Hlavní obsah

VIDEO: Murray utopil naděje Britů v slzách. Král Federer mu ale předpovídá velkou budoucnost

Naděje se zdály být veliké, jenže o to bolestnější zklamání nastalo. Šestasedmdesátileté čekání britských tenisových fanoušků na svého wimbledonského šampióna Andy Murray ani přes vynikající start do nedělního finále neukončil. Místo vítězných oslav se tak centrální dvorec v All England Clubu v čele s poraženým finalistou utápěl v slzách dojetí nad statečným ale marným bojem. Pocty pro tenisového krále zaslouženě patřily Rogeru Federerovi.

Murray pláče po finále Wimbledonu s Federerem

 
Článek
Fotogalerie

Federer vyhrál sedmý wimbledonský titul

Britští fanoušci před finálovým duelem nijak neskrývali víru, že tentokrát to opravdu vyjde. Ceny lístků na finále se vyšplhaly až do výše několika set tisíc korun. Pětadvacetiletý Murray nesl očekávání národa se ctí. Dokonce vyhrál první set a v první polovině finálového duelu měl nad zkušenějším soupeřem lehce navrch. O to víc porážka bolela.

„Už se k tomu blížím," soukal ze sebe emocemi zmítaný Skot, když se bezprostředně po porážce snažil promluvit k moderátorce BBC Sue Barkerové. Vzápětí se rozplakal a slzy se objevily mimo jiné i na tvářích matky Judy Murrayové a přítelkyně Kim Searsové. Jen kouč Ivan Lendl zůstával typicky ledově klidný.

„Určitě jsem odehrál své nejlepší grandslamové finále v kariéře. Je to pro mě hodně tvrdé. Ale vím, že jsem neprohrával gamy hloupě. Sehrál jsem výborný zápas. Dělal jsem většinu zápasu dobrá rozhodnutí, takže můžu být vlastně šťastný," pokračoval poražený finalista.

"Pořád se lepším"

Doufá, že ho další neúspěch těsně pod grandslamovým vrcholem nezlomí: „Musím se dál snažit a musím ukázat sílu a charakter, abych se mohl zase vrátit zpět. Doufám, že jednou to vyjde."

Když pětadvacetiletý Skot ze sebe setřásl bezprostřední vlnu emocí, rozpovídal se o tom, jak těžké je pro britského tenistu naplnit očekávání vlastních fanoušků, kteří už 76 let čekají na nástupce Freda Perryho, jenž jako poslední domácí tenista wimbledonskou dvouhru vyhrál:

„Pro britského tenistu je to tady složité v mnoha směrech. Myslím, že jsem se se všemi věcmi kolem dokázal vypořádat dobře. Určitě lépe než v minulosti. Poprvé jsem hrál ve Wimbledonu finále, předtím jsem byl třikrát v semifinále. Pořád se lepším, stále tvrdě dřu, a to je to jediné, co mohu dělat."

Po utkání měl Murray pochopitelně také slova uznání a respektu pro Rogera Federera, který se sedmým titulem ve Wimbledonu vyrovnal někdejšímu velkému vzoru Petu Samprasovi a navíc se dokázal po více než dvou letech vrátit na trůn světové jedničky.

„Mluvíme tady o jednom z nejlepších sportovců všech dob, takže si tohle celé musíme dát do patřičného kontextu. Nebýt některých maličkostí, mohl už mít dneska na svém kontě dvacet grandslamových titulů. Stále hraje skvělý tenis a titul si určitě zaslouží," vysekl Murray poklonu svému přemožiteli.

Federer si splnil sen

Sedmnáctinásobný grandslamový šampión svému sokovi slova uznání vrátil. „Jsem hluboce přesvědčen, že Andy dosáhne na grandslamový titul. A určitě ne jen na jeden. Pracuje na sobě extrémně tvrdě a je špičkovým profesionálem. Opravdu doufám, že se mu to povede," povzbuzoval soupeře i víru britských fanoušků třicetiletý Švýcar.

Sám však, coby staronová světová jednička, pochopitelně také pomýšlí na další: „Jsem ve svém věku opravdu šťastný. Mám za sebou skvělou šňůru a vím, že její další pokračování je možné. Tohle vítězství a návrat na pozici jedničky je splněným snem pro mě i moji rodinu. Myslím, že momentálně hraji možná svůj životní tenis."

Rodák z Basileje si vychutnává opravdu sladký triumf, protože v konkurenci Novaka Djokoviče a Rafaela Nadala už jej mnozí odepisovali. „Věděl jsem i v předchozích letech, jak blízko velkých triumfů jsem. Někteří lidé to z nějakých důvodů prostě neviděli. Ale ta víra mi podle mě přinesla tohle vítězství. Je to pro mě velký moment," dodal Federer.

Reklama

Pavouk - Wimbledon 2012 - dvouhra mužů

  • Čtvrtfinále

  • 04.07.12      14 : 00
    Srbsko Novak Djokovic Německo Florian Mayer
    6 : 4; 6 : 1; 6 : 4
  • 04.07.12      14 : 00
    Švýcarsko Roger Federer Ruská federace Mikhail Youzhny
    6 : 1; 6 : 2; 6 : 2
  • 04.07.12      16 : 00
    Španělsko David Ferrer Velká Británie Andy Murray
    7 : 6; 6 : 7; 4 : 6; 6 : 7
  • 04.07.12      16 : 00
    Francie Jo-Wilfried Tsonga Německo Philipp Kohlschreiber
    7 : 6; 4 : 6; 7 : 6; 6 : 2
  • Semifinále

  • 06.07.12      14 : 00
    Srbsko Novak Djokovic Švýcarsko Roger Federer
    3 : 6; 6 : 3; 4 : 6; 3 : 6
  • 06.07.12      17 : 00
    Velká Británie Andy Murray Francie Jo-Wilfried Tsonga
    6 : 3; 6 : 4; 3 : 6; 7 : 5
  • Finále

  • 08.07.12      15 : 10
    Švýcarsko Roger Federer Velká Británie Andy Murray
    4 : 6; 7 : 5; 6 : 3; 6 : 4