Hlavní obsah

Lendl nepochybuje: Murray mě napodobí a finále US Open vyhraje!

New York

Mužské finále letošního US Open sice začne až za několik hodin, kouč Brita Andyho Murrayho Ivan Lendl má však již o vítězi jasno. Tenisová legenda věří, že jeho svěřenec dokáže na centrálním kurtu ve Flushing Meadows světovou dvojku a obhájce titulu Srba Novaka Djokoviče porazit a získat tak premiérový grandslamový titul.

Foto: Sport.cz

Copak asi radil legendární Ivan Lendl svému svěřenci Andymu Murraymu před dnešním finále na US Open?

Článek
Fotogalerie

Rodák z Ostravy je nejúspěšnějším českým mužským tenistou historie. Třikrát triumfoval na French Open a US Open, dvakrát pak ovládl Australian Open. Než však získal svůj první grandslamový titul v roce 1984 na Roland Garros, musel překousnout hned čtyři finálové porážky. Zvláštní paralela spojuje 52letého trenéra a jeho pětadvacetiletého svěřence, neboť i Murray již čtyřikrát smutně sledoval, jak jeho soupeři po finále v turnajích "velké čtyřky" přebírají vítěznou trofej. Teď je ale odhodlán napodobit svého trenéra a vstoupit do historie.

Prohry Ivana Lendla ve finále grandslamových turnajů:
1981 French Open     Björn Borg (Švéd.)  1:6, 6:4, 2:6, 6:3, 1:6
1982 US Open            Jimmy Connors (USA)  3:6, 2:6, 6:4, 4:6
1983 Australian Open Mats Wilander (Švéd.) 1:6, 4:6, 4:6
1983 US Open             Jimmy Connors            3:6, 7:6, 5:7, 0:6
Prohry Andyho Murrayho ve finále grandslamových turnajů:
2008 US Open            Roger Federer (Švýc.)  2:6, 5:7, 2:6
2010 Australian Open Roger Federer  3:6, 4:6, 6:7
2011 Australian Open Novak Djokovič (Srb.)  4:6, 2:6, 3:6
2012 Wimbledon         Roger Federer  6:4, 5:7, 3:6, 4:6

"Andy je připravený vyhrát," uvedl Lendl pro server BBC. Bývalá dlouholetá světová jednička spolupracuje s Murraym od začátku tohoto roku. Pod jeho vedením se rodák z Glasgowa dostal do semifinále Australian Open. Hořkou pilulku musel spolknout ve finále Wimbledonu, kde ho o vítězství připravil Roger Federer, přestože se skotským tenistou ztratil první set. Chuť si Murray následně spravil na olympiádě v Londýně, kde švýcarskému soupeři oplatil porážku a vybojoval zlatou medaili.

Murrayho teď čeká další životní zápas. "Lekce, kterou dostal letos ve finále Wimbledonu, byla těžká. Myslím si ale, že se z ní poučil," prohlásil Lendl. "Podívejte se, s kým Andy ve finále grandslamu prohrál. Třikrát s Federerem a jednou s Djokovičem," doplnil.

Murray podává v New Yorku skvělé výkony. Posledním sokem, který se mu postaví do cesty, je Novak Djokovič. Se Srbem nemá britský tenista příznivou bilanci. Porazil ho šestkrát, osmkrát se radoval z triumfu jeho protivník. Poslední vzájemný duel se uskutečnil na olympijském turnaji v Londýně a Murray zvítězil dvakrát 7:5.

Finálový duel US Open mezi Novakem Djokovičem a Andym Murraym začíná ve 22:00 hodin. Sledovat ho budete moci v podrobné on-line reportáži na Sport.cz.

Reklama