Hlavní obsah

Kvitová chce překazit Šarapovové návrat na trůn. Touží po finále French Open

Paříž

Velká rivalita znovu ožívá. Nejlepší česká tenistka Petra Kvitová se na grandslamovém turnaji opět střetne s Ruskou Marií Šarapovovou a zase půjde o hodně. Obě hráčky budou bojovat o vůbec první účast ve finále Roland Garros a Rusce půjde také o post světové jedničky. Na něj se v případě výhry může po čtyřech letech vrátit.

Foto: Michel Spingler, ČTK/AP

Radost Petry Kvitové na Roland Garros

Článek
Fotogalerie

Kvitová zatím při své pouti mezi nejlepší čtyřku turnaje zrovna neoplývala suverenitou. Často chybovala, působila nevyrovnaně a nervózně. Čtvrtfinálovým soubojem proti kvalifikantce Jaroslavě Švedovové se vysloveně protrápila. I když ale není světová čtyřka v optimální pohodě, dokázala se probít až do semifinále, kde tentokrát bude útočit z pozice mírného outsidera.

„Hodně bude záležet na tom, zda bude ve svém ranařském režimu, nebo v kazícím režimu. A jak dlouho ve kterém vydrží. Každopádně Šarapovová je momentálně ve velké formě," píše mimo jiné před utkáním server tennis.com.

Čtvrteční program tenisového French Open:
Kurt Philippa Chatriera (12:00):
dohrávka Kirilenková, Petrovová (7-Rus.) - Hlaváčková, Hradecká (5-ČR)
po 14:00 Stosurová (6-Austr.) - Erraniová (21-It.)
Šarapovová (2-Rus.) - Kvitová (4-ČR)
Kurt Suzanne Lenglenové (po 12:30):
Mirnyj, Nestor (1-Běl./Kan.) - Bracciali, Starace (14-It.)
Kuréší, Rojer (10-Pák./Niz.) - B. Bryan, M. Bryan (2-USA).

Rusku favorizuje nejen lepší žebříčkové postavení a aktuální forma, ale i vzájemná bilance. Většina českých fanoušků si jistě velmi živě pamatuje na senzační vítězství Petry Kvitové nad Šarapovovou ve finále loňského Wimbledonu. Jenže Ruska dokázala za necelý rok vzájemnou bilanci otočit na 3:2 ve svůj prospěch.

Už není jako kráva na ledě?

Letos porazila českou reprezentantku v semifinále Australian Open a ve stejné fázi i na antuce ve Stuttgartu. „Wimbledon byl pro mě hodně speciální. Byla jsem ve svém prvním grandslamovém finále. Byla jsem nasazená osmička a Maria byla jasnou favoritkou zápasu. Ale neměla jsem co ztratit, jenom jsem prostě hrála svoji hru. V Austrálli ale hrála velmi dobře a porazila mě, snad to teď na antuce bude jiné," doufá svěřenkyně kouče Davida Kotyzy.

Šarapovová sice v minulosti prohlásila, že na antuce se pohybuje „jako kráva na ledě", nicméně na Roland Garros už se potřetí dokázala dostat do semifinále. V obou předchozích případech (proti Aně Ivanovičové i Li Na) neuspěla. Teď však cítí, že hraje ve velké pohodě a určitě myslí i na zkompletování sbírky grandslamových titulů, v níž jí chybí právě ten z Roland Garros.

„Maria bude velice těžkou soupeřkou. Prohrála jsem s ní poslední dva zápasy. Momentálně hraje velmi dobře a má skvělou sezónu. Budu to mít proti ní hodně těžké," uvědomovala si Kvitová před zápasem.

Sama však doufá, že i její hra půjde postupem do semifinále nahoru. "Dobře, že jsem si dokázala, že umím hrát. Doufám, že tady nezůstanu jen na pěti vyhraných zápasech v řadě," věří česká tenistka.

I Šarapovová tuší, že se její wimbledonská přemožitelka může vypnout ke skvělému výkonu. „Určitě bude extrémně těžkou soupeřkou, i když se mi proti ní v posledních zápasech dařilo. Vždy to ale byla hodně vyrovnaná utkání. Když si věří a dobře trefuje údery, je velmi nebezpečná," dobře ví Ruska.

Fanoušci si budou muset na duel Kvitové se Šarapovovou na hlavním kurtu Philippa Chatriera  počkat až po skončení prvního semifinále mezi Samanthou Stosurovou z Austrálie a Sarou Erraniovou z Itálie, které začíná ve 14 hodin. Rusko-český souboj budete moci sledovat v podrobném on-line přenosu na Sport.cz, přímým přenosem ho vysílá ČT4.

Reklama

Související témata:

Pavouk - French Open 2012 - dvouhra žen

  • Čtvrtfinále

  • Slovensko Dominika Cibulková Austrálie Samantha Stosurová
    4 : 6; 1 : 6
  • Itálie Sara Erraniová Německo Angelique Kerberová
    6 : 3; 7 : 6
  • Kazachstán Jaroslava Švedovová Česká republika Petra Kvitová
    6 : 3; 2 : 6; 4 : 6
  • Estonsko Kaia Kanepiová Ruská federace Maria Šarapovová
    2 : 6; 3 : 6
  • Semifinále

  • 07.06.12      14 : 00
    Austrálie Samantha Stosurová Itálie Sara Erraniová
    5 : 7; 6 : 1; 3 : 6
  • 07.06.12      14 : 00
    Česká republika Petra Kvitová Ruská federace Maria Šarapovová
    3 : 6; 3 : 6
  • Finále

  • 09.06.12      15 : 00
    Itálie Sara Erraniová Ruská federace Maria Šarapovová
    3 : 6; 2 : 6