Hlavní obsah

Kvitová - Bartyová 6:1, 6:2Kvitová v Paříži smetla mladou Australanku. Postoupili i Zakopalová a Rosol

Aktualizováno

Nejlepší česká tenistka Petra Kvitová vstoupila suverénně do grandslamového Roland Garros. Podle očekávání si snadno poradila s šestnáctiletou Australankou Ashleigh Bartyovou, kterou porazila na druhém největším dvorci v areálu hladce 6:1, 6:2. Z postupu se raduje i Klára Zakopalová, která porazila Ukrajinku Lesju Curenkovu.6:2, 6:1 a upevnila si pozici v boji o olympijské hry. Ve dvouhře mužů uspěl Lukáš Rosol, jenž si s Argentincem Carlosem Berlocqem poradil 6:4, 7:5, 6:7, 6:2.

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Česká tenistka Petra Kvitová si upravuje kšilt během utkání prvního kola French Open, které hladce vyhrála.

Článek

Skončila naopak Lucie Hradecká, která bojovala s 25. nasazenou Julií Görgesovou a německé soupeřce podlehla 6:7, 4:6.

Wimbledonská vítězka Kvitová potvrdila proti druhé juniorce světa a 332. hráčce žebříčku WTA Bartyové roli favoritky. V prvním setu získala od stavu 0:1 šest her v řadě. I v druhé sadě občas chybovala, v jejím úvodu prohrála podání, ale její razance a rychlost hry na soupeřku stačila.

Příští soupeřkou Kvitové, loňské osmifinalistky turnaje, bude Polka Urszula Radwaňská. S mladší sestrou třetí tenistky světa Agnieszky Radwaňské se dvaadvacetiletá česká hráčka utká poprvé v kariéře.

Zakopalové se přiblížila účast v Londýně

Zakopalová loni prohrála v Paříži v 1. kole, a proto si za postup připíše body do žebříčku WTA. Navíc všechny její soupeřky v boji o čtvrté místo v olympijské nominaci - Iveta Benešová, Hradecká i Barbora Záhlavová-Strýcová - už vypadly.

Díky tomu se Zakopalová nejspíš jako čtvrtá Češka s Kvitovou, Lucií Šafářovou a Petrou Cetkovskou kvalifikuje do Londýna. Žebříček pro OH se uzavře po Paříži a definitivní nominaci bude schvalovat Český tenisový svaz. "Pro tenistu to není až tak úplně top akce, ale já se na ni strašně těším, protože miluju olympijskou atmosféru. Jsou tam nejlepší sportovci světa a hlavně se bude hrát na trávě, což je můj oblíbený povrch," uvedla Zakopalová pro iSport.cz.

Pražská rodačka Zakopalová v duelu s Curenkovou neztratila ani jednou servis, soupeřce nabídla jen jeden brejkbol a měla zápas pod kontrolou. O třetí kolo se utká s Ruskou Marií Kirilenkovou nebo s domácí Victorií Larriereovou.

Dalším soupeřem šestadvacetiletého Rosola, který loni v Paříži postupem do třetího kola dosáhl nejlepšího výsledku na grandslamu, bude buď třináctý nasazený Juan Mónaco z Argentiny, nebo domácí Guillaume Rufin.

Hradecké závěr zápasu s Görgesovou zkomplikovaly křeče. "Horko, nervy - z toho ty křeče byly. Nic s nimi nenaděláte, musíte počkat, až přejdou. Měla jsem v pití čtyři sáčky soli, ale ani to nepomohlo," citoval tenistku iSport.cz. "Na konci jsem už hlídala hlavně sama sebe. Pořád jsem přemýšlela, jestli raketu stisknout hodně a riskovat křeče, nebo málo a čekat, že mi vyletí," dodala Hradecká, která v Paříži obhajuje titul ve čtyřhře.

French Open (antuka, dotace 18,7 miliónu eur):
Ženy:
Dvouhra - 1. kolo:
Kvitová (4-ČR) - Bartyová (Austr.) 6:1, 6:2
Zakopalová (ČR) - Curenková (Ukr.) 6:2, 6:1
Görgesová (25-Něm.) - Hradecká (ČR) 7:6 (7:1), 6:4
Čtyřhra - 1. kolo:
Kerberová, A. Radwaňská (Něm./Pol.) - Benešová, Záhlavová-Strýcová (8-ČR) 7:6 (7:4), 7:5,
Husárová, McHaleová (SR/USA) - Pavljučenkovová, Šafářová (Rus./ČR) 6:4, 6:4.
Muži:
Dvouhra - 1. kolo:
Rosol (ČR) - Berlocq (Arg.) 6:4, 7:5, 6:7 (6:8), 6:2.

Reklama

Související témata: