Hlavní obsah

S. Williamsová - A. Radwaňská 6:1, 5:7, 6:2Serena Williamsová je popáté královnou Wimbledonu. Bojovná Polka ji ale potrápila

Praha/Londýn
Aktualizováno

Americká tenistka Serena Williamsová je popáté šampiónkou wimbledonské dvouhry. Čtvrtfinálová přemožitelka české jedničky Petry Kvitové v dnešním finále porazila Agnieszku Radwaňskou po setech 6:1, 5:7 a 6:2 a získala svůj čtrnáctý grandslamový titul.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Šťastná Serena Williamsová, vítězka ženské dvouhry ve Wimbledonu 2012

Článek
Fotogalerie

Williamsová vyhrála na londýnské trávě potřetí za čtyři sezóny. První dva tituly Američanka získala v letech 2002 a 2003. S pěti triumfy ve Wimbledonu se Serena Williamsová vyrovnala své starší sestře Venus.

Díky vítězství ve Wimbledonu se bývalá světová jednička Williamsová posune v žebříčku na čtvrté místo. Finalistka Radwaňská, již mohl případný triumf v All England Clubu katapultovat na post světové jedničky, bude druhá. Do čela se v pondělí vrátí Běloruska Viktoria Azarenková, Kvitová klesne ze čtvrtého na šesté místo.

Ženský tenis je v porovnání s mužským aktuálně mnohem vyrovnanější. Každý z uplynulých sedmi grandslamových turnajů měl ve dvouhře jinou vítězku.

Polka v prvním setu jen odvrátila kanára

Williamsová, hrající již osmnácté grandslamové finále dvouhry, rozjela zápas tradičně agresivně. Nedávala tolik es jako v semifinále, ale tlačila soupeřku, za 27 minut vedla 5:0 a měla dva setboly. Polka ve své první bitvě o grandslamový titul "kanára" ještě odvrátila, ale jen tím kosmeticky upravila skóre sady.

Po prvním setu začalo pršet. Střecha ale zůstala roztažená a po půlhodině se hráčky vrátily z šaten. Williamsová, které jako obvykle připravoval rakety český vyplétač Václav Šmat, pak rychle vedla 3:1 a vypadalo to na brzký konec.

Polka se ovšem výrazně zlepšila. Před finále měla dýchací potíže, ale v utkání se výborně pohybovala. Díky tomu dokázala ustát soupeřčin tlak a pak zaútočit, třeba po lajně z bekhendu. Odměna přišla v sedmé hře v podobě brejku a srovnání na 4:4. Williamsovou obrana Radwaňské znejistila a po chybách o druhý set přišla.

Silovému tenisu Američanky soupeřka neodolala

Na začátku rozhodující sady nevyužila Williamsová v první a třetí hře ani jeden ze tří brejkbolů, ale bylo jen otázkou času, kdy uspěje. Hrála totiž ještě silověji než předtím a vyvíjela na Radwaňskou velký tlak. Brejku se dočkala v páté hře a když po dalším zvýšila kraťasem už na 5:2, zvedla vítězně ruce nad hlavu.

Opravdu slavit začala Williamsová až o hru později. Po dvou hodinách a dvou minutách využila hned první mečbol a běžela se radovat na tribunu. Objala se s otce Richardem Williamsem, sestrou Venus a také s matkou Oracene.

"Ještě se celá chvěju. Mám za sebou dva nejlepší týdny v životě," řekla třesoucím se hlasem poražená finalistka Radwaňská, která dopadla ve finále stejně jako v roce 1937 její krajanka Jadwiga Jedrzejowská. "Serena byla nad mé síly, neměla jsem svůj den. Ale jsem nadšená, že jsem si to prožila, a za rok se sem vrátím," prohlásila.

Vítězka Radwaňskou pochválila

Williamsová ocenila poraženou Radwaňskou, vítězku wimbledonské juniorky z roku 2005. "Hrála výborně. Je mladá, má před sebou skvělou kariéru a myslím, že by od vás (publika) měla slyšet ještě jednou potlesk," řekla Američanka.

Pro Serenu Williamsovou ale ještě dnešní program na Centrálním kurtu slavného turnaje nekončí. Po finále deblu mužů by měla nastoupit se svou starší sestrou Venus ve finále čtyřhry žen proti českému páru Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká.

Britové se nečekaně dočkali titulu ve čtyřhře

Británie se den před singlovým finále domácího Andyho Murrayho s Rogerem Federerem dočkala nečekaného wimbledonského titulu ve čtyřhře. Deblovou soutěž senzačně vyhrál britsko-dánský pár Jonathan Marray, Frederik Nielsen, který v pěti setech porazil favorizovanou švédsko-rumunskou dvojici Robert Lindstedt, Horia Tecau.

Marray s Nielsenem startovali ve Wimbledonu pouze díky volné kartě od pořadatelů a odvděčili se překvapivým vítězným tažením. V semifinále outsideři vyřadili obhájce titulu Boba a Mika Bryanovy a jako první pár s divokou kartou v historii Wimbledonu postoupili do finále.

V něm se Marray ocitl jako první Brit od roku 1960, kdy souboj o titul prohrálo domácí duo Mike Davies a Bobby Wilson. Nielsen zase napodobil svého dědečka Kurta Nielsena, který neúspěšně bojoval ve finále dvouhry v letech 1953 a 1955.

Marray s Nielsenem se nespokojili s postupem do finále, které bylo pro oba na ATP Tour premiérové, a poradili si i s turnajovými pětkami Lindstedtem a Tecauem. Sehraný pár po setech 6:4, 4:6, 6:7, 7:6 a 3:6 prohrál už třetí wimbledonské finále za sebou.

Wimbledon 2012
Ženy, dvouhra - finále:
A. Radwaňská (3-Pol.) - S. Williamsová (6-USA) 1:6, 7:5, 2:6.
Čtyřhra mužů - finále:
Marray, Nielsen (Brit./Dán.) - Lindstedt, Tecau (5-Švéd./Rum.) 4:6, 6:4, 7:6 (7:5), 6:7 (5:7), 6:3.
Smíšená čtyřhra - semifinále:
M. Bryan, Raymondová (2-USA) - Zimonjič, Srebotniková (3-Srb./Slovin.) 6:3, 6:4, Paes, Vesninová (4-Indie/Rus.) - B. Bryan, Huberová (1-USA) 7:5, 3:6, 6:3.
Juniorky - dvouhra, finále:
Bouchardová (5-Kan.) - Svitolinová (3-Ukr.) 6:2, 6:2.

Reklama

Pavouk - Wimbledon 2012 - dvouhra žen

  • Čtvrtfinále

  • 03.07.12      13 : 00
    Německo Sabine Lisická Německo Angelique Kerberová
    3 : 6; 7 : 6; 5 : 7
  • 03.07.12      13 : 00
    Polsko Agnieszka Radwaňská Ruská federace Maria Kirilenková
    7 : 5; 4 : 6; 7 : 5
  • 03.07.12      13 : 00
    Spojené státy Serena Williamsová Česká republika Petra Kvitová
    6 : 3; 7 : 5
  • 03.07.12      13 : 00
    Rakousko Tamira Paszeková Bělorusko Victoria Azarenková
    3 : 6; 6 : 7
  • Semifinále

  • 05.07.12      14 : 00
    Německo Angelique Kerberová Polsko Agnieszka Radwaňská
    3 : 6; 4 : 6
  • 05.07.12      16 : 00
    Spojené státy Serena Williamsová Bělorusko Victoria Azarenková
    6 : 3; 7 : 6
  • Finále

  • 07.07.12      15 : 00
    Polsko Agnieszka Radwaňská Spojené státy Serena Williamsová
    1 : 6; 7 : 5; 2 : 6