Hlavní obsah

Hradecká - Medinaová-Garriguesová 6:3, 6:3Hradecká poprvé postoupila do druhého kola tenisového US Open, dál jdou i Plíšková a Šafářová

Aktualizováno

Česká tenistka Lucie Hradecká poprvé v kariéře postoupila do 2. kola dvouhry na grandslamovém US Open. V New Yorku porazila dvakrát 6:3 sedmadvacátou nasazenou Anabel Medinaovou-Garriguesovou ze Španělska. Skvěle si vedla i Kristýna Plíšková: po úspěšné kvalifikaci zaskočila turnajovou osmnáctku Julii Görgesovou z Německa, kterou vyřadila po setech 7:6 a 6:1. Úspěchy českých barev podtrhla Lucie Šafářová výhrou 6:4, 6:0 nad domácí Melanií Oudinovou, jako první z Češek neuspěla na americkém grandslamu Iveta Benešová.

Foto: Petr Horník, Právo

Stříbrná olympijská medailista v tenisové čtyřhře žen Lucie Hradecká

Článek
Fotogalerie

Stříbrná olympijská medailistka ze čtyřhry Hradecká startovala na US Open ve dvouhře počtvrté, ale při předchozích účastech vždy prohrála hned úvodní zápas v hlavní soutěži. Po dnešním zápase proto cítila především úlevu. "Byla jsem strašně nervózní v neděli i v pondělí na tréninku, málem mi ráno nepřežila raketa. Byla jsem pomalu na zabití, ale na kurtu to ze mě nějakým způsobem spadlo," řekla Hradecká Radiožurnálu.

V zápase s Medinaovou ji v prvním setu podržel servis, který ani jednou neztratila a díky jedinému brejku se ujala vedení 6:3. Ve druhé sadě Hradecká rychle vedla 3:1. Španělka sice dokázala vyrovnat, ale sedmadvacetiletá Češka třemi získanými gamy za sebou zápas ukončila.

"Dobře jsem servírovala. Samozřejmě je pořád co zlepšovat, údery by mohly být lepší," hodnotila svůj výkon tenistka, která září především po boku Andrey Hlaváčkové v deblu. "Je to něco jiného být sama na kurtu a najednou je ten kurt zase o něco větší a člověk si na to musí zvyknout. Já bych ale řekla, že jsem spokojená," dodala Hradecká, jež se ve druhém kole utká s vítězkou duelu mezi Švýcarkou Timeou Bacsinszkou a Američankou Mallory Burdetteovou.

Šafářová se v první sadě s Oudinovou chvíli trápila, ale ve druhé jí nadělila "kanára". Ve stejnou chvíli na jiném kurtu dohrála Benešová, nestačila však na Rumunku Simonu Halepovou.

Zkušenější krajanku předčila dvacetiletá Plíšková, která při debutu na posledním grandslamu sezóny narazila na 21. hráčku světa Görgesovou. Česká tenistka zvládla koncovku úvodního setu, i když ho za stavu 5:4 nedopodávala a v následujícím tie-breaku už prohrávala 2:4. Pak však získala pět výměn za sebou a dostala se do vedení.

Když měla brejkbol na 3:1, musel být zápas na více než dvě hodiny přerušen kvůli dešti. Plíškovou pauza nevyvedla z rytmu, po návratu na kurt už nepovolila soupeřce ani jeden game a stejně jako letos ve Wimbledonu postoupila do druhého kola. Tam se utká s Lucemburčankou Mandy Minellaovou.

Další program tenisového US Open byl na více než dvě hodiny přerušen kvůli dešti.

US Open v New Yorku (dotace 25,526.000 dolarů):
Ženy - dvouhra, 1. kolo:
Hradecká (ČR) - Medinaová (27-Šp.) 6:3, 6:3,
Kristýna Plíšková (ČR) - Görgesová (18-Něm.) 7:6 (7:4), 6:1,
Šafářová (15-ČR) - Oudinová (USA) 6:4, 6:0,
Halepová (Rum.) - Benešová (ČR) 7:5, 7:6 (7:5),

Reklama