Hlavní obsah

Čtyři tenistky se tlačí na poslední olympijské místo

Až antukový grandslamový turnaj French Open vyřeší tajenku čtvrté české hráčky do dvouhry pro olympijské hry. Po Roland Garros vzejdou z redukovaného žebříčku nominace pro Londýn a na poslední české místo je tlačenice.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

České tenistky Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká a Lucie Šafářová (zleva)

Článek

"Máme příjemné starosti, že máme nominaci naplněnou, ale bude to napínavé až do konce Paříže," řekl ČTK Jaroslav Balaš, sportovní ředitel tenisového svazu ČTS. "Je to hon o místa, máme hodně holek na dvouhru i na čtyřhru," doplnil fedcupový kapitán Petr Pála, který má na starosti komunikaci s hráčkami i před olympiádou.

Na olympiádě můžou hrát za zemi čtyři singlistky. Jistotu startu pod pěti kruhy na trávě ve Wimbledonu prakticky mají světová trojka Petra Kvitová, dvaadvacítka Lucie Šafářová a osmadvacítka Petra Cetkovská. To čtvrté mohou obsadit Klára Zakopalová, Iveta Benešová, Lucie Hradecká nebo Barbora Záhlavová-Strýcová.

Do konce kvalifikace mají hráčky před sebou ještě příští týden a Roland Garros. Aktuálně je na čtvrté postupové pozici Zakopalová (42. ve dvouhře WTA), následují Benešová (51.), Hradecká (55.) a Záhlavová-Strýcová (57.). První od poslední dělí necelých 300 bodů a žádná v Paříži neobhajuje velký výsledek.

Na olympiádu myslím, říká Záhlavová-Strýcová

"Samozřejmě bych se chtěla dostat na olympiádu, byl by to pěkný bonus a udělám pro to všechno. Ale když se nedostanu, svět se nezhroutí," řekla Zakopalová, která si zahrála už na olympiádách v Aténách 2004 a v Pekingu 2008. "Myslím na olympiádu dost, ale ne tak, aby mě to svazovalo," doplnila Záhlavová-Strýcová.

Omezený počet reprezentantek na olympiádě znamená, že ač má Česko v elitní stovce hned osm hráček a sedm by splnilo kvalifikaci, hrát dvouhru můžou jen čtyři. "Bohužel nebo bohudík je nás hodně ve stovce a bude záležet, jak se s tím kdo popere na Roland Garros. Pro někoho to bude nespravedlivé," řekla Zakopalová.

Mezi sebou se tenistky o olympiádě moc nebaví. Nechávají věci volný průběh. Jedno je jisté, zájem hrát mají všechny velký, čemuž bude odpovídat i smutek z neúčasti. "Smutná bych byla, ale to je život," řekla Záhlavová-Strýcová.

Peschkeová si kolegyni může vybrat

Složitá je situace rovněž ve čtyřhře. Každá země může vytvořit dva páry, ale jet mohou jen dvě ryzí deblistky. Hráčky z elitní desítky žebříčku čtyřhry mají účast na OH jistou, ale musí se vejít do kvóty dvou specialistek. Nyní by měla hrát světová trojka Květa Peschkeová, která si k sobě může vybrat partnerku pro olympijský turnaj.

Na desátém místě čtyřhry zatím figuruje Andrea Hlaváčková následovaná Hradeckou. Spolu loni vyhrály Roland Garros a pokud se letos nedostanou do závěrečných kol, přijdou o porci bodů a pozici v desítce Hlaváčková neudrží. Do dvacátého místa jsou v pořadí deblu přitom i Záhlavová-Strýcová s Benešovou. Proto i v tomto případě bude hodně záležet na výsledku na druhém grandslamu sezóny.

Mezi muži pojedou Berdych a Štěpánek

Situace u mužů je méně komplikovaná. Daviscupová dvojice Tomáš Berdych, Radek Štěpánek je jasná, Lukáš Rosol musí o účast ještě bojovat a nikdo další ve dvouhře šanci nemá. Ve čtyřhře je na hraně kvalifikace František Čermák.

Až zmíněné pořadí po French Open tak rozřeší českou ženskou olympijskou tenisovou tajenku. Nominaci pak předloží Pála se sportovním úsekem ke schválení výkonnému výboru ČTS. "Měl by se ctít žebříček," řekl Pála jasně.

Reklama