Hlavní obsah

Hekání a ječení z ženského tenisu vymizí, Šarapovová a Azarenková jsou chráněné

Ondřej CupalSport.cz

Vadí vám hlasité vzdychy tenistek? Pokud kvůli výkřikům a hekání nedokážete vystát Marii Šarapovovou či Viktorii Azarenkvou, můžete se radovat. Ženská tenisová asociace WTA se rozhodla, že vyslyší nářky fanoušků a médií a bude tento nešvar řešit. Příští generace už bude muset dodržovat zvukový limit. Jak se však zdá, současných hráček se nové pravidlo týkat nebude.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Ruská tenistka Maria Šarapovová je jednou z nejhlučnějších hráček na okruhu WTA.

Článek

„Je načase, abychom zakázali nadměrné hekání ve hře pro budoucí generace," řekla šéfka Ženské tenisové asociace WTA Stacey Allasterová pro USA Today.

WTA přitom již v minulosti zanesla do svých pravidel, že se přílišná hlasitost nepromíjí. Není však určené, co ona přílišná hlasitost znamená. Do budoucna se proto plánuje technické zařízení, které na příliš hlasité projevy hráček upozorní hlavního umpirového rozhodčího. „Chceme objektivní pravidlo, které budeme posuzovat pomocí technologie. Ta rozhodčím i sportovcům ulehčí práci," dodala Allasterová.

Senzor se však bude dlouhou dobu testovat. Důležitá je totiž akustika, která je rozdílná na venkovních dvorcích a v halách. Mezitím se začne na tenisových školách vyučovat nové pravidlo. Tenisoví trenéři budou společně s kvalitou úderů nutit své svěřenkyně, aby mírnily hlasité projevy.

Současné tenistky se však nemusejí obávat a vše nasvědčuje tomu, že své zvyky nebudou muset měnit. WTA totiž tento připravovaný krok diskutovala s experty na sportovní psychologii, zakladatelem, ředitelem a trenérem světoznámé tenisové školy na Floridě Nickem Bollettierim. Vyptávala se také někdejších tenistek Billie Jean Kingové či Moniky Salešové. K tématu se vyjádřily také americké ikony současného ženského tenisu Venus a Serena Williamsové.

Současné hráčky by pravidlo omezovalo

Výsledek tohoto dotazníku zněl jasně: bylo by nesmyslné a nefér, kdybychom dnešním hvězdám měnili zajeté zvyky a učili je nové dechové techniky. „Experti jasně dokázali, že by to (zavedení omezení hlučnosti) mělo pro současnou generaci negativní vliv na výkon," prohlásila Allasterová.

S tímto závěrem nesouhlasí devítinásobná wimbledonská vítězka Martina Navrátilová. „Myslím, že je to skvělý nápad, ale urychlila bych to. Člověk nepotřebuje ani rok, aby se naučil přestat při hraní tenisu hekat," řekla pro Monday rodačka z Prahy, která je známou odpůrkyní hlasitých projevů svých nástupkyň.

WTA začala daný problém řešit po negativních ohlasech tenisových fanoušků a médií. Hekání soupeřek navíc vadí i některým hráčkám, které se nemohou v záplavě hlasitých vzdechů z druhé strany sítě soustředit na svou hru. Jsou mezi nimi například Srbka Jelena Jankovičová nebo někdejší světová jednička Caroline Wozniacká z Dánska. „Hodně štěstí při sdělování novinky nejlepším hráčkám," řekla americká tenistka Bethanie Matteková-Sandsová, která zasedá v radě hráček WTA. „Je to velmi důležité - zejména pro fanoušky. Musíme to udělat rychle," dodala Američanka.

Reklama

Související témata: