Hlavní obsah

Cibulková - Azarenková 6:2, 7:6Cibulková senzačně vyřadila světovou jedničku, na trůn může usednout Šarapovová

Paříž
Aktualizováno

Tenisová světová jednička Viktoria Azarenková vypadla na Roland Garros v osmifinále. Se Slovenkou Dominikou Cibulkovou v neděli prohrála 2:6, 6:7. Pokud Ruska Maria Šarapovová postoupí do finále pařížského grandslamu, vystřídá běloruskou hráčku v čele žebříčku.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Slovenka Dominika Cibulková nemůže uvěřit, že vyřadila světovou jedničku...

Článek

Azarenková se po ztraceném prvním setu ujala ve druhé sadě vedení 2:0, Cibulková však dokázala skóre otočit na 4:2. Dvaadvacetiletá Běloruska nakonec vybojovala tie-break, v něm ale o rok starší Slovence podlehla 4:7.

Vítězce Australian Open se tak nepovedl podobný obrat jako v prvním kole. V něm Azarenková, které Cibulková připravila teprve čtvrtou porážku v sezoně, prohrávala s Italkou Albertou Briantiovou 6:7, 0:4 a přesto dokázala postoupit.

"Během posledních pěti měsíců jsem toho odehrála až moc. Potřebuji si trochu odpočinout. Odcestuji domů mentálně se posbírat, abych se na travnatém povrchu mohla vrátit na scénu s novou vášní. Momentálně neplánuji představit se do Wimbledonu na žádném turnaji," řekla po zápase Azarenková.

"Zabila bych se. Dnes bylo na mém výkonu špatné v podstatě všechno. Ani nevím, jak ho popsat. Nemám s čím být spokojená, nenacházím žádné pozitiva. Není jiného receptu, než trénink a trénink," kabonila se Azarenková.

Již před zápasem Běloruska dobře věděla, že Cibulková je postrachem favoritek. "Podle mě si Dominika proti top-hráčkám počíná lépe, než jí to obvykle jde v duelech s žebříčkově slabšími soupeřkami. Je v ní správná touha. Vůbec mě nepřekvapilo, jak dobře zahrála. Naopak mně nic nefungovalo. Mohla jsem akorát doufat v její selhání, protože já jsem si počínala neschopně," uznala Azarenková.

Semifinalistka Roland Garros z roku 2009 Cibulková porazila Azarenkovou podruhé v kariéře a poprvé od roku 2008. V posledních pěti vzájemných zápasech však o vítězi vždy rozhodoval až třetí set.

Djokovič udolal Seppiho a je ve čtvrtfinále

První tenista světa Novak Djokovič po velkém boji postoupil do čtvrtfinále Roland Garros. V dnešním osmifinále s Italem Andreasem Seppim prohrál první dva sety, nakonec ale zápas otočil a po čtyřech hodinách a 18 minutách vyhrál 4:6, 6:7, 6:3, 7:5, 6:3.

Dvousetovou ztrátu dokázal Djokovič vymazat potřetí v kariéře, naposledy se mu to povedlo loni v semifinále US Open proti Švýcarovi Rogeru Federerovi. Dalším soupeřem pětadvacetiletého Srba, který útočí na čtvrtý grandslamový titul za sebou, bude vítěz zápasu mezi Stanislasem Wawrinkou a Jo-Wilfriedem Tsongou.

Djokovič v utkání nasbíral 77 nevynucených chyb, což je o 26 víc, než obhájce titulu a druhý hráč světa Rafael Nadal ze Španělska zaznamenal ve třech dosavadních zápasech na turnaji.

Federer udolal belgické překvapení

Postoupil také Švýcar Roger Federer, který si poradil s překvapivým osmifinalistou Belgičanem Davidem Goffinem 5:7, 7:5, 6:2, 6:4. Třetí hráč světa si ve čtvrtfinále zahraje proti lepšímu z česko-argentinského souboje mezi Tomášem Berdychem a Juanem Martínem Del Potrem.

Jednadvacetiletý Goffin se představil v hlavní soutěži grandslamu poprvé v kariéře, navíc až díky zranění domácího Gaëla Monfilse. Jako první "lucky loser" od Dicka Normana v roce 1995 však dokázal postoupit na grandslamu až do osmifinále.

Na cestě Roland Garros si Goffin poradil s českým tenistou Radkem Štěpánkem, Francouzem Arnaudem Clémentem a Polákem Lukaszem Kubotem, zastavil ho až idol z dětství Federer, jehož plakáty měl pověšené v pokoji.

Tenisový grandslamový turnaj French Open (antuka, dotace 18,7 miliónu eur):
Muži, dvouhra - 4. kolo:
Djokovič (1-Srb.) - Seppi (22-It.) 4:6, 6:7 (5:7), 6:3, 7:5, 6:3.
Federer (3-Švýc.) - Goffin (Belg.) 5:7, 7:5, 6:2, 6:4.
Ženy, dvouhra - 4. kolo:
Cibulková (15-SR) - Azarenková (1-Běl.) 6:2, 7:6 (7:4),
Kerberová (10-Něm.) - Martičová (Chorv.) 6:3, 7:5
Eranniová (21-It.) - Kuzněcovová (26-Rus.) 6:0, 7:5.
Stosurová (6-Austr.) - Stephensová (USA) 7:5, 6:4.
Čtyřhra - 3. kolo:
Peschkeová, Srebotniková (2-ČR/Slovin.) - Voráčová, Zakopalová (ČR) 6:0, 6:2.
Smíšená čtyřhra - 2. kolo:
Peschkeová, M. Bryan (2-ČR/USA) - Matteková-Sandsová, Tecau (USA/Rum.) 5:3 skreč.

Reklama

Související témata: