Hlavní obsah

Kvitová - U. Radwaňská 6:1, 6:3Kvitová suverénně postoupila a čeká ji hráčka z druhé stovky. Dál jde i Zakopalová

Paříž
Aktualizováno

Suverénním způsobem zatím prochází česká tenistka Petra Kvitová grandslamovým Roland Garros v Paříži. Ve druhém kole čtvrtá hráčka světa povolila své soupeře jen čtyři gamy, když Polku Urszulu Radwaňskou, mladší sestru světové trojky Agnieszky, porazila 6:1, 6:3. Do třetího kola postoupila i Klára Zakopalová, která vyřadila šestnáctou nasazenou Rusku Kirilenkovou 6:4, 3:6 a 6:3. Ve druhém kole naopak dohrál Lukáš Rosol, který podlehl třináctému nasazenému Juanu Mónakovi z Argentiny 6:7, 0:6 a 6:7.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Vítězné gesto Petry Kvitové

Článek
Fotogalerie

Kvitovou navíc může těšit i příznivý los. Ve 3. kole si o postup do osmifinále zahraje s Ruskou Ninou Bratčikovovou (108.).

Polce vyšel jen úvod

Mladší ze sester Radwaňských sice vstup do zápasu vyšel, když si udržela svůj servis, to však byl v prvním setu poslední moment, kdy byla na koni. Kvitová rovněž odpověděla vyhraným podáním a vzápětí dokázala servis polské soupeřky prolomit.

To samé se české fedcupové jedničce povedlo ještě dvakrát, a tak šesti vyhranými hrami v řadě první sadu ovládla v poměru 6:1 za pouhých 24 minut. O jednoznačné převaze světové čtyřky svědčí i jednoznačný poměr vítězných míčů: 18:1 ve prospěch Kvitové.

V úvodu druhého dějství si obě hráčky své servisy držely, brejk přišel až v šesté hře při podání Polky. Za stavu 0:40 sice Kvitová nejprve ani jednu možnost nevyužila, přes následnou shodu se už ale do vedení 4:2 dostala. A protože svá podání pak udržela, za hodinu a deset minut mohla slavit postup.

"Myslím, že jsem zahrála dobře. Servis sice mohl být trošku lepší, ale co se týká hry, jsem docela spokojená. Je ale pravda, že její styl mi seděl. Nehraje moc rychle, mohla jsem chodit do míčů," citoval Kvitovou server iSport po utkání, které trvalo přesně 70 minut. Svěřenkyně trenéra Davida Kotyzy si k postupu pomohla třiceti vítěznými údery, Polka jich měla jen šest.

V boji o osmifinále se Kvitová utká s Bratčikovovou, tenistkou ze druhé stovky žebříčku WTA. "Každá hráčka, která je na grandslamu a navíc postoupí do třetího kola, musí hrát dobře. Není to tak jednoduchý, jak se může zdát," řekla Kvitová. Postupem do osmifinále by česká tenistka vyrovnala svůj nejlepší výsledek z Roland Garros, mezi nejlepších šestnáct se probojovala v letech 2008 a 2011.

Pravé rameno ji při utkání příliš nebolelo. "Zítra to bude asi horší," řekla. Loni při triumfu ve Wimbledonu se také potýkala se zraněním, tehdy měla problém s nohou. "Tohle je možná o trošku lepší. Musím být zase zraněná, abych tady vyhrála, ne?" uvedla v dobré náladě.

Zakopalová vyřadila Kirilenkovou, nasazenou šestnáctku

O překvapení na úkor nasazené šestnáctky Rusky Marie Kirilenkové se postarala Klára Zakopalová, která zvítězila po setech 6:4, 3:6 a 6:3. Poprvé v karéře si tak na Roland Garros zahraje ve 3. kole.

Třicetiletá rodačka z Prahy předvedla úžasný obrat v prvním setu, když prohrávala už 0:4, šesti vyhranými gamy v řadě ale nakonec úvodní sadu vyhrála. V celém zápase dokázala Zakopalová své soupeřce celkem osmkrát sebrat servis.

O postup mezi nejlepší šestnáctku se utká s další Ruskou, nasazenou dvaadvacítkou Anastázii Pavljučenkovovou.

Rosol dohrál

Ve druhém kole se naopak s pařížskou antukou rozloučil Lukáš Rosol, nad jehož síly byl Argentinec Juan Mónaco. Brněnský rodák podlehl nasazené třináctce 6:7, 0:6 a 6:7. Jediným českým zástupcem ve dvouhře mužů tak zůstává Tomáš Berdych, který bude hrát v pátek o osmifinále.

Tenisové French Open
Dvouhra žen - 2. kolo:
Kvitová (4-ČR) - U. Radwaňská (Pol.) 6:1, 6:3,
Zakopalová (ČR) - Kirilenková (16-Rus.) 6:4, 3:6, 6:3.
Čtyřhra žen - 2. kolo:
Hlaváčková, Hradecká (5-ČR) - Grönefeldová, Martičová (Něm./Chorv.) 6:4, 6:3.
Dvouhra mužů - 2. kolo:
Mónaco (13-Arg.) - Rosol (ČR) 7:6, 6:0, 7:6.
Čtyřhra mužů - 1. kolo:
Dlouhý, Mahut (ČR/Fr.) - Gimeno-Traver, Machado (Šp./Portug.) 6:1, 7:5.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík