Rubriky:

Tenis

VIDEO: Nalbandian si pořádně zavařil. Jeho druhé vyloučení v kariéře prošetřuje policie

18. června 2012 14:17 - Londýn

Diskvalifikace tenisty Davida Nalbandiana ve finále turnaje v Londýně, která byla pro třicetiletého Argentince již druhá v kariéře, může mít ještě další dohru. Krvavé zranění čárového rozhodčího, které Nalbandian v neděli způsobil zlostným nakopnutím reklamního panelu, začala kvůli trestnímu oznámení vyšetřovat londýnská policie jako napadení.

Vedení tenisového okruhu ATP dnes hráče potrestalo maximální možnou pokutou 10.000 eur (asi 250.000 korun) s tím, že Nalbandian může dostat ještě další finanční postih po skončení vyšetřování. Přišel také o body do světového žebříčku ATP, které během uplynulého týdne vybojoval.

Scotland Yard potvrdil, že Nalbandian skutečně čelí žalobě. "Byli jsme informováni o incidentu ze 17. června na AEGON Championships. Bylo učiněno trestní oznámení a Metropolitní policie věc nyní prošetřuje. Důvodem obvinění je násilné jednání," uvedl pro Daily Mail policejní mluvčí.

Pro Nalbandiana tak ještě nekončí série potíží, které si nezvládnutím svého chování způsobil. Vedle zloby tisíců fanoušků v hledišti a miliónů televizních diváků, kteří byli zklamaní předčasným ukončením dramatického finále s Chorvatem Marinem Čiličem, přišel tenista i o odměnu za finálovou účast ve výši 36 500 liber (přes 1,15 miliónu korun).

Přijde další pokuta a odpočet bodů

Čeká ho navíc ještě pokuta, která může dosáhnout výše 6400 liber. Měl by také přijít o body do žebříčku ATP, které během uplynulého týdne na přípravném turnaji před slavným Wimbledonem vybojoval.

Nalbandian ihned po skončení finále litoval, že mu rozhodčí neumožnili zápas dohrát. Za událost, při níž po ztrátě servisu za stavu 7:6, 3:3 vzteky nakopl reklamní panel a ten poranil nohu čárovému rozhodčímu, který za ním seděl, se omluvil.

"Vím zcela stoprocentně, že je chybou, co jsem udělal. Vůči tomu rozhodčímu mě to moc mrzí. Nechtěl jsem nic takového udělat, jenže občas se člověk tak naštve, že podobné momenty nedokáže kontrolovat," uvedl Argentinec, jenž je svou horkokrevností dlouhodobě proslulý.

Jako zákrok na červenou kartu

Přestože se Nalbandian omlouval zraněnému sudímu okamžitě po svém zkratu, supervizor turnaje Tom Barnes viděl silně krvácející levou holeň Andrewa McDougalla a musel Nalbandiana diskvalifikovat. Ačkoli věděl, že tenista sudího zranit nechtěl. "Chtěl nakopnout ten reklamní panel, ale nechtěl zranit rozhodčího. Když viděl, co způsobil, cítil se špatně. A možná ještě hůř, když zjistil následky," řekl Barnes.

"Neměl jsem však jinou možnost," podotkl s ohledem na jasně nastavená pravidla okruhu ATP Barnes, jenž působí ve funkci již 22 let. Shodou okolností se právě on svým rozhodnutím podílel i na první Nalbandianově diskvalifikaci v roce 2002 na turnaji ve Viňa del Mar. "Každému, kdo to viděl, to muselo být jasné. Bylo to něco jako zákrok na červenou kartu ve fotbale," doplnil ředitel podniku Chris Kermode.

"Tohle je pro každého špatná situace. Opravdu se chci moc omluvit," prohlásil Nalbandian, ale zároveň ujistil, že celá věc neovlivní jeho rozhodování, zda se na turnaj vrátí i za rok. "Neznamená to, že nepřijedu. To nemá vliv. Cítím se na tomto turnaji dobře a mám to tady rád, i šéf turnaje se ke mně chová skvěle," řekl finalista Wimbledonu z roku 2002.

Přestože jeho soupeř zhodnotil nešťastnou epizodu poznámkou, že "něco takového se nebude opakovat během dalších 100 let", pro prchlivého Nalbandiana jde o druhé vyloučení během kariéry. Zařadil se tak například po bok slavného Andreho Agassiho, jenž byl rovněž vyloučen dvakrát během aktivní dráhy. Mezi jednou vyloučené patří i další tenisoví velikáni, mezi nimiž lze najít jména Sereny Williamsové, Johna McEnroea či Tima Henmana.

Zatímco Williamsová a vyhlášený bouřlivák McEnroe však ublížili sudím stejně jako Nalbandian před deseti lety na turnaji v Chile jen svým barvitým slovníkem, provinění britského gentlemana Henmana se blížilo současnému prohřešku argentinského tenisty. Henman byl v roce 1995 jako první v historii vyloučen z Wimbledonu, když během zápasu čtyřhry trefil v záchvatu zuřivosti do hlavy sběračku míčků.

ČTK

Zrušit


Časová osa: Tenis

Podsekce:

       
  • US Open 2017 - muži
  • US Open 2017 - ženy
  • Davis Cup 2017
  • Fed Cup 2017

Načítám data
Vyčkejte prosím, načítám data..