Hlavní obsah

Federer věřil, že dvousetovou ztrátu s Benneteauem otočí

Ani když byl ve čtvrtém setu zápasu s Julienem Benneteauem dva body od nečekaného vyřazení, švýcarský tenista Roger Federer neznervóznil. Šestinásobný vítěz z All England Clubu totiž v minulosti už sedmkrát dokázal dvousetovou ztrátu vymazat a po tříapůlhodinovém boji se mu to povedlo i v pátek, kdy francouzského soupeře nakonec porazil 4:6, 6:7, 6:2, 7:6 a 6:1.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Unavené gesto Rogera Federera v duelu 3. kola Wimbledonu s Francouzem Benneteauem.

Článek

"V kariéře už jsem už několikrát takový obrat předvedl, takže jsem věděl, jak takovou situaci zvládnout. To byl klíč k vítězství," citovala agentura AP Federera, který se v osmifinále třetího grandslamu sezony utká s Belgičanem Xavierem Malissem.

Právě díky zkušenostem třicetiletý Federer po dvou prohraných úvodních setech neznervóznil. "Byl jsem v klidu, spíš jsem panikařil v průběhu druhé sady," řekl třetí hráč světa. "Pořád jsem věděl, že má k vítězství daleko, takže nemělo smysl být nervózní, i když všichni okolo panikařili. Už mi docházely životy, tak jsem začal hrát bod po bodu a i když to zní hrozně, tak to byla správná věc," dodal.

Třicetiletý Benneteau se mohl vyřazením Federera postarat ve Wimbledonu během 24 hodin o druhé velké překvapení. Ve čtvrtek se s turnajem rozloučil druhý hráč světa Španěl Rafael Nadal, který nestačil na Čecha Lukáše Rosola.

Francouz si vzpomněl na Rosola

"Na Rosola jsem si vzpomněl," uvedl francouzský tenista, 32. ve světovém žebříčku. "Federer je ale psychicky odolný jako skála. Prohrával 0:2 na sety a neukázal žádné emoce. Navíc jakmile jen trochu polevíte, začne nabídnuté příležitosti využívat a vracet se pomalu do zápasu," přidal Benneteau.

Například jako v rozhodující páté sadě, kdy začaly trápit Benneteaua křeče ve stehnech. "Byl to magický zápas. Bylo to těžké, ale... kouzlo trvalo asi vteřinu," dodal Benneteau, na němž bylo vidět, že se neubránil myšlenkám, jak mohl zápas dopadnout, kdyby ho nezastavily křeče.

Reklama