Hlavní obsah

Lendl porazil v tenisové exhibici ve Stromovce Nováka

Tenista Ivan Lendl se vrátil po 39 letech vítězně na pražskou Spartu. Bývalý první hráč světa porazil v dnešní exhibici v rámci turnaje žen ITF Sparta Prague Open ve Stromovce Jiřího Nováka 8:5.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ivan Lendl před exhibicí na turnaji žen ITF Sparta Prague Open

Článek

"Je fajn, že přišlo tolik lidí, to se vždycky hraje líp," komentoval Lendl potěšeně zcela naplněnou kapacitu 1200 míst. "Jirka zestárl, ty dva roky jsou na něm poznat. Já taky zestárl o dva, ale je to menší procento v 52 letech než v 35 letech," smál se.

V české metropoli hrál Lendl poprvé od exhibice před 22 lety v holešovické hale, ale na antuce pražské Sparty hrál zápas naposledy jako třináctiletý v roce 1973. "Kdo to uhodne, vyhraje tričko," vyhlásil Lendl a správný rok se z hlediště ozval.

Dvaapadesátiletý Lendl stejně jako předloni při exhibici s Novákem v Prostějově a následně v Ostravě se Švédem Björnem Borgem hrál výtečně. Dobře podával, jeho forhend byl milimetrově přesný a k tenisu přidal i nespočet legrácek.

"S Jirkou musím hrát úplně naplno. Když nebudu hrát naplno, tak to moc exhibice nebude, spíš exekuce. Já musím hrát naplno, a když vyhraju, je to lepší. Když prohraju, nic se neděje. Je třeba hrát, ale i diváky pobavit," řekl Lendl.

Za stavu 5:3 a 40:15 měl Lendl první mečbol souboje. "Ten se musí hrát opatrně," řekl Lendl a s Novákem si vyměnili deset bekhendů, než skončil míč v síti. Ozval se potlesk na počest Lendlovy výhry, ale hráči se dohodli, že se bude hrát dál.

První vzájemný zápas skončil remízou

"Vždyť je hokej!" zazněl výkřik ze zaplněných tribun, ale většina diváků z ochozů rozhodnutí kvitovala a dál se dobře bavila. Třeba když Novák zkusil úder zády k síti mezi nohama a la Roger Federer. "Co to bylo, forhend nebo bekhend?" ptal se Lendl, jenž si vzápětí připravil další mečboly a při třetím zápas definitivně ukončil.

Osminásobný grandslamový vítěz Lendl tak vede nad Novákem ve vzájemné bilanci 1,5:0,5. Jejich první zápas totiž skončil netradiční remízou 5:5. "Tehdy jsme byli průkopníci tenisové remízy a čekal jsem, že to tak nenechá. Má to v ruce," řekl Novák.

Reklama