Hlavní obsah

Južnyj se divákům omluvil za slabý výkon ještě během zápasu

Ruský tenista Michail Južnyj byl tak zahanbený ze svého slabého výkonu proti Davidu Ferrerovi ve třetím kole Roland Garros, že cítil potřebu omluvit se divákům ještě během zápasu, který se Španělem hladce prohrál 0:6, 2:6 a 2:6.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Michail Južnyj na Roland Garros

Článek

Južnyj v prvních osmi hrách získal jen šest bodů, všechny při vlastním podání. Po půlhodině konečně vyhrál první game, ale nevydal se odpočívat na lavičku a napsal nohou do antuky směrem k divákům jednoduché slůvko omluvy "SORRI".

"Zápas sledovalo hodně lidí, a proto jsem napsal pardon, protože jsem jim nechtěl ukázat špatnou hru. Na začátku to nebylo moc na koukání," řekl Južnyj, který si za to vysloužil dlouhý aplaus kurtu Suzanne Lenglenové. "Musel jsem to udělat."

Změnit vývoj zápasu se však Južnému nepovedlo, i když zkoušel vše včetně úderu mezi nohama. Šestý nasazený Ferrer vyhrál hladce za 101 minut a postoupil do osmifinále. "Nevím, proč to udělal, a co k tomu říci," reagoval Ferrer.

Bývalý osmý hráč světa Južnyj po výhře občas salutuje s raketou nad hlavou a jednou se v Miami na sebe naštval tak, že si raketou několikrát praštil do hlavy až mu tekla krev. Rodák z ruské metropole je na druhé straně doktorem filozofie, vystudoval na Moskevské státní univerzitu tělesné výchovy, sportu, mládeže a turismu.

Největší tenisovou slávu si Južnyj prožil před deseti lety, kdy se stal národním hrdinou, protože vyhrál pětisetovou bitvu s Paulem-Henrim Mathieuem a získal pro Rusko poprvé v historii Davisův pohár.

Reklama

Související témata: