Hlavní obsah

Hlaváčková věří kouči Peterovi a chce využít olympijské šance

Londýn

Pod vedením trenéra Tomáše Petery chce tenistka Andrea Hlaváčková konečně naplnit své předpoklady, proniknout ve dvouhře do světové padesátky a mezi předními hráčkami se trvale usadit. Už se těší na olympijské hry, na kterých bude hrát s Lucií Hradeckou čtyřhru.

Foto: Sport.cz

Česká tenistka Andrea Hlaváčková

Článek

Plzeňská tenistka si první den na trávě ve Wimbledonu pod dohledem Petery u kurtu poradila s Kchaj-Čchen Čchang z Tchaj-wanu 6:1 a 6:2 a stejně jako v minulých dvou ročnících postoupila do druhého kola. "Ráda bych překvapila a šla dál, ale tady mám těžký los, tak uvidíme," řekla aktuálně 90. hráčka světa.

V příštím kole může Hlaváčková narazit na loučící se Belgičanku Kim Clijstersovou, kterou by si přála, nebo na Srbku Jelenu Jankovičovou. "Pro psychiku je tahle výhra v prvním kole důležitá. Mám jistou hlavní soutěž na US Open, což přinese turnaj navíc, o který se člověk jinak ochudí kvalifikací, a přinese to body i peníze."

Především byla Hlaváčková ráda, že ve dvouhře začíná hrát stabilně. Loni porazila jen dvě soupeřky z první stovky, letos už jich bylo víc. "Už si na této úrovni zvykám a věřím, že tam patřím a mohla bych jít výš," řekla.

S Peterou se zná odmalička

Často slýchává, že na světovou padesátku by měla mít, ale nejvýše dosud byla loni na 87. místě. I její nový trenér Petera, bývalý kouč Petra Kordy a českého fedcupového týmu, si myslí, že může být do padesátky. "Já už na to (padesátku) ani nemyslím. Chci co nejvýš, mít co nejlepší výsledky a co nejstabilnější výkony. Kdo bude na turnajích do osmičky, je dobrý, ale kdo bude vyhrávat, tak je lepší," řekla Hlaváčková.

S Peterou, který byl u Kordovy výhry na Australian Open v roce 1998, se Hlaváčková zná odmalička. "Tenkrát mi posílali pohledy z turnajů a vzhlížela jsem k němu," řekla. Proto byla ráda, když se Petera ozval, že by spolu mohli pracovat. "Dodává mi sebevědomí a je to člověk, kterému hodně věřím," doplnila.

Moc se těší na olympijský turnaj, který se bude hrát ve wimbledonském areálu. Spolu s Hradeckou vytvoří pár do čtyřhry díky tomu, že jim česká deblová jednička Květa Peschkeová dala přednost.

Povzbuzuje se ve třech jazycích

"Moc vděčím Květě za její rozhodnutí. Je to krásné gesto a všem to říkám, protože si myslím, že by to měl každý vědět. A všichni jsou z toho paf," řekla Hlaváčková. "Moc si přeju s tím něco udělat, když už jsme dostaly takovou šanci," dodala. Loni s Hradeckou vyhrály Roland Garros, letos v Paříži došly do semifinále.

Na trávě velké zkušenosti nemají. Dosud spolu hrály čtyřhru na zeleném pažitu jen jednou a prohrály. "Bude to skok do vody a uvidíme, jak poplaveme. Moc se tady chci rozehrát a vybudovat si na trávě sebevědomí, které ukážeme tady nebo na olympiádě."

Ať ve Wimbledonu, nebo na olympiádě, jedno se u Hlaváčkové nezmění. Na kurtu se bude povzbuzovat ve třech jazycích. Po vítězných míčích křičí česky, anglicky či italsky. "Lucka si ze mě dělí srandu, že dávám 'forza', 'come on' a pojď. Je to tak, já to viděla na videu. Po výměně jsme ale ve stavu, že nevidím a neslyším," řekla.

Reklama