Hlavní obsah

Los Davis Cupu se s českými tenisty nemazlil. Přivítají je Federer a spol.

Aktualizováno

Čeští tenisté už znají soupeře pro příští ročník Davisova poháru a radost z něj rozhodně nemají. Středeční losování v Londýně totiž rozhodlo o tom, že svěřenci kapitána Jaroslava Navrátila budou od 1. do 3. února 2013 bojovat ve Švýcarsku, za které by mohla nastoupit světová jednička Roger Federer.

Foto: Reuters

Roger Federer

Článek

Čeští tenisté přitom mají na soupeře příjemné vzpomínky. Před pěti lety začala právě proti Švýcarům úspěšná série současného týmu. Do Davis Cupu se tehdy na baráž vrátil Radek Štěpánek a společně s Tomášem Berdychem porazili v Praze Federera a Stanislase Wawrinku a udrželi se mezi elitou. Od té doby Štěpánek s Berdychem hráli finále v roce 2009 a letos si boj o slavnou "salátovou mísu" zopakují.

Finále tenisty čeká v domácím prostředí od 16. do 18. listopadu a nejspíše v Praze se na tvrdém povrchu pokusí zdolat obhájce titulu ze Španělska.

Síla Švýcarů bude záviset na účasti Rogera Federera. Sedmnáctinásobný grandslamový vítěz o víkendu zachránil zemi helvétského kříže mezi elitou. Letos hrál poprvé po osmi letech v Davisově poháru i první kolo, jinak vždy pomáhal týmu až v baráži, ale proti Američanům nečekaně prohrál s Johnem Isnerem a pak také ve čtyřhře.

Nechtěli Švýcarsko nebo Brazílii venku

Čeští tenisté byli pro losování na základě žebříčku mezinárodní federace ITF druhým nasazeným týmem. Měli tak naději, že narazí na "snazšího" protivníka. Stal se však pravý opak. "Los je určitě těžký, protože jsme nechtěli jet do Brazílie nebo do Švýcarska. Soupeř s Federerem a Wawrinkou je to velice kvalitní, ale nikdy nevíme, jestli Roger Federer bude hrát," řekl Navrátil. Vítěz souboje narazí ve čtvrtfinále na lepšího z duelu Kazachstánu s Rakouskem.

"Zásadní bude, zda Roger nastoupí. Šance s ním a bez něj jsou jiné, to je jako (Španělsko) s Nadalem a bez Nadala ve finále," doplnil Navrátil, jenž ovšem myšlenky na únorový duel zatím nemá. "Švýcarsko je daleko, teď se soustředíme na finále," dodal.

Švýcaři zatím nevědí, kde a na jakém povrchu se zápas uskuteční. Los je ale také nepotěšil. "Těšíme se hlavně na to, že můžeme hrát doma. Ale Češi s Berdychem a Štěpánkem jsou nesmírně silný soupeř," řekl kapitán Severin Lüthi pro svazový web. O případném Federerově startu se nezmínil, nominace se tradičně oznamují až deset dnů před duelem.

Los Světové skupiny Davis Cupu - 1. kolo (1. až 3. února 2013):
Švýcarsko - Česko
Kanada - Španělsko
Itálie - Chorvatsko
Belgie - Srbsko
USA - Brazílie
Francie - Izrael
Argentina - Německo
Kazachstán - Rakousko

Reklama

Související témata: