Hlavní obsah

I Nadal je jen člověk, říká Rosol, který si už trávu oblíbil

Londýn

Říká se, že na trávu se musí tenista naladit psychicky, aby mohl uspět. Lukáš Rosol do této fáze dospěl v šestadvaceti letech a dnes se díky tomu radoval z premiérové výhry ve Wimbledonu. Nově získanou sebedůvěru chce ukázat ve 2. kole i Španělovi Rafaelu Nadalovi.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Český tenista Lukáš Rosol

Článek

"Trávu jsem si teď trošku zamiloval a hraje se mi na ní dobře," usmíval se Rosol po vítězství nad Chorvatem Ivanem Dodigem, které korunoval esem.

Dlouho ale travnatý povrch nevyhledával. Juniorku ve Wimbledonu nehrál, při třech pokusech o kvalifikaci do hlavní soutěže vždy ztroskotal v prvním kole. Nebylo se ale co divit, v přípravě hrával antukové turnaje a na trávě si vždy zatrénoval jen jednou.

Až letos se Rosol rozhodl, že své návyky změní. Vyrazil na turnaj do Queensu, oslavil první životní výhru na trávě a vzápětí druhou. Další dvě přidal v kvalifikaci v Eastbourne a nyní uspěl i při premiéře v hlavní soutěži ve Wimbledonu.

"Jsem rád, že jsem konečně vyhrál pár zápasů na trávě a vím, že to je o přípravě. Je to o tréninku a o zvyku," řekl svěřenec trenéra Ctislava Doseděla. "Hlavně pohyb na trávě je jiný, je specifický. Neuměl jsem se na tom hýbat, ale člověk se to naučí a začne mít trávu rád. Není to zas tak těžký, ale musí si to každý najít," řekl.

Pokud si bude chtít užít letos trávy více, musí se ve druhém kole postarat o senzaci. V cestě mu totiž stojí dvojnásobný vítěz Wimbledonu a druhý hráč světa Nadal. "Šance jsou, je to jenom člověk a na trávě to je pro mě nejotevřenější. Na antuce by to bylo horší, tam nevím, kolik bych udělal gamů, ale na trávě to je otevřený," věřil Rosol.

Stý hráč světa Rosol doufá, že ho vyburcuje prostředí velkého kurtu, na kterém se bude hrát. Navíc má rád za soupeře leváky a plánoval, že bude hrát maximálně agresivně. "Je to výzva a je jasné, že musím hrát pod rizikem. Pinkat s ním nebudu, to by se mu líbilo. Budu riskovat a možná to půjde," uvažoval Rosol.

Wimbledon je letos pro Rosola posledním turnajem na trávě. Tenisté se sice do All England Clubu vrátí při olympiádě, ale Rosol se na hry nekvalifikoval. "Mrzí mě to, uteklo mi to o pár míst, ale s tím nic neudělám. Zkusím to za čtyři roky," řekl.

Reklama