Hlavní obsah

Štěpánek v Prostějově raketově do druhého kola, nasazená jednička Verdasco překvapivě vypadl

Prostějov
Aktualizováno

Druhý nejlepší český tenista Radek Štěpánek raketově vstoupil do challengeru, který se hraje v Prostějově. Jako nasazená dvojka tam za 42 minut doslova smetl z kurtu Udomchokeho z Thajska 6:0, 6:0, nepovolil mu tak ani jediný gam a potvrdil roli jednoho z favoritů turnaje.

Foto: ČTK/AP

Radek Štěpánek

Článek

To se naopak nepodařilo nejvýše nasazenému Španělu Verdascovi, který jako světová šestnáctka překvapivě podlehl ve třech setech 6:4, 6:7 (5), 6:4 Slováku Semjanovi, jemuž na žebříčku ATP patří až 1165. příčka.

Štěpánek, kterému tak ubyl nejvážnější soupeř, se po Janu Hájkovi, jenž postoupil do druhého kola již v pondělí, stal teprve druhým Čechem, který jde dál.

„Výsledek, kterým jsem vyhrál, je hodně nezvyklý a ani nevím, kdy se mi takový naposledy podařil. Jsem však rád, že to tak vyšlo. Byla zima a tak jsem chtěl na kurt přijít pořádně rozcvičený, zpocený, abych chytil tempo od začátku, nebyl zmrzlý a to se povedlo. Brzy jsem se dostal do vedení, držel ho a soupeře vůbec do zápasu nepustil," řekl Právu Štěpánek a přiznal, že v závěru již myslel i na dva „kanáry".

„Táta mě vždycky učil vyhrát poslední balón. V závěrečném gamu mě ale napadlo, že vyhrát bez ztráty kytičky by bylo pěkné. Zkusil jsem to proto, podařilo se a i mě to potěšilo," pokračoval sedmadvacátý hráč žebříčku ATP s tím, že do Prostějova si po brzkém vyřazení v Paříži přijel spravit chuť. „Chci se tu ukázat rodině, fanouškům, dojít co nejdál, ale také si odpočinout," zakončil Štěpánek.

Veselý nestačil na Garciu-Lopeze

Rozloučit s turnajem hned na začátku se naopak musel nejlepší junior světa za loňský rok Jiří Veselý, který po statečném boji podlehl nasazené sedmičce, dalšímu Španělu Garciovi-Lopezovi. Na náladě mu to ale neubralo. Svou kůži jednak neprodal lacino a navíc se těšil do Paříže, kam ihned po vyřazení zamířil, aby tam ještě večer převzal titul juniorského mistra světa.

„Prohrál jsem, ale není důvod truchlit. Jsem spokojen, že jsem ho potrápil a ověřil si, že i s takovými borci jsem schopen hrát rovnocennou partii. Myslím, že jsem měl i šanci na případný úspěch. Zejména v prvním setu jsem ho mohl dvakrát brejknout. Mrzí hlavně situace na 5:3. Bohužel jsem to nezvládl a to asi rozhodlo," řekl Veselý s tím, že do Paříže jede udělat definitívní tečku za působením v juniorské kategorii.

„Fakticky jsem tak již učinil v lednu. Teď už to bude spíše o vzpomínání. Moc se ale těším a věřím, že si to tam pořádně užiji. Přece jen, podobný den se v kariéře už nemusí opakovat. Platí to i o letu z Brna soukromým speciálem manažera Miroslava Černoška. Takovým letadlem poletím poprvé," konstatoval jeden z největších současných talentů českého tenisu.

Zápasy dalších českých hráčů Pospíšila a Mertla narušil déšť a tak musely být přerušeny. Dohrávat se budou zítra ráno. Pospíšil sice s loňským finalistou Unicredit Czech Open Italem Cipollou první set prohrál 6:4, ale druhý vyhrál 6:3 a v rozhodujícím zatím vede 3:1. Výborně rozehrané to má i Mertl, když nad Brazilcem Souzou zatím vede 6:4, 1:0.

Challenger mužů Czech Open v Prostějově (dotace 106 500 eur, antuka):
1. kolo:
Garcia-Lopez (7-Špa) – Veselý (ČR) 7:6 (5), 6:3, Odesnik (USA) – Ignatik (Běl) 6:2, 6:1, Štěpánek (2-ČR) – Udomchoke (Thaj) 6:0, 6:0, Estrella (Dom) – Kukuškin (Kaz) 2:6, 6:4, 7:5, Semjan (SR) - Verdasco (1-Špa) 6:4, 6:7 (5), 6:4.

Reklama

Související témata: