Hlavní obsah

Nejlepší tenisový kouč? Novákova žena

PRAHA

Znáte šest nejlepších tenistů světa? Federer, Roddick, Hewitt, Agassi, Safin... A? Jiří Novák. Kouč současné české superstar Jan Kukal o svých slovech nepochybuje. "Říkám ta jména bez určení pořadí. Jirka vyhraje ještě další turnaje. Má teď přece nejlepšího trenéra v Čechách - manželku Kateřinu," směje se. "Ale pozor: já to myslím úplně vážně," dodává.

Článek

Novák se "topí" v úspěších. Vyhrál v časovém úseku tří týdnů dva turnaje, stejný kousek se od US Open povedl jen Safinovi. "S takovými úspěchy jsem vůbec nepočítal," řekl devětadvacetiletý hráč po triumfu v Basileji.

Všude opakuje, jak mu pomáhá manželka Kateřina. Ta se za ním vydala do Švýcarska s dalšími kamarády před semifinále autem. Na cestě strávila devět hodin. A její muž opět využil kouzla její přítomnosti. Stejně jako v Tokiu. "Bude se mnou muset cestovat častěji," říká tenista, který má tři malé děti - Jakuba, dvojčata Jiřího s Kateřinou a starší nevlastní dceru.

"Manželka mu nepomáhá, je to přímo její zásluha! Rodina je sice možná důvod, že toho nedokázal v kariéře ještě víc, ale na druhé straně stojí důležitější věc: bez ní by neměl pohodu, kterou tolik potřebuje. Vždycky se ze světa moc těší domů," vypráví Kukal, jenž s Novákem po světě už necestuje.

Naposledy s ním byl na Rolland Garros v Paříži. "Máme ale denní kontakt. Jsme velcí kamarádi... Tam, kde mohu, pomůžu. On ale už v zásadě nepotřebuje nic. Rozumí nejlépe sám sobě," nastiňuje šedesátiletý muž.

Berdych ho nakopl

Kukal o Novákovi vypráví nadšeně. Rozebírá jeho až příliš skromné začátky kariéry i věci, které se jim během čtyřleté spolupráce povedlo zlepšit. "Snad je mojí zásluhou, že hraje parádní bekhend po lajně, má servis hráče světové desítky a nebojí se riskovat konečné míče z forhendu. Dříve hrál trochu víc údržbu. Teď už si však za úspěchy zásluhy nedělám."

Co žene aktuálně dvaadvacátého hráče světa v současné době vpřed? Hodně prý to, že si v novinách přečte, jak ho plánuje v žebříčku přeskočit Berdych.

"Jirka domácí konkurenci moc potřebuje. Nakopne ho. Je to slušňák, snad jediný tenisový gentleman, má skvělé sebeovládání na kurtě, ale ani si nedokážete představit, jak on miluje vyhrávat. I v tréninku. S Berdychem a Štěpánkem by mohli v Davis cupu něco velkého uhrát," vypálí Kukal, který už se jinak v českém tenisu nijak neangažuje.

Žije na Slovensku v Senci, organizuje obrovské obrazové výstavy, trénuje několik tamních nadějí a zahradničí. "Já dělám vždy to, co dovedu nejlépe..."

Konec nehrozí

Novák nedávno Právu řekl, že minulý rok zvažovaný konec kariéry už nehrozí. Postavil před sebe odvážné cíle, chce zpět do světové desítky, nejlépe byl v pořadí ATP pátý.

Kukal v té souvislosti hovoří o velkém psychickém tlaku: "Atlet má dva vrcholy za rok. Tenista musí zahrát v týdnu pětkrát famózně, aby turnaj vyhrál. To je přece rozdíl. Ale aby končil, to by byl nesmysl. Jirka není opotřebovaný, prohrami se totiž vůbec nestresuje."

Jedna věc bývalého daviscupového kapitána štve. "Kolikrát jste letos viděli Jirku hrát? Při Davis cupu se Španěly, pak snad během olympiády a teď dával Eurosport jeho finále z Basileje. Dvakrát nebo třikrát za rok, to je špatné a zároveň velká škoda," zlobí se.

"V Čechách pořád vládne názor, že je světový tenis v krizi, ale to není absolutně pravda. Návštěvnost v této sezóně byla nejlepší v historii. Jenže lidé Jirku stejně neuvidí..."

Reklama