Hlavní obsah

Berdych se těší na boj s Federerem. Světová jednička chce proti Čechovi diktovat výměny

New York

Na US Open hraje ve skvělé formě, v boji o semifinále čeká ale na českého tenistu Tomáše Berdycha opravdu velká výzva, k níž se upínal už po losu turnaje. Zahraje si totiž se světovou jedničkou Rogerem Federerem. A na středeční čtvrtfinálový duel už se také český hráč náležitě těší.

Foto: Bill Kostroun , Reuters

Tomáš Berdych se utká se světovou jedničkou.

Článek

„Už když jsem viděl los, říkal jsem si: paráda, teď bude mým cílem zahrát si proti Rogerovi. Teď je to tady a já udělám vše, co bude v mých silách," rozpovídal se rodák z Valašského Meziříčí po třísetové výhře nad Nicolasem Almagrem, po níž se poprvé v kariéře probojoval na kurtech ve Flushing Meadows do čtvrtfinále.

„Momentálně ale hraje Roger neuvěřitelný tenis. Vyhrál další Grand Slam, znovu je světovou jedničkou, teď zkrátka není žádný lepší hráč, než je on," uvědomuje si český hráč.

S favoritem středečního duelu má zatím bilanci čtyř výher a jedenácti porážek, ale v poslední době se mu proti fenomenálnímu Švýcarovi celkem daří. Z posledních šesti zápasů máme bilanci 3:3, což je celkem pěkná statistika," usmíval se Berdych, který Federera zdolal mimo jiné před dvěma roky ve Wimbledonu.

Federer místo zápasu odpočíval

„Těžko říct, jestli se mu v poslední době přibližuji. On je nyní opět silný, ale i ze mě se stal trochu jiný hráč. Nabral jsem více zkušeností, cítím se v pohodě. Každopádně si myslím, že tenhle zápas bude jiný než ty předchozí," předpovídá aktuální světová sedmička.

Jeho středeční soupeř má den odpočinku k dobru, protože k osmifinálovému zápasu vůbec nemusel nastoupit. Američan Mardy Fish totiž kvůli potížím se srdcem k duelu vůbec nenastoupil.

„Už na kurtu jsem říkal, že je dobře, že jsem vyhrál (s Almagrem) ve třech setech a ušetřil jsem tak energii. Mám ale den odpočinku, tak myslím, že to bude v pohodě. Možná kdybych byl v Rogerově situaci, raději bych odehrál zápas a vyhrál, abych se udržel v rytmu jeden den zápas, druhý odpočinek. Ale jeho to asi nijak nerozhodí," myslí si Berdych.

Federer si dobře uvědomuje, že s Berdychem to nejspíš nebude mít jednoduché: „Proti Tomášovi to bude hodně těžké. Už jsme spolu hráli mnohokrát a vždy to byl těžký soupeř. Musím si proti němu podržet výborné podání a diktovat výměny."

Berdychovi budou proti světové jedničce v hledišti opět držet palce kromě přítelkyně Ester Sátorové také rodiče. „To je opravdu skvělé. Cestují se mnou jen na pár turnajů za rok a tohle je jeden z nich. Určitě si to tu hodně užívají. Ono je ale nakonec jedno, kde na světě hrajete. Když se vám daří, líbí se vám pak kdekoliv," dodal český tenista.

Vyřadí Tomáš Berdych na US Open Rogera Federera?
Ano
43,1 %
Ne
56,9 %
Celkem hlasovalo 10858 čtenářů.

Reklama

  Kosťuková - Vondroušová dnes 16 : 00
20240420T16 : 00:00+0200
Kosťuková vs. Vondroušová
Kosťuková vs. Vondroušová
Kosťuková
Vondroušová