Hlavní obsah

O finále budou v Argentině hrát Berdych, Štěpánek, Rosol a Minář

Čerstvého čtvrtfinalistu grandslamového US Open Tomáše Berdycha, také Radka Štěpánka, Lukáše Rosola a Iva Mináře nominoval kapitán Jaroslav Navrátil pro semifinále Davisova poháru v Argentině. Utkání se bude hrát v aréně Parque Roca v Buenos Aires na antuce příští týden od 14. do 16. září.

Foto: Chuck Burton, ČTK/AP

Tomáš Berdych bude v Argentině jedničkou českého týmu.

Článek

Argentince vede osmý hráč světa Juan Martín del Potro a ve dvouhrách ho doplní Juan Mónaco, nebo Carlos Berlocq. Tým doplňuje deblista Eduard Schwank. Kapitán Martín Jaite nemohl kvůli zranění povolat zkušeného Davida Nalbandiana.

"Všichni se těší moc, semifinále se nehraje každý týden. Hrajeme na horké půdě v Argentině. Čeká nás náročný soupeř, který doma málokdy prohrává, ale myslím si, že šance jsou vyrovnané," řekl Navrátil pro facebook českého týmu. "Bude rozhodovat prostředí, ale výkony našich kluků nám dávají šance na úspěch," věřil.

Navrátil sledoval výkony tenistů přímo v Americe a měl radost především z Berdycha, který hrál před US Open finále na turnaji ve Winston-Salemu a v New Yorku postoupil relativně bez problémů do čtvrtfinále, v němž narazí na Rogera Federera. "Jsem rád, že se Tomáš opět se chytil, potřeboval to jako sůl. Předvádí vynikající výsledky, což je před blížícím se duelem s Argentinou příslibem," řekl kapitán.

Největší hrozbou je lehce zraněný Del Potro

Štěpánek prohrál na US Open v 1. kole s Nicolásem Almagrem ze Španělska, ale i jeho forma se podle Navrátila lepší. A to především díky návratu k tréninku s Petrem Kordou. "Radkova hra se pod jeho vedením zlepšuje a myslím, že do Argentiny by to mohlo být dobré. A v Americe ještě může uspět ve čtyřhře," připomněl Navrátil.

Mináře kapitán nominoval místo deblisty Františka Čermáka. Aktuálně 189. hráč světa se do týmu vrací po dvou letech a potřetí za sebou je v nominaci proti soupeři z Jižní Ameriky. Proti Argentině hrál v Ostravě 2009 a prohrál jasně s Del Potrem, o rok později pomohl týmu při neúčasti Berdycha i Štěpánka zvítězit v Chile.

Jasnou jedničkou argentinského výběru je Del Potro. "Hraje v pohodě, má sebevědomí a bude vůdčí osobností argentinského týmu. I když má problémy s levým zápěstím, ale je o něj postaráno a je dobře připraven," řekl Navrátil.

Češi postoupili do semifinále shodně po výhrách 4:1 nad Itálií v Ostravě i v Praze nad Srbskem, kterému chyběl Novak Djokovič. V obou případech vítězství zařídili Berdych a Štěpánek. V Argentině Češi naposledy hráli před sedmi lety a nezískali ani bod. V roce 2009 ale dokázali soupeře i s Del Potrem v Ostravě porazit. Do finále Davis Cupu se tenisté naposledy probojovali právě před třemi lety. Tehdy to bylo poprvé po 29 letech a prvně od triumfu Československa v roce 1980.

Nominace:
ČR: Berdych (7. dvouhra ATP), Štěpánek (38.), Rosol (91.), Minář (189.).
Argentina: Del Potro (8.), Mónaco (11.) , Berlocq (44.), Schwank (56. čtyřhra).

Reklama

Související témata: