Hlavní obsah

Kvitová - Bratčikovová 6:2, 4:6, 6:1Kvitová se trápila s hráčkou z druhé stovky, překvapivě postoupila i Zakopalová

škv, ocSport.cz
Aktualizováno

Srdce bojovnice ukázala Petra Kvitová ve 3. kole tenisového Roland Garros. Jako světová čtyřka byla proti Rusce Nině Bratčikovové, až sto osmé hráčce v žebříčku, jednoznačnou papírovou favoritkou, prohraný druhý set ale mohl nahlodat její psychiku. Kvitová však rozhodující třetí sadu zvládla a po průběhu 6:2, 4:6 a 6:1 si zajistila účast v osmifinále. Postoupila také Klára Zakopalová, která porazila Rusku Anastasii Pavljučenkovovou 6:3 a 7:5.

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Petra Kvitová během zápasu s Ruskou Bratčikovovou na Roland Garros.

Článek

Dvaadvacetiletá tenistka z Fulneku tím vyrovnala své dosavadní maximum z pařížského grandslamu z let 2008 a 2011. O čtvrtfinále si zahraje Američankou Varvarou Lepčenkovou, která porazila Italku Francescu Schiavoneovou po setech 3:6, 6:3 a 8:6.

Kvitová dokázala hned na první pokus prolomit servis Bratčikovové, a tak se brzy dostala do vedení 2:0. Hned v následující hře se však podobný kousek podařil i ruské tenistce. Tři brejkboly sice ještě Kvitová odvrátit dokázala, ten čtvrtý už však nikoli.

Jenže sto osmé hráčce světa servis dál nefungoval, česká fedcupová jednička si čistou hrou vzala ztracené podání zpátky. A protože v osmé hře sebrala Kvitová své sokyni servis i napotřetí, první sadu ovládla za 28 minut v poměru 6:2.

Trápení ve druhém dějství

Druhé dějství však světové čtyřce vůbec nevyšlo. Bratčikovová čtyřmi vyhranými fiftýny za sebou vzala Kvitové servis, což následně potvrdila udržením toho svého. Kvitová v té době úplně vypadala z tempa, kazila i jednoduché údery, a tak se rázem Ruska dostala už do vedení 5:1.

Kvitová ale nesložila zbraně. V osmé hře čelila dvěma setbolům, oba ale odvrátila a podání Bratčikovové poprvé ve druhém setu prolomila. Za stavu 4:5 se jí ale podobný kousek nepovedl, a tak se šlo do třetí sady.

Hned v prvním gamu rozhodujícího setu ukázala dvaadvacetiletá Češka srdce bojovnice, když si navzdory špatnému začátku udržela podání. Záhy si navíc vzala i to Bratčikovové a dostala se do vedení 3:0. V šesté hře přišla Ruska o servis znovu a Kvitová tak za 106 minut splnila roli favoritky a do osmifinále postoupila.

Nedělní program French Open (začátky v 11:00):
Kurt Philippa Chatriera: Kuzněcovová (26-Rus.) - Erraniová (21-It.), Djokovič (1-Srb.) - Seppi (22-It.), Wawrinka (18-Švýc.) - Tsonga (5-Fr.), Stephensová (USA) - Stosurová (6-Austr.).
Kurt Suzanne Lenglenové: Kerberová (10-Něm.) - Martičová (Chorv.), Azarenková (1-Běl.) - Cibulková (15-SR), Federer (3-Švýc.) - Goffin (Belg.), Del Potro (9-Arg.) - Berdych (7-ČR).

Postoupila i Zakopalová

Zakopalová dokonale překvapila svou ruskou soupeřku a bezchybnou hrou od základní čáry brzy získala dva brejky své soupeřky a ujala se v úvodním setu vedení 4:0. Až potom vybojovala Pavljučenkovová svou první hru a pokusila se zvrátit úvodní set. Zpočátku se jí to dařilo, zejména proto, že se česká tenistka potýkala s potížemi na servisu, nakonec však Zakopalová dovedla úvodní sadu k vítěznému konci 6:3.

Zlepšenou hru potvrdila Ruska na začátku druhé sady, když se dostala do vedení 2:0 a útočila na další servis Zakopalové. Češka si však servis uhlídala a zejména díky lepší hře od základní čáry se dostala zpět do setu a brzy i do vedení. Za stavu 5:3 pro Zakopalovou podávala Češka na vítězství v zápase, ale Ruska snížila čistou hrou na 4:5. O vítězství pražské rodačky nakonec rozhodla dvanáctá hra, v níž si vypracovala mečbol při podání Pavljučenkovové, který vzápětí využila.

Zakopalová se v osmifinále střetne se zatím suverénní Marií Šarapovovou z Ruska, která ve třetím kole povolila Číňance Šuaj Pcheng jen tři hry.

Tenisové French Open
Dvouhra žen, 3. kolo:
Kvitová (4-ČR) - Bratčikovová (Rus.) 6:2, 4:6, 6:1on-line
Zakopalová (ČR) - Pavljučenkovová (22-Rus) 6:3, 7:5.on-line
Čtyřhra žen, 3. kolo:
Hradecká, Hlaváčková (5-ČR) - Dekmeijereová, Tanasugarnová (Lot./Thaj.) 6:2, 6:4.
Muži - čtyřhra 2. kolo:
M. Bryan, B. Bryan (2-USA) - Dlouhý, Mahut (ČR/Fr.) 6:0, 6:2.

Reklama

Související témata: