Hlavní obsah

Štěpánek na titul z US Open nedosáhl. Azarenková si zahraje finále se Serenou Williamsovou

New York
Aktualizováno

Český tenista Radek Štěpánek na deblový titul z US Open nedosáhl. Po boku Inda Leandra Paese nestačil ve finále na kurtu Arthura Ashe na bratry Bryanovy, s nimiž česko-indický pár prohrál 3:6, 4:6. Nenavázal tak na letošní grandslamový triumf z Australian Open.

Foto: Mike Segar, Reuters

Bratři Bryanovi si podávají ruce s Radkem Štěpánkem a Leandrem Paesem po triumfu ve čtyřhře na grandslamovém US Open.

Článek

Bryanové si připsali dvanáctý grandslamový titul a v čele historických tabulek překonali Australany Marka Woodforda a Todda Woodbridge. Na US Open letošní olympijští vítězové triumfovali už počtvrté."Tohle dlouho nezapomeneme. Woodies byli našimi idoly a inspirací," řekl Mike Bryan.

Štěpánek měl ve finále velké problémy při podání hned v úvodu, dokázali však s Paesem odvrátit čtyři brejkboly. Český hráč, kterému lajnoví rozhodčí několikrát ohlásili chybu nohou, ale přišel o servis v šesté hře, což úvodní set rozhodlo.

S podáním se Štěpánek trápil i nadále a podruhé v utkání servis ztratil hned v první hře druhého setu. Jeho manželka Nicole Vaidišová i Martina Navrátilová v hledišti se obratu nedočkaly a český tenista s Paesem i druhý set ztratili.

"Oni hráli od začátku výborně a při našem podání byli prakticky všude. Strašně nám ztěžovali život. Hráli jednoduše lépe a zasloužili si vyhrát," řekl Štěpánek na webu turnaje. "Prohráli jsme s jedním z nejlepších týmů světa," dodal Paes.

Štěpánek neuspěl ve finále čtyřhry na US Open podruhé v kariéře. Před deseti letech prohráli s Jiřím Novákem s Indem Mahešem Bhúpathím a Maxem Mirným z Běloruska. Paesovi se nepovedlo rozšířit sbírku výher na US Open, které opanoval s Lukášem Dlouhým v roce 2009 a s Martinem Dammem o tři roky dříve.

Přes prohru je finále pro Štěpánka povzbuzením před Davisovým pohárem. Z New Yorku poletí s Tomášem Berdychem do Buenos Aires na semifinále proti Argentině.

Před Štěpánkem neuspěla na US Open ve finále smíšené čtyřhry Květa Peschkeová s Polákem s Marcinem Matkowským. Šanci dosáhnout na titul budou mít v neděli ve čtyřhře žen Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou a možná i Tomáš Berdych, kterého čeká v sobotu semifinále proti Britovi Andymu Murraymu.

Azarenková otočila duel se Šarapovovou 

Světová jednička Viktoria Azarenková z Běloruska se stala první finalistkou tenisového US Open. V semifinále zdolala Rusku Marii Šarapovovou 3:6, 6:2 a 6:4 a v sobotu tak může k vítězství na letošním Australian Open přidat druhý grandslamový titul v kariéře.

Do semifinále vstoupila suverénně Šarapovová, která prolomila hned první podání soupeřky. Brzy vedla už 5:1 a nakonec sadu dovedla za 41 minut k vítězství 6:3. Brejkem začala pětadvacetiletá Ruska i druhou sadu, jenže první hráčka světa pak pro sebe čtyřmi získanými gamy v řadě rozhodla o zisku sady.

Ve vyrovnané třetí sadě obě hráčky, vyhlášené hlasitým doprovodem svých úderů, válčily o každý míč. Běloruska získala psychickou výhodu díky vedení 5:4 a při podání Šarapovové uspěla při druhém mečbolu. Ruska tak nezopakuje svůj dosud jediný triumf z Flushing Meadows z roku 2006.

Soupeřkou Azarenkové bude v sobotu na kurtu Arthura Ashe vítězka druhého semifinále  Američanka Serena Williamsová, která smetla Italku Saru Erraniovou 6:1, 6:2.

US Open (dotace 25,526.000 dolarů):
Muži:
Čtyřhra - finále:
Paes, Štěpánek (5-Indie/ČR) - M. Bryan, B. Bryan (2-USA) 3:6, 4:6on-line
Ženy:
Dvouhra - semifinále:
Azarenková (1-Běl.) - Šarapovová (3-Rus.) 3:6, 6:2, 6:4
S. Williamsová (4-USA) - Erraniová (10-Ita) 6:1, 6:2

Reklama