Hlavní obsah

Kvitová - Wozniacká 3:6, 6:2, 6:3Kvitová je v Montrealu letos poprvé ve finále

Montreal/Toronto
Aktualizováno

Tenistka Petra Kvitová si na turnaji v Montrealu zahraje letos poprvé finále na okruhu WTA. Dánku Caroline Wozniackou zdolala v utkání přerušeném deštěm 3:6, 6:2, 6:3 a v zápase o titul ji čeká Číňanka Li Na, která v úvodním semifinále vyřadila Lucii Šafářovou.

Foto: Graham Hughes, ČTK/AP

Petra Kvitová si v Montrealu zahraje finále.

Článek

"Mám ji ráda, je s ní legrace. Ale po třech vzájemných zápasech s ní prohrávám, takže budu muset zvítězit, abych se pomstila a vyrovnala na 2:2," řekla Kvitová k finále s Li Na, které podlehla v posledních dvou vzájemných zápasech letos v Sydney a loni na pařížském Roland Garros, který čínská tenistka vyhrála. "Předvádí tady skvělý tenis a snaží se hrát agresivně," dodala česká hráčka na adresu soupeřky. Finále začne hodinu po půlnoci SELČ.

Dvaadvacetiletá Kvitová se probojovala do jubilejního desátého finále v kariéře, vůbec poprvé však bude hrát o celkové vítězství na některém z podniků v Severní Americe. S bývalou světovou jedničkou Wozniackou, která je v žebříčku o dvě místa za ní na osmé pozici, srovnala česká hráčka vzájemnou bilanci na 3:3.

První set sice loňská wimbledonská šampiónka ztratila, ale pak jí výrazně lépe začalo fungovat první podání a druhá sada patřila jí. Následně byl zápas přerušen kvůli dešti a po pauze Kvitová svou stejně starou soupeřku drtila. Vypracovala si vedení 5:1 podobně jako Šafářová ve třetím setu zápasu proti Li Na, ale na rozdíl od brněnské rodačky dotáhla utkání do vítězného konce. Wozniacká sice ještě dokázala vzít Kvitové jednou podání, po hodině a 53 minutách se však mohla radovat tenistka z Fulneku.

V pauze kvůli dešti Dánka sledovala v televizi, jak její partner Rory McIlroy triumfuje na golfovém turnaji kategorie major PGA Championship, na jeho vítězství ale nenavázala. "Je skvělé, že to vyhrál, úžasný výkon. Snažila jsem se trochu si odpočinout a vlétnout na to, ale Petra byla silnější než já," dodala Wozniacká.

Šafářová nevyužila vedení 5:1

Pětadvacetiletá Šafářová byla postupu do druhého finále v sezóně velmi blízko. Ve třetím setu se ujala vedení 5:1 a dvakrát mohla zápas s loňskou vítězkou Roland Garros doservírovat. Nevypracovala si však jediný mečbol a jedenáctá hráčka světa Li Na dokázala rozhodující set otočit.

Šafářová tak s čínskou soupeřkou prohrála i potřetí v sezóně a celkově už pošesté za sebou. Přišla o šanci ukončit čtyřleté čekání na titul.

Djokovič obhájil titul

Srbský tenista Novak Djokovič porazil ve finále turnaje série Masters v Torontu 6:3, 6:2 Francouze Richarda Gasqueta a obhájil loňský titul. Světová dvojka vyhrála Rogers Cup, v jehož pořadatelství se každoročně střídají Toronto a Montreal, spolu s triumfem z roku 2007 potřetí v kariéře.

Pětadvacetiletý Djokovič si v Kanadě alespoň částečně spravil náladu po olympijském turnaji v Londýně, kde navzdory očekávání neobhájil bronz z Pekingu a skončil čtvrtý. "Po těch prohrách na olympiádě jsem měl o to větší touhu přijet sem a získat tady titul. A povedlo se," uvedl Djokovič po třetím turnajovém vítězství v sezóně a 31. v kariéře.

Finálový duel byl jeho jasnou záležitostí. Gasqueta, jenž hrál o titul na turnaji série Masters po šesti letech, porazil za 61 minut. "Je to těžké, když máte proti sobě Djokoviče a nehrajete svůj nejlepší tenis," poznamenal přemožitel Tomáše Berdycha z třetího kola.

Tenisový turnaj žen v Montrealu (tvrdý povrch, dotace 2,168.400 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Li Na (10-Čína) - Šafářová (16-ČR) 3:6, 6:3, 7:5.
Kvitová (5-ČR) - Wozniacká (7-Dán.) 3:6, 6:2, 6:3.
Čtyřhra - finále:
Jansová-Ignaciková, Mladenovicová (Pol./Fr.) - Petrovová, Srebotniková (3-Rus./Slovin.) 7:5, 2:6, 10:7.
Tenisový turnaj mužů v Torontu (tvrdý povrch, dotace 2,648.700 dolarů):
Dvouhra - finále:
Djokovič (1-Srb.) - Gasquet (14-Fr.) 6:3, 6:2.
Čtyřhra - finále:
B. Bryan, M. Bryan (2-USA) - Granollers, M. López (8-Šp.) 6:1, 4:6, 12:10.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori