Hlavní obsah

Čtyři tenistky pro dvouhru na OH jsou jasné, čtyřhra se řeší

Tenistky Petra Kvitová, Lucie Šafářová, Petra Cetkovská a jako čtvrtá Klára Zakopalová si zajistily na základě dnešního žebříčku WTA účast ve dvouhře na olympijských hrách v Londýně. Kritéria mezinárodní federace ITF pro čtyřhru splnila Květa Peschkeová, ale složení párů není jasné.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Klára Zakopalová bude hrát dvouhru na olympijských hrách v Londýně.

Článek

Český tenisový svaz musí ITF oznámit nominaci do 21. června. Mezi muži v ní budou Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem. Start Lukáše Rosola není jistý, o tom rozhone žebříček ATP, který vyjde po dohrávce finále Roland Garros.

Nominace do dvouhry žen určil žebříček jednoznačně. Světová čtyřka Kvitová, jednadvacítka Šafářová a šestadvacítka Cetkovská měly jistotu již dříve, Zakopalová si místo zajistila postupem do osmifinále antukového French Open.

Největší medailovou nadějí na trávě v All England Clubu, kde se olympijský turnaj odehraje, bude Kvitová. Wimbledonská vítězka si dvouhru pod pěti kruhy zahraje poprvé, před čtyřmi lety v Pekingu hrála jen čtyřhru a vypadla v 1. kole. Šafářová v Číně došla v singlu do 3. kola, Cetkovskou čeká olympijská premiéra. Nejzkušenější olympioničkou bude Zakopalová, která hrála v Pekingu i Aténách 2004.

Složení čtyřhry se stále řeší

Složitá je situace ve čtyřhře žen. Češky patří mezi elitní deblistky, šest jich je do třicítky v žebříčku WTA, ale podle kritérií ITF může každá země vytvořit dva páry a jet mohou pouze dvě ryzí deblistky. Hráčky z desítky žebříčku čtyřhry mají účast na OH jistou, což splňuje pouze Peschkeová, aktuálně světová pětka. Díky tomu si k sobě může vybrat partnerku. "Složení čtyřhry řešíme," řekl ČTK fedcupový kapitán Petr Pála, který má na starosti komunikaci s hráčkami před olympiádou.

Peschkeová by teoreticky mohla hrát s Lucií Hradeckou, třináctou deblistkou světa, s kterou společně vybojovaly rozhodující bod loni ve finále Fed Cupu. Titul na okruhu WTA ale Peschkeová získala s Ivetou Benešovou a ve Fed Cupu nastoupila rovněž společně s další zkušenou deblistkou Barborou Záhlavovou-Strýcovou.

Pokud si Peschkeová vybere do páru deblistku, případnou druhou českou dvojici pro čtyřhru musí složit nominované singlistky, nebo ČR místo neobsadí.

Ve čtyřhře mužů se pokusí uspět Štěpánek s Berdychem, kteří spolu tvoří vítězný pár v daviscupových bitvách. Do olympijské premiéry smíšené čtyřhry zasáhne pár Kvitová, Štěpánek, což oznámili již v únoru. "Věřím, že mě Radek povede jako zkušený deblista. Můžeme uhrát dobrý výsledek," řekla v zimě Kvitová.

Tenisté naposledy přivezli olympijské medaile před 16 lety. Jana Novotná získala v Atlantě 1996 bronz ve dvouhře a s Helenou Sukovou stříbro ve čtyřhře.

Reklama