Hlavní obsah

Kvitová: Strašně se do Londýna těším! Šanci cítím i ve čtyřhře

Praha

Před dvanácti měsíci ovládla Petra Kvitová tenisový Wimbledon, kde se už za pár dnů rozhoří bitvy o olympijské medaile. Při nedávném zápolení na londýnské trávě se s turnajem rozloučila ve čtvrtfinále. I proto je dvaadvacetiletá hvězda plná očekávání.

Foto: Toby Melville, Reuters

Vítězné gesto české lvice. Petra Kvitová věří, že bude v Londýně bojovat o dvě olympijské medaile.

Článek

Jednu olympijskou účast na kontě už máte: v Pekingu jste nastoupila do čtyřhry s Lucií Šafářovou, ale vypadly jste hned v prvním kole. Jaké máte na Čínu vzpomínky?

V Pekingu jsme s Luckou dostaly volnou kartu a vůbec jsme nehrály dobře, zatímco nyní v Londýně jsem se kvalifikovala. Turnaj bude z mého pohledu nepochybně jiný, speciální.

Nyní budete hrát nejen dvouhru, ale také se s Radkem Štěpánkem představíte v mixu. Budete jeden z programů preferovat?

S ohledem na skutečnost, že v mixu bude jen šestnáct párů, tak cítíme šanci na medaili. Tudíž k zápasům budu samozřejmě přistupovat se stejnou zarputilostí jako k utkáním dvouhry.

Pro smíšenou čtyřhru jste uvažovala o spolupráci s Tomášem Berdychem. Proč jste se nakonec rozhodla hrát mix s Radkem Štěpánkem?

S trenérem jsme delší dobu řešili, koho z kluků oslovíme. Když jsme ale s Tomášem zkusili mix na Hopman cupu v úvodu roku, nebylo to ono. Tomáš se navíc posléze rozhodl, že kromě dvouhry bude hrát už jen čtyřhru s Radkem. Tudíž moje volba pochopitelně padla na Radka. K mojí radosti spolupráci odkýval.

Můžete porovnat, jak moc se změnila Petra Kvitová za čtyři roky od olympijských her v Pekingu?

Strašně se těším, že tentokrát budu mít příležitost hrát pod pěti kruhy i dvouhru. Určitě jsem se zlepšila po tenisové i kondiční stránce. A pochopitelně jsem získala mnoho zkušeností, které jsou k nezaplacení.

Petra Kvitová
Narozena: 8. března 1990 v Bílovci. Sport: tenis. Trenér: David Kotyza. Klub: TK Agrofert Prostějov. Stav: svobodná. Úspěchy: vítězka Wimbledonu 2011, Turnaje mistryň 2011 a dalších sedmi turnajů WTA, vyhrála Fed Cup 2011, v Česku ovládla anketu Sportovec roku 2011, v říjnu 2011 byla 2. na světovém žebříčku. Na začátku roku 2012 vyhrála s Tomášem Berdychem Hopmanův pohár v Austrálii a byla v semifinále French Open 2012.

Honí se vám hlavou myšlenky na zisk dvou olympijských medailí?

Vážně si myslím, že šanci máme. Navíc Radek má obrovské zkušenosti, a tak doufám, že mě na kurtu povede a společně nám to bude dobře fungovat. Poté, co v úvodu roku vyhrál čtyřhru na Australian Open, je strašně natěšený. A já jsem skutečně ráda, že s ním mohu hrát.

Jste ráda, že se olympijský turnaj odehraje ve Wimbledonu na trávě, kde jste před rokem slavila životní vítězství?

Rozhodně ano! Prodloužení sezóny na trávě vítám. Zůstat na ní o měsíc déle než při tradičním programu sezóny je fajn.

Wimbledon bývá ze čtyř turnajů Grand Slamu řazen výše než French Open, US Open a Australian Open. Bude i olympijský turnaj ve Wimbledonu vzácnější než na jiných hrách?

Neřekla bych, že Wimbledon je víc. Je na stejné úrovni jako ostatní turnaje velké čtyřky. Akorát je známější a každý ho touží vyhrát více než jiné. Olympijský turnaj ale přece jen bude specifický. Na rozdíl od Wimbledonu nebudeme hrát v bílém. Po určitém jednání se došlo k závěru, že můžeme hrát v národních barvách.

Je výhodou, že se olympijský turnaj hraje krátce po Wimbledonu?

Neřekla bych. Olympiáda nám trochu zasáhne do nabitého programu. Je to prostě velká akce navíc, takže to budeme mít těžší. Všichni se ale přizpůsobujeme. Já třeba budu potřebovat více volna. Na druhé straně, rozhodně je lepší hrát Wimbledon a pak za měsíc na trávě olympiádu, než třeba až za půl roku.

Připouštíte si očekávání veřejnosti, která si vaše jméno spojuje se ziskem medaile?

Raději ne!

Sportoviště jsou po Londýně poměrně rozesetá. Už máte jasno, jestli budete během turnaje v olympijské vesnici?

Rozhodli jsme se, že budeme bydlet v pronajatém baráku, protože vesnice je od Wimbledonu extrémně daleko.

Máte v plánu vyrazit podpořit i jiné české sportovce?

Těžko říct. Záležet bude, jak všechno zvládneme časově. Tenis je ale na jiném místě v Londýně, a tak, když budu stále ve hře, bude složité vyrazit na další sportoviště. Vyjde-li však čas, určitě budu ráda, když se na nějaký sport podívám. Ale zatím jsem neřešila kam.

Jak vidí soupeřky?
Serena Williamsová (USA), vítězka 14 grandslamů: „Asi největší soupeřka z pohledu aktuální formy. Na trávě je vynikající, což potvrdila ve Wimbledonu, kde vyhrála už popáté v kariéře.“
Maria Šarapovová (Rusko), vítězka 4 grandslamů: „Letos předvádí výborný tenis. Její předností je, že hraje skvěle na každém povrchu. Neřeší, jestli jde o antuku, nebo trávu.“
Viktoria Azarenková (Bělorusko), vítězka 1 grandslamu: „Letos vyhrála Australian Open a stala se jedničkou. Na trávě je výborná, jen měla ve Wimbledonu smůlu, že narazila na rozjetou Serenu.“

Je pro vás odlišné reprezentovat Česko na olympiádě a hrát na tradičním turnaji?

Co se týká tenisu jako takového, rozdíl žádný nebude. Trošku jiné bude to vše kolem.

Jak vnímáte podporu fanoušků při zápasech, v nichž hrajete za Česko?

Podpora publika je pro tenisty něco výjimečného. Když hrajeme Fed Cup doma, atmosféru si vážně hodně užívám.

A snese vystoupení na olympijských hrách přirovnání k vystoupení ve Fed Cupu?

Porovnávat se to moc nedá. Fed Cup je zcela něco jiného než turnaje, k nimž má olympiáda podstatně blíže. Ale určitě si budu více uvědomovat, že hraji za Česko.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori