Hlavní obsah

VIDEO: Nadal schválně strčil do Rosola. Chtěl mě rozhodit, říká český tenista

Londýn

Snažil se, co mohl, aby zápas s neznámým Lukášem Rosolem dotáhl do vítězného konce. Ale nakonec druhý hráč světového žebříčku a dvojnásobný vítěz Wimbledonu Rafael Nadal na travnatém povrchu vypadl už ve druhém kole. Nepomohly mu ani debaty s rozhodčími, ani nesportovní chování, kterým se prezentoval u laviček.

Foto: Toby Melville, Reuters

Lukáš Rosol (vlevo) si podává ruku nad sítí se Španělem Rafaelem Nadalem.

Článek
Fotogalerie

Lukáš Rosol porazil Rafaela Nadala

Při jedné z výměn stran dával Španěl Rosolovi přednost, ale nakonec se rozešel proti němu a pravým loktem do českého tenisty strčil. "Pouštěl mě, ale pak zrychlil. Uhýbal jsem, ale trefil mě. Překvapilo mě, že to udělal ve Wimbledonu, ale jenom jsem se tomu zasmál," řekl Rosol pro čtk. "Čekal jsem, že něco přijde, že se mě pokusí rozhodit. Bylo to trošku dětinské, ale stalo se. Pak se mi na lavičce třikrát omlouval a já řekl, že dobrý," nedělal si z celého incidentu brněnský rodák hlavu.

Nadal působil na kurtu neobvykle nervózním dojmem. Dohadoval se s rozhodčími, po tvrdých vítězných míčích, kterými ho Rosol zasypával (v zápasech jich bylo 65), kroutil hlavou. Jednou se dokonce vybavoval s umpirovým rozhodčím kvůli tomu, že ho Rosol rozptyluje při servisu. "Asi tím, že jsem si odfukoval. Rozhodčí mi pak něco říkal, ani nevím co, odkýval jsem mu to a šel hrát dál," říkal Rosol.

V pátém setu byl Rosol excelentní

Vítězství Rosola se rodilo ztěžka, ale když po Rosolově prohraném čtvrtém setu nastoupili oba hráči po čtyřicetiminutové přestávce na centrální kurt k poslední sadě - už se zataženou střechou a rozsvícenými světly - na kurtu dominoval. Pauza na něm nezanechala žádné psychické následky a rozdával snad ještě tvrdší údery než v předchozích setech. Hned v prvním gamu sebral slavnému Španělovi podání a své servisy si bezpečně hlídal. Vypovídá o tom i fakt, že v posledním gamu zápasu si připsal dvě esa. Tím druhým zápas ukončil. Celkově jich Nadalovi poslal přes síť 22, nejrychlejší z nich bylo rychlé 212 km/h.

„Nejsem jen překvapený, pro mě je to něco jako zázrak. On je superstar a je mi ho líto. Ale já hrál neuvěřitelně dobře," rozplýval se přesně stý hráč světového žebříčku Rosol pro Guardian. „Před zápasem jsem si myslel, že se pokusím odehrát tři dobré sety. Ale vím, že i Nadal je jenom člověk. Několik posledních zápasů nehrál v nejlepší formě a já hrál svůj nejlepší v životě. To pro mě hodně znamená, nikdy předtím se mi nic podobného nestalo," dodal.

Rosolův výkon z pátého setu ocenil i někdejší hráč číslo jedna Nadal. „V pátém setu hrál víc než neuvěřitelně. To je pravda. Ale do té doby, první tři sety, jsem já nehrál dobře," upřesnil Španěl.

Na Rosola, který se do hlavní části Wimbledonu probojoval poprvé v kariéře, čeká ve třetím kole nevyzpytatelný Němec Philipp Kohlschreiber. Pro oba to bude první vzájemný zápas.

Lukáš Rosol:
Datum a místo narození: 24. července 1985
Výška a váha: 196 cm, 81 kg
Největší úspěchy: vítěz jednoho turnaje ATP ve čtyřhře (Dauhá 2012); vítěz 12 turnajů kategorie Futures a Challenger ve dvouhře a 21 ve čtyřhře
Aktuální postavení na žebříčku ATP: 100. místo (nejlépe 65. v srpnu 2011)
Rodina: rozvedený (jeho ženou byla atletka Denisa Ščerbová, nyní Rosolová)
Ostatní: momentálně třetí nejlepší český singlista za Tomášem Berdychem a Radkem Štěpánkem; s tenisem začínal v šesti letech, profesionálem od roku 2004; do hlavní soutěže na grandslamovém turnaji poprvé postoupil na US Open 2010; jeho dosavadním maximem na turnajích "velké čtyřky" je třetí kolo na loňském French Open, díky němuž se vzápětí poprvé dostal do elitní stovky v žebříčku ATP; loni si v baráži s Rumunskem odbyl debut v Davisově poháru, všechny tři dosavadní zápasy v soutěži vyhrál; letos obnovil spolupráci s bývalým daviscupovým reprezentantem Ctislavem Dosedělem, který ho trénoval již dříve; až dosud mu nejvíc seděla antuka, letos si oblíbil trávu; na odměnách si zatím vydělal zhruba 880.000 dolarů.

Reklama