Hlavní obsah

Lepčenková, soupeřka Kvitové, zažila těžké časy. Teď už je mezi tenisovými milionáři

Paříž

Tenis zavedl Varvaru Lepčenkovou z Uzbekistánu do Pensylvánie a loni i k americkému občanství. Nyní šestadvacetiletá hráčka doufá, že udělá další krok ve své kariéře postupem do čtvrtfinále Roland Garros, o které bude v pondělí bojovat s turnajovou čtyřkou Petrou Kvitovou. Výhrou by Lepchenková dosáhla svého nejlepšího výsledku na grandslamu.

Foto: ČTK/AP

Varvara Lepchenková se na Roland Garros takhle radovala z vítězství nad Franceskou Schiavoneovou.

Článek

Lepčenková odešla z Uzbekistánu jako patnáctiletá, když spolu s otcem a sestrou emigrovali do USA. Čtyři roky pak neviděla matku. "Tam jsem neměla žádnou budoucnost, ani moje kariéra by neměla žádnou budoucnost," řekla levoruká tenistka o své původní vlasti po sobotním vítězství nad šampionkou Roland Garros z roku 2010 Italkou Franceskou Schiavoneovou. "Nikdy bych se nedostala tam, kde jsem teď, kdybych zůstala v Uzbekistánu," dodala.

Na grandslamovém turnaji dosud nikdy nedošla dál než do druhého kola. Nyní se jí ale začíná blýskat na lepší časy. Od začátku sezóny poskočila v žebříčku WTA ze 128. místa na 63. pozici, díky vítězství nad Srbkou Jelenou Jankovičovou ve třetím kole překročila v tenisových výdělcích hranici miliónu dolarů.

Bojovnice v tenise i životě

Těžké začátky po příchodu na Floridu už hodila za hlavu. "S tátou jsme neměli dost peněz na pronájem bytu, tak jsme se pořád stěhovali," vzpomínala. V roce 2003 se na turnaji v Pensylvánii seznámila s ženou, která hráčům zajišťovala ubytování, a ta nabídla rodině pomoc. "Stala se z ní moje druhá máma," řekla Lepčenková s tím, že když se konečně dočkala své vlastní matky, začalo se vše měnit k lepšímu. "Začalo se mi víc dařit, vydělávala jsem víc peněz a mohla si dovolit byt," dodala.

Zajímat se o ni začali i američtí trenéři a bývalý daviscupový kapitán Patrick McEnroe ji pošťouchl poznámkou, že by bylo potřeba víc Američanek ve druhém týdnu grandslamových turnajů. Lepčenková nyní hozenou rukavici zvedla, ve čtvrtém kole je v Paříži navíc i devatenáctiletá Sloane Stephensová. Dvě nenasazené tenistky mezi šestnáctkou nejlepších mají Spojené státy na grandslamovém turnaji poprvé od Wimbledonu 2002.

"Nečekané," komentovala výsledek Lepčenková. "Chci říct, že tohle jsem ani já nečekala. Jsem ale bojovnice, v životě i v tenise," dodala.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori