Hlavní obsah

Odvážný sázkař věřil Federerovi. Po smrti vydělal charitě jeho tiket milióny

Londýn

Fenomenální tenista Roger Federer potěšil svým sedmým triumfem ve Wimbledonu nejen sebe a své fanoušky. Bujaré oslavy vítězství třicetiletého Švýcara se určitě spustily také v britské charitativní organizaci Oxfam, která si díky výsledku nedělního finále přišla na částku přes 100 tisíc liber, tedy cca tři milióny korun.

Foto: Toby Melville, Reuters

Nyní už sedminásobný wimbledonský vítěz Roger Federer se slavnou trofejí

Článek

Za vše „může" milovník tenisu z Oxfordu Nick Newlife, jenž si před téměř deseti lety vsadil, že Roger Federer vyhraje ve Wimbledonu sedm nebo více titulů. Sázkař se však sám sedmého Federerova titulu nedočkal. Zemřel v roce 2009 a celé své jmění včetně sázkového tiketu odkázal zmíněné charitativní organizaci, která se zaměřuje na pomoc rozvojovému světu.

Sázka v hodnotě 1520 liber v kurzu 66 ku 1 se vyplatila až tuto neděli poté, co Federer ve čtyřech setech porazil domácího miláčka Andyho Murrayho. „Nick Newlife nadšeně sázel na sport a byl obzvlášť velkým fanouškem tenisu. Fandil hlavně Federerovi a Andy Roddickovi. Na oba si vsadil, že několikrát vyhrají Wimbledon," přiblížil podrobnosti Graham Sharpe, mluvčí sázkové kanceláře William Hill.

„Bohužel se nedožil toho, že mu Roger vyplnil možná jednu z nejúžasnějších sázek, které jsme kdy na tenis přijali," cituje Shrapea deník The Independent. Oxfam už v minulosti zásluhou Newlifa vydělala 16 750 liber díky jeho sázce na to, že Federer vyhraje 14 grandslamových titulů.

Poslední výtěžek ze sázek Nicka Newlifea měl stačit na pokrytí výdajů na jídlo pro deset tisíc lidí v západní Africe zasažené potravinovou krizí.

„Všichni v Oxfamu jsme s nadšením sledovali Federerův vzestup v posledních týdnech. Opravdovým hrdinou pro nás ale pochopitelně je pan Newlife pro svůj velkorysý dar a sportovní prozíravost. Doufám, že odkaz pana Newlifea a vítězství Rogera Federera inspiruje další lidi, aby podporovali Oxfam a naše angažmá v západní Africe," pochvaloval si šéf marketingu charitativní organizace Andrew Barton.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík