Hlavní obsah

Federer: Davis Cup? Upřímně, moc pro mě neznamená. Teď jsem zničený a vyčerpaný

Amsterdam/Praha

Tenista Roger Federer opět nenechal svoji zem ve štychu, když bylo nejhůř. A jako správná světová jednička přispěl dvěma body v baráži proti Nizozemcům k záchraně Švýcarska v elitní světové skupině Davis Cupu. Basilejský rodák nicméně přiznal, že slavnou týmovou soutěž hraje především pro zábavu a nepřikládá jí příliš velkou prestiž.

Foto: Reuters

Roger Federer porazil Robina Haaseho 6:1, 6:4 a 6:4.

Článek

„Abych byl upřímný, moc pro mě neznamená," přiznal bezprostředně po duelu s Nizozemci. „Pro mě je to hlavně o tom strávit trochu času se spoluhráči z týmu. Užívám si to a o tom to celé je. Všichni týmoví kolegové jsou moji nejlepší kamarádi. Normálně se na okruhu moc často nepotkáváme, ale pojí nás velké přátelství a vždy si užijeme spoustu legrace," popsal Federer svůj vztah k reprezentaci.

Po boku Stanislase Wawrinky sice Federer nestačil v sobotní čtyřhře na pár Rojer/Haase, nicméně ve dvouhře oba Švýcaři nezaváhali, a tak už bylo po prvním nedělním singlu o jejich záchraně mezi elitou rozhodnuto.

Konečně dovolená

Federer vůbec prožívá letos famózní rok. Posedmé dobyl wimbledonský titul a opět se vyšvihl na trůn světové jedničky, který si bezpečně drží, a to i přes porážky v olympijském finále a čtvrtfinálové vyřazení od Tomáše Berdycha na US Open.

„Teď už ale hodně potřebuji dovolenou. Jsem zraněný, unavený a vyčerpaný. Potřebuji volno a rozmyslet si, co bude dál," přemítal po daviscupovém klání v Amsterdamu.

Starty na turnajích má až do konce sezóny sice naplánované, všechno ale může být nakonec jinak. „Nic ještě nebylo rozhodnuto ohledně zbytku sezóny, i když už mám hotový plán. Ten můžu klidně změnit."

Federer se však musí mít na pozoru. Nedávno skončené US Open naznačilo, že na předních příčkách se brzy může měnit rozložení sil. Zdá se, že Novak Djokovič je znovu ve skvělé formě a opět si bude dělat oprávněné ambice na návrat na trůn.

Po premiérovém grandslamovém titulu se logicky musí počítat na nejvyšší příčku také s Andym Murraym. Zajímavé také bude, v jaké formě se bude na kurty vracet po zranění Rafael Nadal.

Reklama

  Bejlek - Blinkovová dnes 17 : 30
20240424T17 : 30:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík