madridu (antuka):
Muži (dotace 3,090.150 eur):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Berdych (6-ČR) - Verdasco (15-Šp.) 6:1, 6:2, Del Potro (10-Arg.) - Dolgopolov (16-Ukr.) 6:3, 6:4, Tipsarevič (7-Srb.) - Djokovič (1-Srb.) 7:6 (7:2), 6:3, Federer (3-Švýc.) - Ferrer (5-Šp.) 6:4, 6:4.
Semifinálové dvojice: Berdych - Del Potro, Tipsarevič - Federer.
Ženy (dotace 3,755.140 eur):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Hradecká (ČR) - Stosurová (5-Austr.) 7:6 (10:8), 7:6 (8:6), A. Radwaňská (4-Pol.) - Lepchenková (USA) 6:4, 6:4, Azarenková (1-Běl.) - Li Na (8-Čína) 3:6, 6:3, 6:3, S. Williamsová (9-USA) - Šarapovová (2-Rus.) 6:1, 6:3.
Semifinálové dvojice: Hradecká - S. Williamsová, A. Radwaňská - Azarenková.

Reklama

Související témata: