Hlavní obsah

Štěpánek považuje souboj s Djokovičem ve Wimbledonu za výzvu

Londýn

Skoro po třech letech se probojoval tenista Radek Štěpánek do třetího kola na grandslamu. Dokázal to na svém nejoblíbenějším turnaji, na trávě ve Wimbledonu. Odměnou mu bude souboj s obhájcem titulu a světovou jedničkou Novakem Djokovičem ze Srbska.

Foto: Toby Melville, Reuters

Radek Štěpánek na letošním Wimbledonu

Článek

"Když se někdo vymlouvá na los, tak říkám, pokud chce člověk vyhrát turnaj, musí porazit všechny a je jedno v jakém pořadí," řekl Štěpánek dnes po výhře nad Němcem Benjaminem Beckerem. K zápasu s Djokovičem dodal: "S jedničkou nehrajeme každý týden a na grandslamu to je výzva. S Novakem jsme hráli hodně zápasů, i bitvy, a věřím, že podám maximální výkon."

Djokoviče zdolal jen jednou

Djokoviče porazil Štěpánek jen před šesti lety v Rotterdamu, ostatních šest vzájemných duelů prohrál. Na US Open v roce 2007 už vedl nad Srbem 2:1 na sety, ale po velkém boji podlehl. Vyrovnaně hráli i v roce 2009 v Basileji.

Na trávě by mohl mít Štěpánek teoreticky při současné formě a kvalitě Djokoviče největší šanci. "Djokovič je ale nejlépe returnující hráč na světě, navíc se tráva zpomaluje, takže má víc času na return. Já se musím zaobírat svou hrou, budu muset atakovat, měnit rytmus. Bude záležet, co předvedu já," řekl Štěpánek.

Zápas se světovou jedničkou na centrkurtu? To je sen

V All England Clubu už hrál na dvorci číslo jedna, ale s Djokovičem by se mohl poprvé v kariéře podívat na centrkurt. "To je sen každého hrát ve Wimbledonu na centru. A proti světové jedničce? To se dá těžko přebít."

Na grandslamu byl Štěpánek v třetím kole naposledy v roce 2009 na US Open. V Londýně to dokázal už popáté, nejdále došel o kolo dál v roce 2008. "Vždycky se snažím co nejvíc, ale Wimbledon patří mezi turnaji nejvýš," prohlásil.

Ve 33 letech patří k nejstarším ve světové stovce, ale pořád dokazuje, že do starého železa ještě nepatří. "V tomhle věku nemůžu podávat výkony jako v pětadvaceti, to je jasný, ale i na velkých i menších turnajích můžu vyhrávat," usmál se. "Fyzicky jsem na tom, troufám si říci, i lépe než mnozí mladší. Stále říkám, že když nejsem zraněný a mám kontinuitu práce, tak jsem schopen hrát na nejvyšší úrovni a to platí. Až budu cítit opak, tak na kurt nevlezu," uvedl karvinský rodák.

Reklama