Hlavní obsah

Nadal ať nejezdí, chceme salátovou mísu, vzkazuje Berdych před finále Davis Cupu

Prostějov

Nejprve turnaje v Tokiu a Šanghaji, následně přesun do Stockholmu a podniky v Paříži a Londýně. Nesmírně náročný závěr sezóny, který vyvrcholí Turnajem mistrů a finálovým duelem Davisova poháru se Španělskem (od 16. do 18. listopadu), čeká nejlepšího českého tenistu Tomáše Berdycha. Vrásky na čele však z toho nemá. Naopak, neskutečně se těší.

Foto: Natacha Pisarenko, ČTK/AP

Radek Štěpánek (vpravo) ukazuje na Tomáše Berdycha, který zařídil tři body českému daviscupovému týmu v utkání proti

Článek

Nic lepšího, než takto završit rok, vás asi potkat nemohlo?

Přesně tak. Samozřejmě za předpokladu, že Davis Cup vyhrajeme. Pro mě osobně je to finále absolutním vrcholem sezóny, a pokud ho zvládneme vítězně, i největším úspěchem mé dosavadní kariéry. V tenise je těch met více. Můžete být třeba světovou jedničkou, vyhrát Grand Slam, olympiádu nebo Davisův pohár. A právě k němu máme nyní blízko na rozdíl od takových es, jako jsou například Federer či Murray. Ti se k této trofeji zatím ani nepřiblížili.

Takže Davis Cup je pro vás víc i než Turnaj mistrů?

Nesrovnávám to. Vedle sebe tyto dvě soutěže prostě dát nejde. Masters, to je odměna za celoroční práci, za sbírání bodů týden, co týden. A hrajete jen za sebe. Týmová soutěž je zcela něco jiného. Hrajete za svou zemi, za lidi, kteří vás podporují, kteří vám fandí. Je to prostě obrovská čest a já si strašně vážím, že mohu být u toho.

Před dubnovým čtvrtfinálovým duelem se Srbskem jste říkal, že bude dobře, nepřijede-li Djokovič. Teď má zdravotní problémy španělská jednička Nadal. Vnímáte to stejně?

Bez debat. Na salátové míse přece chceme být vyraženi my. Když to vyjde, budeme tam vidět navěky. Zda proti nám hrál Nadal, či někdo jiný, už nikoho zajímat nebude.

Pokud by byl Nadal zdravý, můžete se s ním utkat už na Turnaji mistrů. Totéž platí o Ferrerovi a Almagrovi. Hrálo by to pak v Davis Cupu nějakou roli?

Předně musím říct, že Masters nemám ještě úplně stoprocentní, byť vše je na dobré cestě. Proto zůstávám nohama pevně na zemi. Pokud bych tam ale skutečně hrál, nemusím Španěly vůbec potkat. Mohou být v jiné skupině, kdokoliv z nás může vypadnout. Stáli jsme však proti sobě už tolikrát, že by to stejně žádnou roli nehrálo.

Co povrch, na kterém se finále bude hrát?

Rozhodnutí ještě nepadlo. Musíme vše důkladně probrat, zvážit. ITF ale extrémy nepřipouští. Uděláme ale všechno, aby se maximálně přiblížil našim požadavkům, aby byl co nejrychlejší.

Dějištěm finále by mohla být pražská O2 arena, druhou variantou je Ostrava. Jak se na to díváte vy, hráči?

Obě místa jsou skvělá, velký rozdíl nevidím. Snad jen v tom, že do pražské haly se vejde dvakrát více diváků. A protože ti jsou součástí týmu a vždycky nám neskutečně pomohli, je volba jasná. Jejich co možná největší podpory chceme využít.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori