Hlavní obsah

Bartoliová - Kvitová 1:6, 6:2, 6:0Kvitová ztroskotala na Bartoliové. Hladce vyhrála první set, ve třetím dostala kanára

New York
Aktualizováno

Česká tenistka Petra Kvitová se rozloučila s US Open již v osmifinále. Ve 4. kole posledního grandslamu sezóny podlehla Francouzce Marion Bartoliové po setech 6:1, 2:6 a 0:6. Turnajová pětka nedokázala navázat na jednoznačnou první sadu a po 104 minutách hry se musela před jedenáctou nasazenou sklonit...

Foto: Kena Betancur, Reuters

Petra Kvitová dohrála na tenisovém US Open ve 4. kole, Francouzka Marion Bartoliová byla nad její síly

Článek
Fotogalerie

Česká tenistka měla s Bartoliovou na okruhu WTA zápornou bilanci 1:2, obě prohry ale byly z let 2008 a 2011. Letos se obě hráčky potkaly před třemi týdny v osmifinále turnaje Melbourne, Kvitová zvítězila jednoznačně dvakrát 6:1 a celý turnaj nakonec vyhrála.

V New Yorku si Kvitová nemohla přát lepší začátek. Hned v první hře totiž vzala soupeřce podání a brejk vzápětí potvrdila. Agresivní styl české hráčky Bartoliové neseděl, Kvitová navíc dobře měnila rytmus hry a Francouzka nedokázala uhrát ani své druhé podání. Ve čtvrté hře si pro změnu vybrala slabší chvilku Kvitová a Bartoliová snížila, vzápětí ale opět nedokázala bodovat při vlastním servisu. V šesté hře měla turnajová jedenáctka dva brejkboly, Kvitová ale hrozbu ztráty podání odvrátila a následně - stylově opět při servisu soupeřky - získala po 31 minutách první set.

Úvod druhé sady ovšem zvládla lépe Bartoliová. Ve třetí hře dokázala úporně bojující Francouzka prolomit podání Kvitové, na jejímž kontě se začaly kupit nevynucené chyby. Potvrzený brejk znamenal vedení 3:1 a co hůře, rozhozená česká tenistka neudržela ani další servis. Pak se jí sice podařilo poprvé ve druhém setu vzít francouzské hráčce podání, vlastní ale opět neudržela a Bartoliová si bez potíží došla pro vítězství ve druhé sadě.

A mělo být ještě hůř. Stále častěji chybující Kvitová - celkem nasbírala 29 nevynucených chyb - prohrála v úvodu třetího setu dvakrát podání a po třetí hře za stavu 0:3 na lavičce jen bezmocně skryla hlavu do ručníku. Zbraně české tenistky - return a přesný forhend - nefungovaly a když česká tenistka ztratila podání i v páté hře, bylo o osudu zápasu rozhodnuto. Bartoliová při svém podání stvrdila potupného kanára a poprvé v kariéře postoupila ve Flushing Meadows do čtvrtfinále.

"Začala riskovat, hrála víc agresivně, šla do mě a neudělala moc chyb," komentovala Kvitová obrat pro Radiožurnál. "Já jsem na to moc neměla odpověď a když jsem se snažila, tak jsem to buď zkazila, nebo jsem to zahrála do špatného místa. Byl to bezradný pocit."

Její soupeřka uspěla v osmifinále US Open na třetí pokus. "Nemám slov. Tohle je úžasné. Odehrála jsem jeden z nejlepších zápasů v sezóně. Skvěle jsem se pohybovala, dobře četla hru. Jsem nadšená," řekla Bartoliová, finalistka Wimbledonu z roku 2007.

Obhájce Djokovič je v osmifinále, H+H ve čtvrtfinále debla

Obhájce titulu Novak Djokovič bez problémů postoupil do osmifinále US Open. Turnajová dvojka ze Srbska v neděli porazila Francouze Juliena Benneteaua 6:3 a dvakrát 6:2. Ve 4. kole se Djokovič utká s vítězem zápasu mezi Ukrajincem Alexandrem Dolgopolovem a Švýcarem Stanislasem Wawrinkou.

Benneteau zaujal letos ve Wimbledonu, kde vedl 2:0 na sety nad pozdějším šampionem Rogerem Federerem ze Švýcarska. Proti Djokovičovi však neměl šanci. Srbský tenista mu nedovolil ani jeden brejkbol, při vlastním podání vyhrál 80 procent výměn. Naopak Francouz pětkrát ztratil servis a po zisku pouhých sedmi gamů se s turnajem rozloučil.

Do čtvrtfinále čtyřhry postoupily stříbrné olympijské medailistky Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká i indicko-český pár Leander Paes, Radek Štěpánek. Třetí nasazené po setech dvakrát 6:3 vyřadily další Češku Vladimíru Uhlířovou, která hrála s Jihoafričankou Natalií Grandinovou. Vítězové letošního Australian Open porazili 6:1 a 6:3 americko-australskou dvojici Jesse Levine, Marinko Matosevic.

US Open (dotace 25 526 000 dolarů)
Muži, dvouhra - 3. kolo:
Djokovič (2-Srb.) - Benneteau (31-Fr.) 6:3, 6:2, 6:2
Ferrer (4-Šp.) - Hewitt (Austr.) 7:6 (11:9), 4:6, 6:3, 6:0
Del Potro (7-Arg.) - Mayer (Arg.) 6:3, 7:5, 7:6 (11:9)
Wawrinka (18-Švýc.) - Dolgopolov (14-Ukr.) 6:4, 6:4, 6:2
Roddick (20-USA) - Fognini (It.) 7:5, 7:6 (7:1), 4:6, 6:4
Tipsarevič (8-Srb.) - Žemlja (Slovin.) 6:4, 6:3, 7:5
Gasquet (13 - Johnson (USA) 7:6 (7:4), 6:2, 6:3
Kohlschreiber (19-Něm.) - Isner (9-USA) 6:4, 3:6, 4:6, 6:3, 6:4
Muži, čtyřhra - 3. kolo:
Paes, Štěpánek (5-ČR/Indie) - Levine, Matosevic (USA/Austr.) 6:1, 6:3
Ženy, dvouhra - 4. kolo:
Bartoliová (Fr.) - Kvitová (5-ČR) 1:6, 6:2, 6:0
Stosurová (7-Aus.) - Robsonová 6:4, 6:4
Šarapovová (3-Rus.) - Petrovová (19-Rus.) 6:1, 4:6, 6:4.
Ženy, čtyřhra - 3. kolo:
Hlaváčková, Hradecká (3-ČR) - Grandinová, Uhlířová (14-JAR/ČR) 6:3, 6:3
Smíšená čtyřhra - 2. kolo:
Llagosteraová, Marrero (Šp.) - Hlaváčková, Bhúpathí (6-ČR/Indie) bez boje.
Hradecká, Čermák (7-ČR) - Lepchenková, Young (USA) 2:6, 6:4, 10:7

Reklama

Související témata: