Hlavní obsah

Berdych - Federer 7:6, 6:4, 3:6, 6:3VIDEO: Berdych senzačně vyřadil krále Federera a je v semifinále US Open

New York
Aktualizováno

Tenista Tomáš Berdych při své jubilejní desáté účasti na grandslamovém US Open postoupil poprvé do semifinále. Poslední český zástupce ve dvouhře překvapivě přehrál na centrkurtu v New Yorku světovou jedničku a pětinásobného šampióna turnaje Rogera Federera ze Švýcarska po setech 7:6, 6:4, 3:6 a 6:3. Berdychovým příštím soupeřem bude britský olympijský vítěz Andy Murray.

Foto: Adam Hunger, Reuters

Vítězné gesto Tomáše Berdycha.

Článek
Fotogalerie

Tomáš Berdych vs. Roger Federer

"Nemohlo to dopadnout lépe, porazit Rogera je naprosto skvělé. Užívám si to a doufám, že ještě není konec," řekl Berdych v rozhovoru přímo na kurtu. "Těším se na další zápas a doufám, že si ten neuvěřitelný pocit zopakuji," dodal.

Sebevědomí a koncentraci české jedničky nenahlodal ani prohraný servis hned v úvodní hře zápasu. V šestém gamu si Berdych vzal ztracené podání zpět a nezvykle často chybujícího švýcarského favorita začal dostávat do úzkých precizní hrou od základní čáry a především brilantními returny. V tie-breaku první sady už byla převaha českého hráče zřetelná a jako první dokázal Federerovi na letošním US Open sebrat set.

V nasazeném trendu pokračoval rodák z Valašského Meziříčí i ve druhém dějství, na jehož začátku okamžitě prolomil Švýcarův servis a získanou výhodu ještě vylepšil v sedmé hře. Berdych se na kurtu výborně pohyboval, ještě přitvrdil na vlastním podání a téměř nechyboval. Vítěz 17 grandslamových turnajů sice ještě zvedl hlavu a stačil hrozící katastrofu alespoň zmírnit, ale obrat už mu český tenista nedovolil: zisk druhé sady potvrdil esem.

A ve třetí si Berdych hned vybudoval náskok 3:1, jenže pak přišel zlom. Mihla se mu snad hlavou vzpomínka na rok 2009 a Australian Open, kde nad Federerem rovněž vedl 2:0 na sety a přesto odešel z kurtu poražen? Švýcarský fenomén jako by znovu řekl: Dost! Vyhrál pět her v řadě a vynutil si pokračování dramatu. V osmé hře čtvrté sady však zaváhal, po Berdychově drtivém forhendu přišel o podání i poslední šanci. Svěřenec trenéra Tomáše Krupy pak čistou hrou doservíroval zápas do vítězného konce.

Švýcar neskrýval zklamání

Jednatřicetiletý Švýcar se po porážce ani nesnažil skrývat zklamání. "Prožil jsem skvělé léto, takže jsem očekával, že odehraju dobrý zápas. Ale to jsem neudělal. V tom utkání byly momenty, kdy jsem si říkal, člověče, to snad nejsi ty. Je to velké zklamání," uvedl Federer, jenž před US Open vyhrál turnaj série Masters v Cincinnati.

Proti Berdychovi absolvoval slavný Švýcar svůj první zápas od soboty, neboť přes osmifinále přešel bez boje po odhlášení Mardyho Fishe kvůli zdravotním problémům. Federer nicméně odmítl, že by se na jeho porážce podepsala nerozehranost. "Už jsem to zažil. Jednou jsem měl volno šest a půl dne a skončilo to wimbledonským titulem. Nemyslím, že to dneska hrálo nějakou roli," dodal.

US Open, mistrovství USA (dotace 25 526 000 dolarů)
Muži - dvouhra, čtvrtfinále:
Berdych (6-ČR) - Federer (1-Švýc.) - 7:6 (7:1), 6:4, 3:6, 6:3on-line

Pár H+H bleskově prolétl do semifinále 

Další krok k vysněnému titulu na US Open udělal rovněž debl Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká. České stříbrné olympijské medailistky ve čtvrtfinále přehrály německo-čínskou dvojici Sabine Lisická, Pcheng Šuaj 6:3, 6:1. O účast ve finále budou hrát ve čtvrtek od 23:00 SELČ proti Španělce Anabel Medinaové a Su-Wei Hsieh z Tchaj-wanu.

Loňské vítězky Roland Garros Hlaváčková s Hradeckou prožívají skvělou sezónu. Do semifinále postoupily na všech grandslamových turnajích, na trávě ve Wimbledonu prohrály až ve finále a tamtéž získaly později olympijské stříbro.

"Uhrály jsme si to, šly jsme do toho. Lisickou jsme to nenechaly pálit po lajnách a pak moc nevěděla, kam to má hrát," řekla Hradecká Radiožurnálu. "Hrály jsme moc dobře. Doplňovaly jsme se a Lucka mi hodně pomáhala na síti. Byl to kvalitní debl a jsme rády za semifinále, to je hezký úspěch," doplnila Hlaváčková.

V duelu s Lisickou a Pcheng Šuaj měla česká dvojice pomalejší úvod, prohrávala 0:2. "Než jsme se rozkoukaly, tak mě brejkly," řekla Hradecká, ale ve zbytku utkání už Češky diktovaly tempo a po hodině hry postoupily. Účastí v semifinále Hlaváčková s Hradeckou vylepšily v New Yorku své maximum.

Peschkeová o titul, vyjde jí to do třetice?

O titul ve smíšené čtyřhře si zahraje Květa Peschkeová, jejímž partnerem je Polák Marcin Matkowski. Ve středečním semifinále porazili 7:5 a 6:2 nejvýše nasazené duo Liezel Huberová z USA a Max Mirnyj z Běloruska.

Finále čeká turnajové čtyřky Peschkeovou s Matkowskim už ve čtvrtek od 17:00 SELČ a utkají se v něm s rusko-brazilskou dvojicí Jekatěrina Makarovová, Bruno Soares. Ti ve druhém semifinále přehráli český pár Hradecká, František Čermák dvakrát 6:3. Peschkeová bojovala o titul v mixu na US Open už v letech 2006 a 2010, v obou případech neúspěšně.

V semifinále čtyřhry mužů nebude chybět Radek Štěpánek, který se svým parťákem Leanderem Paesem vyřadili rakousko-slovenský pár Julian Knowle, Filip Polášek 6:2 a 6:4. O možnost bojovat ve finále o titul se pátá nasazená česko-indická dvojice utká dnes od 19:00 SELČ se Španěly Marcelem Granollersem a Markem Lópezem.

Italské čtvrtfinále pro Eraniovou, Šarapovová zápas otočila

Ve čtvrtfinále dvouhry žen Italka Sara Erraniová porazila svoji deblovou partnerku a krajanku Robertu Vinciovou 6:2, 6:4 a poprvé si v New Yorku zahraje semifinále. Mezi nejlepší čtyřkou je i třetí nasazená Maria Šarapovová z Ruska, která podruhé za sebou otočila zápas přerušený kvůli dešti a zdolala Francouzku Marion Bartoliovou 3:6, 6:3 a 6:4.

O další postup se Erraniová střetne s favorizovanou Serenou Williamsovou z USA, která vyřadila Srbku Anu Ivanovičovou hladce 6:1 a 6:3. Šarapovovou čeká souboj se světovou jedničkou Viktorií Azarenkovou z Běloruska.

Dnešní program US Open začal s dvouhodinovým zpožděním kvůli dešti. Erraniová po nástupu na kurt dominovala, hrála vyrovnaně a soupeřce vzala čtyřikrát servis. Vinciová se dopustila 37 chyb a prohrála za hodinu a dvanáct minut. Desátá nasazená Erraniová, finalistka letošního Roland Garros, se stala první Italkou v semifinále US Open v moderní éře. Společně jsou Erraniová a Vinciová ve Flushing Meadows v semifinále čtyřhry, v které plní roli druhého nasazeného páru.

Šarapovová začala zápas s Bartoliovou v úterý velmi špatně. S osmifinálovou přemožitelkou Petry Kvitové prohrávala rychle 0:4, pak hráčky zahnal do šaten hurikán Isaac a na kurt se dostaly až další den. První set Ruska nezachránila, ale v dalších dvou zvládla lépe koncovky a dokázala Francouzku vyřadit.

"Déšť mi dopřál několik hodin pauzy, dobře jsem se vyspala a jsem ráda, že jsem to zase v dohrávce zvládla. Už jsem tady takhle daleko dlouho nebyla," řekla na kurtu Ruska, která je v semifinále US Open poprvé od roku 2006, kdy turnaj vyhrála.

Déšť pomohl Šarapovové už o kolo dříve. V osmifinále prohrávala s krajankou Naďou Petrovovou v rozhodující sadě 0:2, ale o vynucené pauze se poradila po telefonu i s otcem a pak zápas otočila.

Prvním semifinalistou Murray, domácí Roddick se loučil

Olympijský vítěz Brit Andy Murray se stal prvním semifinalistou dvouhry US Open poté, co za rovné tři hodiny vyřadil Marina Čiliče 3:6, 7:6, 6:2 a 6:0 a v osmém vzájemném duelu uštědřil soupeři sedmou prohru. Chorvat sice v úvodu favorita zaskočil, ale Murray dokázal ve druhé sadě otočit nepříznivý vývoj z 1:5 a výhrou v tie-breaku odpor zlomil.

V osmifinále se rozloučil s turnajem i s aktivní kariérou Andy Roddick, jeho posledním přemožitelem se stal ve čtyřech setech Argentinec Juan Martín del Potro. Američan, jenž ve Flushing Meadows před devíti lety získal svůj jediný grandslamový titul, oznámil už minulý měsíc v den svých třicátin, že s tenisem skončí bez ohledu na výsledek na US Open.

US Open, tenisové mistrovství USA (dotace 25,526.000 dolarů):
Muži - dvouhra, osmifinále:
Tipsarevič (8-Srb.) - Kohlschreiber (19-Něm.) 6:3, 7:6 (7:5), 6:2,
Djokovič (2-Srb.) - Wawrinka (18-Švýc.) 6:4, 6:1, 3:1 skreč.,
Del Potro (7-Arg.) - Roddick (20-USA) 6:7 (1:7), 7:6 (7:4), 6:2, 6:4.
Muži - dvouhra, čtvrtfinále:
A. Murray (3-Brit.) - Čilič (12-Chorv.) 3:6, 7:6 (7:4), 6:2, 6:0.
Muži - čtyřhra, čtvrtfinále:
Paes, Štěpánek (5-Indie/ČR) - Knowle, Polášek (Rak./SR) 6:2, 6:4,
Kúreší, Rojer (9-Pák./Niz.) - Ch. Harrison, R. Harrison (USA) 6:2, 6:3,
B. Bryan, M. Bryan (2-USA) - Benneteau, Mahut (Fr.) 7:6 (7:2), 7:6 (7:4).
Ženy - dvouhra, čtvrfinále:
Eraniová (10-It.) - Vinciová (20-It.) 6:2, 6:4
Šarapovová (3-Rus.) - Bartoliová (11-Fr.) 3:6, 6:3, 6:4
Williamsová (4-USA) - Ivanovičová (12-Srb.) 6:1, 6:3.
Ženy, čtyřhra, čtvrtfinále:
Hlaváčková, Hradecká (3-ČR) - Lisická, Pcheng Šuaj (Něm./Čína) 6:3, 6:1,
Su-Wei Hsieh, Medinaová (16-Tchaj-wan,Šp.) - Chuang, Čang  (Tchaj-wan, Čína) 6:2, 6:1,
Vivesová, Sanchezová (8-Šp.) - Kirilenková, Petrovová (4-Rus.) 7:5, 3:6, 7:6 (7:5).
Smíšená čtyřhra - semifinále:
Peschkeová, Matkowski (4-ČR/Pol.) - Huberová, Mirnyj (1-USA/Běl.) 7:5, 6:2,
Makarovová, Soares (7-Rus./Braz.) - Hradecká, Čermák (ČR) 6:3, 6:3.
Postoupí Tomáš Berdych přes Andyho Murrayho do finále US Open?
ano
66,1 %
ne
33,9 %
Celkem hlasovalo 4691 čtenářů.

Reklama

Pavouk - US Open 2012 - dvouhra mužů

  • Čtvrtfinále

  • 06.09.12      03 : 00
    Švýcarsko Roger Federer Česká republika Tomáš Berdych
    6 : 7; 4 : 6; 6 : 3; 3 : 6
  • 05.09.12      23 : 00
    Velká Británie Andy Murray Chorvatsko Marin Čilič
    3 : 6; 7 : 6; 6 : 2; 6 : 0
  • 06.09.12      19 : 30
    Srbsko Janko Tipsarevič Španělsko David Ferrer
    3 : 6; 7 : 6; 6 : 2; 3 : 6; 6 : 7
  • 07.09.12      03 : 00
    Argentina Juan Martín del Potro Srbsko Novak Djokovič
    2 : 6; 6 : 7; 4 : 6
  • Semifinále

  • 08.09.12      18 : 30
    Česká republika Tomáš Berdych Velká Británie Andy Murray
    7 : 5; 2 : 6; 1 : 6; 6 : 7
  • 09.09.12      17 : 00
    Španělsko David Ferrer Srbsko Novak Djokovič
    6 : 2; 1 : 6; 4 : 6; 2 : 6
  • Finále

  • 10.09.12      22 : 00
    Velká Británie Andy Murray Srbsko Novak Djokovič
    7 : 6; 7 : 5; 2 : 6; 3 : 6; 6 : 2