Hlavní obsah

Rosol byl celebritou na 48 hodin. Z Wimbledonu odlétá lehce zklamaný

Londýn

Na žebříčku až stý, ale ve Wimbledonu způsobil prvotřídní senzaci. Český tenista Lukáš Rosol vyřídil ve druhém kole v pěti setech Španěla Rafaela Nadala, brzy nato ale jeho pouť turnajem skončila. Nestačil na třicátého hráče světa Němce Philippa Kohlschreibera a neuhrál přitom ani set. Potvrdila se slova expertů, že na výjimečný triumf nenaváže. Rosol si ale odváží z Londýna motivaci do další práce.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Lukáš Rosol se raduje z vítězství nad Rafaelem Nadalem ve druhém kole Wimbledonu.

Článek
Fotogalerie

Lukáš Rosol porazil Rafaela Nadala

"Budu odsud odlétat sice lehce zklamaný, že jsem na to (na výhru nad Nadalem) nenavázal, ale s dobrým pocitem. Nestává se každý den, půl rok, rok, že porazím hráče světové trojky," řekl Rosol a prohraný duel s Kohlschreiberem (2:6, 3:6 a 6:7) komentoval slovy: "Dělal jsem vše, snažil se, ale on hrál líp a nedal mi moc šancí."

Při premiéře v hlavní soutěži Wimbledonu skončil šestadvacetiletý Rosol ve třetím kole, čímž si vyrovnal své grandslamové maximum, kterého dosáhl poprvé loni v Paříži. "Jsem rád za třetí kolo, taky jsem mohl prohrát v prvním," podotkl. Do žebříčku si připíše 90 bodů a na konto 38.875 liber, v přepočtu okolo 1,2 milion korun.

Do zápasu s Kohlschreiberem nastupoval Rosol odhodlaně, nemyslel na super výkon s Nadalem, ale pořádně se nedostal do hry. Nedařil se mu return, ani podání neměl tak přesné. "První dva sety jsem necítil vůbec šanci, a i když přišla malá, tak on začal hrát ještě lépe. Měl v sobě víc síly než já," konstatoval Rosol.

Proti Němcovu podání se nechytal

Zatímco proti Nadalovi Rosol výborně returnoval, proti podání Němce se prakticky nechytal. Ani po druhém servisu se nedostával moc do hry. "Nedokázal jsem jeho servis číst a nevěděl si s tím v tom větru rady. On hrál hodně chytře," řekl Rosol.

Trenér Ctislav Doseděl po výhře nad Nadalem říkal, že Rosol má na světovou dvacítku. "Jsem přesvědčený, že můžu hrát dobrý tenis, ale neřeším žebříček. Chci co nejvýš. Potřebuju udržet rovinu zápasů, abych neměl výkyvy. Rok od roku držím víc a víc v lajně, některé hráče poznávám a zlepšuju se," řekl Rosol.

Ve Wimbledonu se na osmačtyřicet hodin stal celebritou. Rozhovory nestačil odmítat, ale manažera komunikace ještě nepotřebuje. "To až vyhraju víc takových zápasů," řekl Rosol. "Byl to dobrý pocit (být viděn). Na zápas s Nadalem se doma podívám, ale už je to pro mě minulost, musím se koukat dál," řekl Rosol.

Díky třetímu kolu ve Wimbledonu změnil plány na další týdny. Nepojde obhajovat titul na challenger do Braunschweigu, ale zvolil turnaj ATP ve Stuttgartu. "Získal jsem motivaci do další práce, věřím, že se do toho zase rychle dostanu a budu pokračovat v dobré formě, dobrém tenisu a navážu na to," přál si.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík