Hlavní obsah

Švédský tenis je na dně. Náš socialismus vychovává místo hvězd líné tlouštíky, kritizuje Wilander

Praha

Tomáš Berdych a spol. se spolu s fanoušky opájí po vítězství v Argentině euforií z postupu do finále Davis Cupu a Česká republika se právem může pyšnit postavením světové tenisové velmoci. Jak rychlý ale může být pád z těchto výšin, momentálně předvádí tenisté Švédska, kteří se po hvězdných dekádách propadli na úroveň tenisově rozvojových zemí.

Foto: Francouis Lenoir, Reuters

Švédský tenis prožívá těžké časy. Daviscupový kapitán Thomas Enquist promlouvá do duše Michaelu Ryderstedtovi během barážového utkání s Belgií.

Článek

Švédská daviscupová reprezentace v osmdesátých a devadesátých letech slavnou Salátovou mísu hned šestkrát vyhrála. Za hvězdami typu Matse Wilandera, Stefana Edberga či Magnuse Normana míval tým Tří korunek  k dispozici ještě velmi silný druhý sled. Nyní však při dlouhodobé nemoci Robina Söderlinga nemá Švédsko na výběr ani jednoho tenistu, který by se vešel mezi 380 nejlepších hráčů na žebříčku ATP.

Ve víkendové baráži o udržení v elitní skupině Davisova poháru tak ani proti průměrné Belgii neměli svěřenci Thomase Enquista žádnou naději na úspěch. Prohráli 0:5 a získali jediný set. Velké problémy však dost možná budou mít i v příští sezóně v Euro-africké zóně.

Musíte zvednout zadek z gauče

Právě během barážového duelu se k zoufalé situaci ve švédském tenise vyjádřila jeho někdejší velká hvězda Mats Wilander. "Švédsko je země s puncem socialismu. O všechny se stará stát, každá rodina má dvě auta, krásný byt, televizi s plochou obrazovkou, počítač, internet. Proč by mladí podstupovali bolest při sportu, jakým je tenis, který vyžaduje velké sebeobětování," nastínila situaci bývalá světová jednička v rozhovoru pro belgický deník Le Soir.

"Abyste mohli hrát tenis, musíte zvednout zadek z gauče... Švédsko už nemá žádné tenisové hvězdy a ze svých adolescentů vychovává obézní tlouštíky," pokračoval Wilander.

Z nastalého úpadku je nešťastný i daviscupový kapitán Thomas Enquist, který se švédskou reprezentací coby hráč dokázal postoupit čtyřikrát do finále této soutěže během pěti let.

O problémech víme, říká Enquist

"Není to tak, že bychom se až teď probudili a po pádu do Euro-africké zóny zjistili, v jaké bryndě jsme. Poslední roky vidíme, že máme v seniorském tenisu problémy. V 80. a 90. letech jsme měli tolik skvělých hráčů. Nechápu, proč jsme je teď přestali vychovávat," řekl Enquist po porážce v Belgii.

Bývalá světová čtyřka však doufá v lepší budoucnost, která má přijít s úspěšnou juniorskou generací. "Naši junioři vyhráli evrospký šampionát. Bude to ještě nějaký čas trvat, ale doufám, že se na vrcholné pozice vrátíme," dodal Enquist.

Okamžitá pomoc švédskému tenisu by mohla přijít s návratem Robina Söderlinga, který kvůli mononukleóze nehraje už od loňského července. Podle informací ze švédského tisku by se měl vrátit do profesionálního tenisu na začátku příští sezóny.

Reklama

Související témata: