Hlavní obsah

Kvitová - Parmentierová 6:4, 6:4Kvitová je hladce v osmifinále US Open, Šafářová vypadla s Petrovovou

New York/Praha
Aktualizováno

Hned dvě české tenistky mohly v pátek proklouznout do osmifinále US Open. První, turnajová pětka Petra Kvitová duel 3. kola s Francouzkou Parmentierovou bez potíží zvládla a postoupila po výhře dvakrát 6:4. Patnáctá nasazená Lucie Šafářová nastoupila na kurt Grandstand hned po své fedcupové parťačce, na Ruskou Petrovovou ale nestačila a po prohře 4:6 a 5:7 se s posledním grandslamem sezóny rozloučila.

Foto: Henny Ray Abrams, ČTK/AP

Petra Kvitová vyřadila ve 3. kole US Open Francouzku Parmentierovou.

Článek

Dvaadvacetiletá Kvitová se s o čtyři roky Pauline Parmentierovou dosud utkala dvakrát a obě střetnutí na tvrdém povrchu vyhrála. Naposled se ovšem obě soupeřky sešly na dvorci v roce 2009 v Indian Wells a dnes byly každá ve zcela jiné pozici: česká tenistka se pyšní pozicí páté hráčky světa, Francouzce patří v rankingu WTA 90. místo.

A podle žebříčkového postavení také zápas vypadal, Kvitová měla utkání plně pod kontrolou. V prvním setu se dostala do vedení 4:2 a náskok brejku bez problémů udržela. Snažila se být ve výměnách trpělivá a čekala na chyby Parmentierové, která si dokázala pomáhat jen servisem.

Při vlastním podání loňská wimbledonská šampionka nepřipustila v průběhu celého zápasu ani jeden brejkbol, takže jí jediný brejk stačil k úspěchu i v druhé sadě. Mečbol proměnila po 78 minutách přímým bodem z podání a o postup do čtvrtfinále si zahraje s další Francouzkou Marion Bartoliovou. Tu před třemi týdny porazila jednoznačně dvakrát 6:1 na cestě k triumfu na turnaji v Montrealu. Kvitová postupem do osmifinále vyrovnala svůj nejlepší výsledek z US Open, jehož dosáhla v roce 2009.

Šafářová bilanci nevylepšila

V opačné pozici než Kvitová byla před duelem Šafářová, s Naďou Petrovovu totiž měla zápornou bilanci 1:4. V aktuálním pořadí žebříčku jí ale patří 17. příčka, ruská hráčka je o pět míst pozadu a duel sliboval napínavou bitvu. V ní však nakonec triumfovala zkušenější Petrovová a Šafářové tak uniklo osobní maximum na US Open.

Česká hráčka doplatila na chyby při důležitých míčích. Navíc jí nevyšel úvod zápasu a prohrávala 0:3, ale manko brejku dokázala smazat a vyrovnala na 4:4. V desátém gamu však znovu ztratila servis, když nevynucenou chybou pomohla Petrovové proměnit druhý setbol.

Ve druhé sadě šla Šafářová podávat za stavu 4:3, ale brejk nepotvrdila a koncovku znovu nezvládla. Ve dvanáctém gamu prohrávala už 0:40 a třetí mečbol proměnila soupeřce dvojchybou. Petrovová se tak v osmifinále utká s krajankou Marií Šarapovovou, která dnes smetla dvakrát 6:1 americkou přemožitelku Lucie Hradecké Mallory Burdetteovou.

Robsonová vyřadila další favoritku

Ve 3. kole se překvapivě s turnajem rozloučila Číňanka Li Na, již vyřadila po setech 6:4, 6:7 a 6:2 Laura Robsonová. Li Na pod jeho vedením někdejšího kouče Justine Heninové Carlose Rodrigueze vyhrála velký turnaj v Cincinnati, což z ní udělalo jednu z favoritek newyorského grandslamu. Mladá Britka však hrála bez respektu. Celkem si vytvořila 17 brejkbolů, a i když jich proměnila jen šest, stačilo jí to na třísetové vítězství.

Osmnáctiletá Britka, která v předchozím zápase ukončila singlovou kariéru Belgičanky Kim Clijstersové, tak poprvé postoupila do osmifinále grandslamu. O další překvapení se může stříbrná olympijská medailistka ze smíšené čtyřhry postarat ve čtvrtém kole, kdy ji čeká obhájkyně titulu Samantha Stosurová z Austrálie.

US Open
Ženy, dvouhra - 3. kolo:
Kvitová (5-ČR) - Parmentierová (Fr.) 6:4, 6:4on-line
Petrovová (19-Rus.) - Šafářová (15-ČR) 6:4, 7:5on-line
Další výsledky
Muži, dvouhra - 2. kolo:
Ferrer (4-Šp.) - Sijsling (Niz.) 6:2, 6:3, 7:6 (14:12)
Djokovič (2-Srb.) - Dutra Silva (Braz.) 6:2, 6:1, 6:2
Johnson (USA) - Gulbis (Lot.) 6:7 (3:7), 7:6 (7:5), 6:3, 6:4
Dolgopolov (14-Ukr.) - Baghdatis (Kypr) 6:4, 3:6, 6:0, 7:6 (7:5)
Hewitt (Austr.) - Muller (Luc.) 3:6, 7:6 (7:5), 6:7 (5:7), 7:5, 6:4
Muži, čtyřhra - 2. kolo:
Paes, Štěpánek (5-Indie/ČR) - Bellucci, Souza (Braz.) 7:5, 7:6 (7:3)
Ženy, dvouhra - 3. kolo:
Stosurová (7-Austr.) - Lepchenková (31-USA) 7:6 (7:5)
Robsonová (Brit.) - Li Na (9-Čína) 6:4, 6:7 (5:7), 6:2, 6:2
Bartoliová (11-Fr.) - Mladenovicová (Fr.) 6:2, 6:4
Šarapovová (3-Rus.) - Burdetteová (USA) 6:1, 6:1
Ženy, čtyřhra - 2. kolo:
Görgesová, Peschkeová (11-Něm./ČR) - Voráčová, Zakopalová (ČR) 6:3, 6:4
Chuang Chia-jung, Čang Šuaj (Tchaj-wan/Čína) - Birnerová, Oprandiová (ČR/Švýc.) 7:5, 7:5
Hlaváčková, Hradecká (3-ČR) - Barthelová, Maleková (Něm.) 7:6 (7:1), 6:3
Kerberová, Paszeková (Něm./Rak.) - Benešová, Záhlavová-Strýcová (10-ČR) 6:2, 6:3

Reklama