Hlavní obsah

Berdych vyhrál v Madridu přes sedm miliónů, po porážce s Federerem ale převládalo zklamání

Madrid

Zklamání znělo z hlasu tenisty Tomáše Berdycha po prohraném finále v Madridu. Český hráč prošel turnajem báječně a až v boji o titul na modré antuce prohrál vyrovnanou bitvu se Švýcarem Rogerem Federerem.

Foto: Susana Vera, Reuters

Zklamaný tenista Tomáš Berdych

Článek
Fotogalerie

"Pozitivní pocity se dostaví časem, ale to asi bude chvilku trvat. Momentálně převládá zklamání, že se mi to nepovedlo dotáhnout," řekl Berdych. "Rozhodlo pár míčů," hlesl a možná ani nevěděl, jak velkou měl pravdu. S Federerem odehrál za dvě a půl hodiny 204 výměn a vyhrál jen o dvě míň než soupeř.

Šestadvacetiletý tenista se poprvé po dvou letech a teprve potřetí v kariéře dostal do finále turnaje série Masters a k triumfu neměl daleko. Po suverénně vyhrané první sadě zbylé sety získal Federer, a proto prohra přebila pocit z dobrého turnaje. "Teď převládá zklamání, ale to musím hodit rychle za hlavu," řekl Berdych, jenž získal prémii 287 225 eur (přes sedm miliónů korun).

Roger četl můj servis, smutnil Berdych

Během celého týdne se opíral o skvělý servis. Až v semifinále o podání poprvé přišel. Ve finále ho Federer brejkl hned čtyřikrát, dvakrát v druhém i třetím setu, což rozhodlo. "Záleží, co člověk hraje a jak na to soupeř reaguje. Roger dokázal můj servis za celý týden nejlépe číst a donutil mě, že servis nebyl úplně ideální jako v zápasech předtím. To hrálo největší roli," konstatoval český tenista.

Nejvíce Berdycha potěšila schopnost adaptace. Modrý povrch sedmého hráče světa nevyváděl z míry jako jiné. "Ač povrch vypadal jakkoli, podařilo se mi na něj skoro co nejlíp zvyknout. Je tady jen jeden, co se přizpůsobil trošku líp. To bylo nejdůležitější a od toho se odvíjely výsledky," řekl.

Modrá byla zbytečnou příteží

Modrá barva antuky Berdychovi v zásadě nevadila. "Jestli je to modrý, nebo oranžový, nehraje roli. Je to o tom, jak si kdo dokáže zvyknout. Ale na druhou stranu kurt nebyl nejlíp připravený," řekl Berdych. Souhlasil s kritickými hlasy, že uprostřed přípravy na grandslamové Roland Garros to není příjemná změna. "Je to zbytečná přítěž, že se musíme přizpůsobovat."

Stejně jako při titulu v Montpellier začátkem února Berdycha nedoprovázel kouč Tomáš Krupa, ale přítelkyně Ester Sátorová. "Jo, tohle spojení funguje," usmál se. "Máme to takhle naplánované, udělali jsme předtím velký kus práce doma. Teď to vyšlo a Tom je na cestě do Říma."

Příští týden má Berdych na dalším turnaji série Masters v Římě v prvním kole volný los, ve druhém bude jeho soupeřem buď Ital Potito Starace, nebo Polák Lukasz Kubot a ve čtvrtfinále případně Španěl Rafael Nadal. Do italské metropole si Berdych může přivézt ze Španělska velkou porci sebevědomí. "To jo, ale to snad teprve přijde," uvedl.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori