Hlavní obsah

Finále mi odvál vítr, zlobil se Berdych na organizátory, že semifinále s Murraym neodložili

Jan ŠkvorSport.cz

Nejen s Andym Murraym, ale i neobyčejně silným větrem musel v sobotu bojovat Tomáš Berdych v semifinále tenisového US Open. Na zvládnutý první set už v těch třech dalších nedokázal navázat, a tak mu finálová brána posledního grandslamu sezóny zůstala zapovězena.

Foto: Ray Stubblebine, Reuters

Tomáš Berdych se diví během semifinále US Open proti Andymu Murraymu.

Článek
Fotogalerie

Přiznával, že povětrnostní podmínky hraničící s regulérností zápasu mu neseděly. Rodák z Valašského Meziříčí má hru založenou především na tvrdém servisu, což byl v sobotním duelu problém. Vítr mu míček při vysokém nadhozu odfoukával, proto mu podání nechodilo tak, jako v předcházejících zápasech v New Yorku.

„Vítr mou hru skutečně hodně ovlivnil, obtížně jsem se mu přizpůsoboval. Když nejsem schopný dobře podávat a získávat z prvního servisu přímé body, není to moje hra," říkal Berdych na pozápasové tiskové konferenci.

Murrayho hře podmínky seděly lépe

„Samozřejmě neexistuje žádný hráč, který má takovéto podmínky v oblibě, ale jsou tací, kterým sedí k jejich hře lépe než jiným. A to byl případ Andyho, který má hru jinak založenou než já. Prostě Andy byl dnes v tomto ohledu lepší, a proto si zahraje finále," uvažovala česká tenisová jednička.

Podle Berdycha by si semifinále grandslmového turnaje zasloužilo mnohem důstojnější podmínky. „Tenis by si zasloužil nějaké pravidlo, že v tak silném větru by se hrát nemělo. Vždyť když prší, také se nehraje. Organizátoři by o tom měli uvažovat. Vždyť jde o semifinále grandslamu, velký turnaj, navíc tu není zatahovací střecha. A ještě k tomu jsme v Americe, kde lidi milují show. A tohle show rozhodně nebyla! Tady šlo jen o to nějak se s podmínkami vyrovnat a zkusit přehodit míček přes síť. Někdy to bylo nemožné," posteskl si šestadvacetiletý hráč.

Podmínky organizátory nezajímaly

Zároveň byl naštvaný na organizátory, že o možnosti přesunutí zápasu na neděli, jako tomu bylo u druhého semifinále mužské dvouhry a finále dámské dvouhry, ani neuvažovali. „Žádné rozhovory kvůli tomu s nimi neproběhly. Nikoho to nezajímalo," kroutil hlavou Berdych, který se proti Murraymu dopustil 62 nevynucených chyb. „Tolik jsem jich udělal dohromady ve všech předchozích zápas na letošním US Open, je tedy zřejmé, že i na tohle měl vítr vliv. Nevidím totiž jiný důvod, proč bych jich v jednom zápase nasekal tolik."

Organizátoři v sobotu kvůli předpovědi meteorologů o silných bouřkách doprovozených přívalovými dešti posunuli začátek duelu už na jedenáct hodin místního času, kvůli dešti se začalo zhruba s devadesátiminutovým zpožděním. „Už od rána pršelo a já doufal, že by třeba déšť nemusel přestat a v neděli by byly úplně jiné podmínky. Ale to jsou jen samá kdyby," odmítl Berdych spekulovat.

Semifinále Davis Cupu v Argentině

„V tuhle chvíli jsem samozřejmě smutný, nechtěl jsem prohrát v semifinále, ve kterém jsem navíc měl slušnou šanci na postup. Nejvýstižnější slova jsou asi taková, že mi finále odvál vítr.  Až se ale za turnajem odhlédnu za pár dní, budu vidět pozitivně, že jsem se dostal do semifinále a navíc odehrál skvělý zápas s Rogerem."

Berdych ani po posledním grandslamu sezóny příliš času na odpočívání nemá, přesouvá se totiž do Buenos Aires, kde už v pátek čeští tenisté zahájí semifinále Davis Cupu proti domácí Argentině.

Reklama

Pavouk - US Open 2012 - dvouhra mužů

  • Čtvrtfinále

  • 06.09.12      03 : 00
    Švýcarsko Roger Federer Česká republika Tomáš Berdych
    6 : 7; 4 : 6; 6 : 3; 3 : 6
  • 05.09.12      23 : 00
    Velká Británie Andy Murray Chorvatsko Marin Čilič
    3 : 6; 7 : 6; 6 : 2; 6 : 0
  • 06.09.12      19 : 30
    Srbsko Janko Tipsarevič Španělsko David Ferrer
    3 : 6; 7 : 6; 6 : 2; 3 : 6; 6 : 7
  • 07.09.12      03 : 00
    Argentina Juan Martín del Potro Srbsko Novak Djokovič
    2 : 6; 6 : 7; 4 : 6
  • Semifinále

  • 08.09.12      18 : 30
    Česká republika Tomáš Berdych Velká Británie Andy Murray
    7 : 5; 2 : 6; 1 : 6; 6 : 7
  • 09.09.12      17 : 00
    Španělsko David Ferrer Srbsko Novak Djokovič
    6 : 2; 1 : 6; 4 : 6; 2 : 6
  • Finále

  • 10.09.12      22 : 00
    Velká Británie Andy Murray Srbsko Novak Djokovič
    7 : 6; 7 : 5; 2 : 6; 3 : 6; 6 : 2