Hlavní obsah

Španělsko není jen Nadal. Je třeba k němu mít respekt, varuje Lendl

Na listopadové pražské finále Davis Cupu mezi českými a španělskými tenisty se chystá i legendární Ivan Lendl, který byl u zatím jediného československého triumfu v této soutěži.

Foto: Sport.cz

Ivan Lendl (vpravo) bude sledovat finále Davis Cupu na vlastní oči.

Článek

Vidíte nějaké paralely mezi současným týmem a tím, s nímž jste v roce 1980 trofej získal?

To nejde moc dobře porovnávat. Je to ale stejné v tom, že jsme tehdy také vyhráli semifinále v Argentině a pak hráli finále v Praze. Už se na ten zápas moc těším.

Původně jste ale na něj nemířil...

Ano, měl jsem hrát v tom termínu exhibici v San José s McEnroem, ale promotér měl naštěstí pochopení a našel si náhradu.

Budou Češi před domácím publikem favority?

Budou mít určitě výhodu prostředí i povrchu, ale nezapomínejte, že Španělé mají víc dobrých hráčů, nejen Nadala. Jsou tady Ferrer, Almagro, debl Granollers, Lopez. Za posledních pět let třikrát Davis Cup vyhráli. Je třeba mít ke Španělsku respekt. V roce 1980 proti Italům jsem si naopak myslel, že tím favoritem opravdu jsme.

Jaký je váš názor na Nadalovu účast? Bude hrát, nebude?

To bychom se mohli bavit klidně celý týden, ale záleží to jen na něm.

Mohl byste porovnat, jak se změnil význam Davis Cupu od doby, kdy jste ho hrál vy?

Já nemůžu mluvit za elitní hráče, ale když se podíváte na nejlepší čtyřku, tak je něco zřejmé. Djokovič letos nehrál, Federer ano, ale vynechal minulou sezónu. Murray letos Davis Cup nehrál, Nadal také ne.

Byl byste tedy pro reorganizaci soutěže, která by trochu ulevila špičkovým hráčům v nabitém kalendáři?

Víte, to je těžké. Hodně federací díky Davis Cupu vydělá nějaké peníze a pak z nich financují juniorský tenis. Nenaleznete jednoznačnou odpověď.

Reklama