Hlavní obsah

Gulbis si na Berdycha věřil už po losu. Milionářský synek překopal techniku a českou jedničku zničil

Postaral se o největší šok prvního dne Wimbledonu. Mnozí už Lotyše Ernestse Gulbise považovali za nadobro promarněný talent, ale teď překvapil fanoušky i všechny zasvěcené experty. V ležérním stylu a´la Marat Safin rozmetal naděje světové sedmičky Tomáše Berdycha na jakýkoliv úspěch v All England Clubu.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Lotyš Ernests Gulbis se raduje z postupu přes Tomáše Berdycha.

Článek
Fotogalerie

Zápas na centrálním dvorci sice skončil hodně těsným výsledkem 7:6, 7:6, 7:6, jenže třiadvacetiletý rodák z Rigy prakticky nedal za celý zápas české jedničce šanci na zvrat či na zisk byť jen jednoho setu. Esa střílel z prvního i druhého servisu, od základní čáry rozdával někdy až s odzbrojujícím klidem nepříjemné údery. Berdych za celý zápas nechytil rytmus a nenašel žádnou protizbraň.

A to přitom českému hráči patří o osmdesát míst lepší postavení na žebříčku. „Když jsem viděl los, byl jsem opravdu šťastný. Chtěl jsem hrát první kolo proti takhle silnému soupeři. Mnohem více mě to motivuje, obzvlášť v prvním kole. Neměl bych problém ani s ještě výše nasazeným," překvapil reportéry Gulbis.

Experty zaskočil také předělaným forhendem, na němž zapracoval s novým koučem Guntherem Bresnikem, který mu pomáhá opět se dostat na výsluní. Od čtvrtfinále Roland Garros 2008 Gulbis nikdy nepřešel do druhého kola grandslamového turnaje, až letos ve Wimbledonu se mu to podařilo znovu.

„Když mám vedle sebe správnou osobu, která mě tlačí vpřed, a já rozumím tomu, proč mám některé věci dělat, výsledky přijdou. Na kurtu teď trávím víc času, než kdykoliv předtím. V posledních měsících jsem se také hodně mořil v posilovně, což je na mé hře znát. Vypadá to, že by se mohly věci obracet k lepšímu," pochvaloval si změnu v přípravě.

Více klidu a uvolněný švih

V ní také překopal techniku úderů. „Během antukové sezóny jsem sledoval videa ze svých zápasů z roku 2007 a 2008 a tehdy jsem hrál úplně jinak technicky. Pochopil jsem, že musím při úderech více uvolnit švih a celkově hrát uvolněněji a příliš při tom nepřemýšlet." To se mu ostatně proti Berdychovi dařilo dokonale.

Nerozhodil ho ani moment z konce třetí sady, kdy už se zdálo, že za stavu 5:4 proměnil mečbol, který však kontrola Jestřábího oka zrušila. „Jsem rád, že jsem se na konci zápasu nedusil jako obvykle," smál se při rozhovoru s reportérem BBC bezprostředně po zápase. A i po téměř životní výhře si zachoval svůj typický humor a zůstal při zemi. Příštího soupeře, který měl vzejít ze souboje dvou kvalifikantů (nakonec jím je Polák Jerzy Janowicz) ohodnotil slovy: „Jo, je to OK, už jsem prohrál s oběma."

Jeho vyjádření do médií vůbec často vybočují ze zaběhnutých klišé. Když třeba před dvěma lety vyřadil v Římě Rogera Federera, přestože v závěru neproměnil šest mečbolů, novinářům řekl: „Prostě jsem si v závěru nas..l do kalhot."

Vězení byla velká zábava

Gulbis se celkově hodně vymyká ze stereotypu životních příběhů sportovců z bývalého Sovětského svazu. Pochází z mimořádně zámožných poměrů. Jeho otec Ainars je investiční bankéř a na tenisovém okruhu se několikrát proslýchalo, že Ernests létá na zápasy otcovým soukromým tryskáčem, na což sám tenista reagoval po svém. „No jasně, že létám. Taky mám ještě helikoptéru, ponorku a vesmírnou raketu," odpálkoval senzachtivé dotazy.

Gulbis se také nikdy netajil tím, že tenis stejně jako celý život je pro něj především velkou zábavou. Nic si ani nedělal z toho, když před dvěma lety strávil ve Stockholmu noc v policejní cele. Chtěl si začít s prostitutkou a byl zadržen kvůli podezření z kuplířství.

„Byla to celé velká sranda. Myslím, že každý člověk by měl někdy být zavřený ve vězení, je to hodně zajímavé. Každopádně do Švédska už nikdy nepojedu. Když potkám holku, tak se většinou hned neptám, jaké má zaměstnání. Netušil jsem, že je prostituka. Prostě jsme se setkali, najednou přijeli policajti a strčili mě do vězení," popsal tehdy svůj „skandál".

Reklama

Související témata: