Hlavní obsah

S. Williamsová - Kvitová 6:3, 7:5Kvitová titul ve Wimbledonu neobhájí. Skončila ve čtvrtfinále na raketě Sereny Williamsové

oc, mmČTK
Aktualizováno

Tenistka Petra Kvitová triumf na slavném Wimbledonu neobhájí. Česká jednička podlehla ve čtvrtfinálovém duelu na Centrálním kurtu čtyřnásobné vítězce travnatého grandslamového turnaje Sereně Williamsové ve dvou setech 3:6 a 5:7. Američanka tak vyhrála i třetí vzájemný duel.

Foto: Anja Niedringhaus, ČTK/AP

Smutek Petry Kvitové. Američanka Serena Williamsová byla ve čtvrtfinále Wimbledonu nad síly české tenisové jedničky

Článek
Fotogalerie

Porážka znamená, že dvaadvacetiletá Kvitová neobhájí 2000 bodů za vítězství a v žebříčku WTA klesne ze čtvrtého místa. Nejhůře ale bude sedmá.

Kvitová vyhrála v All England Clubu jedenáct zápasů za sebou a přemožitelku našla opět až v bývalé světové jedničce Williamsové. Předloni svěřenkyně trenéra Davida Kotyzy podlehla Williamsové ve Wimbledonu v semifinále.

"Byl to skvělý zápas z obou stran, ale ona podávala mnohem lépe než já. Pár důležitých míčů jsem měla hrát lépe a to byl ten rozdíl," řekla Kvitová. "Ráda bych pokračovala, tenhle turnaj zbožňuju a jsem smutná, že ho musím opustit," doplnila tenistka, která se do Londýna vrátí koncem měsíce na olympiádu.

Rozdíl hlavně v servisu

Letošní čtvrtfinále se hrálo na centrkurtu pod zataženou střechou a Kvitová začala nadějně. Vedla 30:0, ale v tu chvíli netušila, že uhrála třetinu bodů při podání Williamsové v prvním setu. Američanka skvěle servírovala a Češku k ničemu nepustila. Rozdíl v rychlosti prvního podání byl markantní - přes 20 kilometrů v hodině.

V ostrých výměnách se Kvitová soupeřce vyrovnala, ale více kazila a při svém servisu čelila agresivnímu returnu Američanky. Šestou hru Kvitová začala dvojchybou, Williamsová přidala vítězné míče a po forhendovém autu přišla ztráta podání české tenistky. Za stavu 2:5 odvrátila Kvitová setbol, ale o dvě hry později už o set přišla.

Kvitová v druhé sadě zvýšila intenzitu a ukázala vítězný forhend i bojovnost. Povzbuzovala se a vzduch častěji prořízl její pokřik "Pojď!", doprovázený zaťatou pěstí.

Kvitová neproměnila setbol

Kvitová přidala do podání více rotace, hrála odvážněji. Za stavu 5:4 měla po vítězném bekhendu první brejkbol a zároveň setbol, ale při něm trefila z returnu síť. "Druhý set jsme hrály hodně dobře, mohlo to spadnout na moji stranu, ale bohužel. Setbol byl, ale skoro nebyl, když trefila první servis. To se nedalo," řekla Kvitová.

Rozhodnutí tak přišlo o hru později. V jedenácté hře vedla Kvitová 30:0, ale další čtyři výměny ztratila a podruhé přišla o podání. Třináctinásobná grandslamová vítězka Williamsová následně zápas jistě dokončila - dala mimo jiné tři esa. "V té poslední hře se ukázal mezi námi největší rozdíl. Myslím, že tady vyhraje," řekla Kvitová.

"Musela jsem se zlepšit, protože jsem hrála s obhájkyní titulu a hrála opravdu dobře. Neměla jsem co ztratit a zápas jsem si moc užívala," řekla Williamsová. Na otázku, jestli myslí na pátý titul, odvětila: "Každý se ptá, jestli zvednu trofej, ale musím se ještě zlepšit, to je můj hlavní cíl. Je tady ještě hodně soupeřek."

Kvitová vypadla při obhajobě ve čtvrtfinále stejně jako v roce 1999 Jana Novotná, kterou tehdy vyřadila pozdější vítězka Lindsay Davenportová z USA.

Do čtvrtfinále čtyřhry postoupil český olympijský pár Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká, který v třetím kole zdolal ve třech setech jihoafricko-českou dvojici Natalie Grandinová, Vladimíra Uhlířová. Ve stejné fázi turnaje naopak vypadli Radek Štěpánek s Indem Leandrem Paesem, kteří podlehli páru Ivan Dodig, Marcelo Melo 6:8 v pátém setu.

Wimbledon, ženy - čtvrtfinále:
S. Williamsová (6-USA) - Kvitová (4-ČR) 6:3, 7:5on-line
Muži, čtyřhra - 3. kolo:
Dodig, Melo (15-Chorv./Braz.) - Paes, Štěpánek (4-Indie/ČR) 4:6, 6:3, 6:4, 6:7 (2:7), 8:6.
Ženy, čtyřhra - 3. kolo:
Hlaváčková, Hradecká (6-ČR) - Grandinová, Uhlířová (11-JAR/ČR) 5:7, 6:3, 6:3.
Junioři - dvouhra, 1. kolo:
Ferre Silva (16-Portug.) - Routa (ČR) 6:4, 6:4.
Juniorky - dvouhra, 1. kolo:
Krejčíková (ČR) - Mekovecová (Chorv.) 7:5, 6:2.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Wimbledon 2012 - dvouhra žen

  • Čtvrtfinále

  • 03.07.12      13 : 00
    Německo Sabine Lisická Německo Angelique Kerberová
    3 : 6; 7 : 6; 5 : 7
  • 03.07.12      13 : 00
    Polsko Agnieszka Radwaňská Ruská federace Maria Kirilenková
    7 : 5; 4 : 6; 7 : 5
  • 03.07.12      13 : 00
    Spojené státy Serena Williamsová Česká republika Petra Kvitová
    6 : 3; 7 : 5
  • 03.07.12      13 : 00
    Rakousko Tamira Paszeková Bělorusko Victoria Azarenková
    3 : 6; 6 : 7
  • Semifinále

  • 05.07.12      14 : 00
    Německo Angelique Kerberová Polsko Agnieszka Radwaňská
    3 : 6; 4 : 6
  • 05.07.12      16 : 00
    Spojené státy Serena Williamsová Bělorusko Victoria Azarenková
    6 : 3; 7 : 6
  • Finále

  • 07.07.12      15 : 00
    Polsko Agnieszka Radwaňská Spojené státy Serena Williamsová
    1 : 6; 7 : 5; 2 : 6