Hlavní obsah

Murray sesadí i Federera, shodují se experti. Berdycha prý sráží málo flexibilní hra

V dramatickém pondělním finále US Open ukončil Andy Murray 76leté čekání Velké Británie na vlastního grandslamového šampióna. Řada expertů se však shoduje, že rozhodně nezůstane jen u toho. Grandslamový titul z New Yorku má být podle nich pro skotského tenistu v brzké době jen jedním z řady. A z muže ve stínu „velké trojky“ se brzy může stát hvězda na samotném výsluní.

Foto: Mike Groll, ČTK/AP

Bude Andy Murray novou světovou jedničkou?

Článek

Švýcar Roger Federer si přes čtvrtfinálovou porážku od Tomáše Berdycha podržel pozici světové jedničky, ale i ta se může v blízké budoucnosti otřásat. „Federerovi už je jedenatřicet a prožívá babí léto své kariéry. Uvidíme v jeho podání ještě více skvělých turnajů, ale už jich zase nebude tak mnoho," řekl v komentáři pro BBC bývalý wimbledonský šampión Pat Cash.

„Murray a Djokovič jsou teď hodně nastejno. Ale Andy prokázal, že už je schopen vystoupat na vrchol i na Djokovičově oblíbeném povrchu," pokračoval. Murray odsunul na čtvrtou příčku žebříčku Rafaela Nadala. Španělský fenomén je stále jen velmi těžko k poražení, jenže to musí být zdravotně fit.

Tenisové žebříčky ATP k 11. září:
1. Federer (Švýc.)11 805 b.
2. Djokovič (Srb.)10 470
3. Murray (Brit.)8570
4. Nadal (Šp.)7515
5. Ferrer (Šp.)5915
6. Berdych (ČR)4830

Nadalovi chatrné zdraví čím dál více komplikuje starty zejména na tvrdých površích, kde jeho pochroumaná kolena trpí nejvíce. „Nadal je pro Andyho opravdu těžký soupeř, jenže ho limitují problémy se zraněním. Jeho styl hry enormně zatěžuje jeho kolena a pak zmešká spoustu turnajů," myslí si Cash.

S ním souhlasí i sedminásobný grandslamový vítěz a komentátor Eurosportu Mats Wilander.  "Rafa vždy znamená obrovskou hrozbu na antuce a na trávě. Na tvrdých površích ale takové nebezpečí neznamená kvůli svému zdraví. A to dost ovlivňuje jeho schopnost dostat se zpět na pozici světové jedničky," přemítá bývalý švédský tenista.

Lendl sehrál klíčovou roli

Murrayho výhodou oproti konkurentům může nyní být velký nárůst sebevědomí po newyorském triumfu. „Jediná věc, která Andyho držela zpět, byla jeho mentalita, ten tlak, že dosud nevyhrál grandslamový turnaj. Tohle vítězství mu dodá obrovskou sebedůvěru, která často dělá rozdíl mezi hráči," potvrzuje Wilander.

On i Cash připisují lepší psychickou kondici aktuální světové trojky novému kouči Ivanu Lendlovi. „Všeobecně si myslím, že je role trenérů u tenistů dost přeceňovaná, v tomto případě ale tvrdím, že role Ivana byla naprosto klíčová. Ivan je prostě osobou, které nasloucháte. To on dostal do Andyho sebedůvěru, klid a předal mu své zkušenosti," má jasno Cash.

Oba experti také předpovídají Murraymu zisk minimálně pěti dalších grandslamových titulů. „A navíc bude velmi brzy světovou jedničkou," tipuje Cash.

Berdycha Murray přelstil

Ve všeobecné euforii kolem triumfu Andy Murrayho si při závěrečných hodnocení US Open trochu pozapomíná na skvělé výkony Tomáše Berdycha, který odstranil z cesty Federera a v semifinále právě proti Murraymu trochu doplatil na větrnou loterii, která jeho hru dost paralyzovala.

Každopádně Berdych se posunul na šesté místo žebříku a opět naznačil, že by mohl pomýšlet i na vyšší příčky. „Zdálo se to být jako začátek úpadku, když český tenista vypadl v prvním kole Wimbledonu i olympiády. Jenže nyní to spíše vypadá na krátkodobé vyhoření po skvělém startu sezóny 2012. Berdych předvedl jeden z nejlepších výkonů celého turnaje, když vyřadil Federera. Jenže pak ho přelstil vítr i Murray. Proti němu má sice výbornou bilanci, jenže nedostatek flexibility v Berdychově hře se tentokrát hodně obnažil," vrací se k představení českého reprezentanta odborný server tennis.com.

Stane se Andy Murray brzy novou světovou jedničkou?
Ano
25,7 %
Ne
74,3 %
Celkem hlasovalo 4501 čtenářů.

Reklama