Hlavní obsah

Štěpánek - Troicki 6:2, 4:6, 3:6Po Berdychovi prohrál i Štěpánek, Světový pohár mají Srbové

Düsseldorf
Aktualizováno

Čeští tenisté ve finále Světového poháru družstev neuspěli. O jejich porážce ve finále se Srbskem rozhodly v německém Düsseldorfu už výkony ve dvouhrách. Tomáš Berdych nejprve prohrál s Tipsarevičem a Radek Štěpánek vzápětí nestačil na Troického. Za již rozhodnutého stavu vyhráli Srbové i závěrečnou čtyřhru.

Foto: ČTK/AP

Radek Štěpánek

Článek

Berdych v zápase s Tipsarevičem v dubnu rozhodl o postupu do semifinále Davisova poháru, dnes se mu však v duelu světové sedmičky s osmičkou nepodařilo tým nasměrovat za prvním triumfem v SP od rozdělení Československa.

V závěru prvního setu ztratila česká jednička podání a soupeř výhru 7:5 potvrdil. V tie-breaku druhé sady přestál Berdych v prosluněném Düsseldorfu dva soupeřovy mečboly za stavu 4:6 a 5:6, dalšímu při skóre 8:9 však už neodolal.

Štěpánek rozehrál svůj zápas s Troickým dobře a v prvním setu zvítězil 6:2. V dalších dvou však již ani jednou nezískal podání soupeře a po dvou hodinách a osmi minutách prohrál 4:6 a 3:6.

Za rozhodnutého stavu nastoupil spolu s Františkem Čermákem do deblu místo původně nominovaného Štěpánka Berdych. Jejich duel s Tipsarevičem a Nenadem Zimonjičem ale netrval dlouho, česká dvojice prohrála za 54 minut 3:6 a 1:6.

Do finále Světového poháru postoupili Češi poprvé od roku 2007, kdy navzdory úvodnímu Berdychovu vítězství nakonec v boji o titul podlehli 1:2 Argentině. Po páté neúspěšné finálové účasti zůstává posledním triumfem prvenství Československa z roku 1987.

Srbové tradiční turnaj vyhráli podruhé. Triumfovali i před třemi lety, kdy proti domácímu Německu vybojovali rozhodující body také ve dvouhrách Troicki s Tipsarevičem.

A možná se Srbové stali i posledními vítězi, protože turnaji hrozí po 35 letech konec. Pořadatelům vypršela pětiletá smlouva s ATP a hlavní sponzor Power Horse už nemá zájem o další spolupráci.

"Jasno o další budoucnosti Světového poháru by mělo být do dvou měsíců," řekl ředitel Dietloff von Arnim. O převzetí pořadatelství už projevila zájem španělská města Valencie a Bilbao.

Finále SP tenisových družstev mužů v Düsseldorfu
Česko - Srbsko 0:3
Berdych - Tipsarevič 5:7, 6:7 (8:10), Štěpánek - Troicki 6:2, 4:6, 3:6, Berdych, Čermák - Tipsarevič, Zimonjič 3:6, 1:6.

Reklama