Hlavní obsah

Novák vyhrál tenisový turnaj v Basileji

Jiří Novák si tři týdny po triumfu v Tokiu připsal druhé letošní vítězství na turnaji okruhu ATP. Český tenista dnes ve finále v Basileji porazil Argentince Davida Nalbandiana po setech 5:7, 6:3, 6:4, 1:6 a 6:2 a vyhrál sedmý turnaj v kariéře, ale první v hale. Novák za výhru inkasuje šek na 140 600 eur a připíše si 50 bodů do žebříčku Champions Race.

Článek

Po proměněném mečbolu se Novák jakoby nevěřícně chytil za hlavu, ale hned si svůj úspěch uvědomil a zvedl ruce k triumfálnímu gestu nad hlavu. Podal si ruku se soupeřem a pak dostal polibek od manželky Kateřiny. Český tenista zkomplikoval Nalbandianovi cestu na Turnaj mistrů. Argentinec je zatím mezi náhradníky a tenisté mají před sebou již jen turnaj Masters v Paříži, kde by musel zřejmě vyhrát.

V dlouhých výměnách od základní čáry se Nalbandian prosazoval drtivými přímými údery, Novák na druhou stranu dokázal měnit styl hry a mixovat různě liftované míče. Zaplněné hlediště vidělo skvělý tenis. V první sadě se prosadil Argentinec, ale v dalších dvou byl přesnější Novák a dostal se do vedení. Nalbandian se na sebe zlobil, což odnesla po ráně do země jeho raketa.

Ve čtvrtém setu se Nalbandian zvedl a Novákovi povolil jen game. V páté sadě za stavu 3:2 získal Novák brejk a při svém servisu potvrdil vedení na 5:2. Nalbandian podruhé vypěnil a znovu rozsekal rám rakety. Rozhodčí mu za to vzal fiftýn a Novák dokončil zápas při jeho podání, když využil třetí mečbol.

Devětadvacetiletý český hráč proměnil dvanáctou finálovou účast na okruhu ATP v sedmý turnajový titul. Podruhé dokázal v jednom roce vyhrát dva turnaje, poprvé se mu to povedlo před třemi lety, kdy kraloval v Gstaadu a Mnichově. V Basileji vyhrál dvouhru jako pátý český tenista. Před ním to naposledy před třiadvaceti lety dokázal Ivan Lendl.

BASILEJ
Dvouhra - finále:
Novák (ČR) - Nalbandian (4-Arg.) 5:7, 6:3, 6:4, 1:6 a 6:2.
PETROHRAD
Dvouhra - finále:
Južnyj (4-Rus.) - Beck (SR) 6:2, 6:2.
Čtyřhra - finále:
Clément, Llodra (2-Fr.) - Hrbatý, Levinský (SR/ČR) 6:3, 6:2.
LINEC
Dvouhra - finále:
Mauresmová (1-Fr.) - Bovinová (9-Rus.) 6:2, 6:0.
Čtyřhra - finále:
Husárová, Lichovcevová (1-SR/Rus.) - Dechyová, Schnyderová (Fr./Švýc.) 6:2, 7:5.
STOCKHOLM
Dvouhra - finále:
T. Johansson (Švéd.) - Agassi (1-USA) 3:6, 6:3, 7:6 (7:4).
Čtyřhra - finále:
F. Lopez, Verdasco (Šp.) - Arthurs, Hanley (1-Austr.) 6:4, 6:4.
LUCEMBURK
Dvouhra - finále:
Moliková (2-Austr.) - Safinová (Rus.) 6:3, 6:4.

Reklama