Hlavní obsah

Argentina - Česko 1:1Berdych vydřel výhru nad Mónakem, Štěpánek na Del Potra nestačil

Buenos Aires
Aktualizováno

Čeští tenisoví reprezentanti hrají v semifinále Davis Cupu 1:1 po úvodním dni. Radek Štěpánek v prvním utkání víkendového souboje podlehl Juanu Martínu Del Potrovi po setech 4:6, 4:6 a 2:6. V druhém dramatickém zápase vydřel Tomáš Berdych vítězství nad Juanem Mónakem po setech 6:1, 4:6, 1:6, 6:4 a 6:4. Semifinálový souboj pokračuje v sobotu od 17:30 čtyřhrou.

Foto: Marcos Brindicci, Reuters

Tenista Tomáš Berdych během utkání s Juanem Mónakem z Argentiny.

Článek

Proti Štěpánkovi nastoupil Juan Martín Del Potro i s poraněným levým zápěstím. Zpočátku bylo na Argentinci vidět, že začal trénovat až před dvěma dny. Velký počet míčků kazil a Štěpánek se mu ve hře od základní čáry zcela vyrovnal. V 7. hře si při podání Del Potra vypracoval český tenista čtyři brejkboly, ale ani jeden se mu nepodařilo využít. Argentinec zaútočil na podání svého soka hned v příštím gamu, vypracoval si tři brejkboly v řadě a hned první využil po nepovedeném Štěpánkově voleji.

Druhou sadu rozehrál rodák z Karviné velmi dobře. Při podání Del Potra si podobně jako jeho soupeř v prvním setu vypracoval tři možnosti na proražení soupeřova podání a hned první z nich využil po dobrém přechodu na síť. Štěpánek se ujal vedení 3:1, ale vzápětí sám ztratil dvě podání v řadě a stadión v Buenos Aires se mohl radovat. Del Potro i druhý set dovedl do vítězného konce 6:4.

Ve třetí sadě už Štěpánek nenašel síly k tomu, aby se pokusil zápas otočit. Del Potro brzy získal podání českého tenisty a bez potíží dotáhl do vítězného konce.

Berdych otočil zápas s Mónakem

Berdych s Mónakem neprohrál ještě ani jeden z šesti vzájemných duelů a i v pátek vstoupil do zápasu výborně. Sebral Argentinci hned úvodní dva servisy a brzy se dostal do vedení. Český tenista svého soupeře jasně přehrával od základní čáry a Mónaco, který prožívá životní formu, nemohl na šestého hráče světového žebříčku najít recept. Úvodní sadu vyhrál Berdych jednoznačně 6:1.

Na začátku druhého setu do publika přišel někdejší fotbalista Diego Maradona. A svému krajanovi přinesl štěstí. Mónakovi se totiž podařilo brejknout Berdycha hned čtyřikrát. Naposledy za stavu 5:4, díky čemuž získal druhou sadu. Mónakovi vítězství ve druhém setu pomohlo. Ve třetím byl mnohem lepším hráčem na kurtu. Na začátku nejdříve odvrátil Berdychův útok, aby poté sám servis svého soka získal a ve třetím setu jasně dominoval. a vyhrál 6:1.

Berdych před čtvrtým setem zamířil do kabin, aby se na chvíli uklidnil. Na začátku čtvrté sady mu to však příliš platné nebylo. Ztratil totiž svůj servis a Mónakovi stačilo, aby uhájil svůj servis a zápas by dotáhl do vítězného konce. Berdych ale ukázal srdce bojovníka. Mónakovi dokázal čistou hrou sebrat servis, vyhrát čtyři hry v řadě a získal čtvrtou sadu ve svůj prospěch.

Vítězství ve čtvrtém setu Berdychovi dodalo sebedůvěru a v rozhodující sadě se ujal vedení 4:0. Domácí tenista se ale nevzdal, dokázal dokonce vyrovnat na 4:4 a vše směřovalo k dramatické bitvě. Semifinalista US Open ale drama odmítl, prorazil Mónakovi znovu servis a svůj následně uhájil.

Semifinále Davisova poháru:
Argentina - Česká republika 1:1
Del Potro - Štěpánek 6:4, 6:4, 6:2.on-line
Monaco - Berdych 1:6, 6:4, 6:1, 4:6, 4:6.on-line
Baráž o Světovou skupinu tenisového Davisova poháru:
Montreal:
Kanada - JAR 2:0 po prvním dnu
Raonic - Scholtz 7:5, 6:4, 7:5
Sao José do Rio Preto:
Brazílie - Rusko 2:0 po prvním dnu
Bellucci - Gabašvili 6:3, 4:6, 6:0, 7:6 (7:4)
Tokio:
Japonsko - Izrael 1:2 po čtyřhře
Ito, Sugita - Erlich, Ram 7:5, 3:6, 3:6, 1:6
Astana:
Kazachstán - Uzbekistán 2:1 po čtyřhře
Golubjov, Ščukin - Dustov, Istomin 7:6 (7:3), 6:3, 6:4

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori