Hlavní obsah

Berdych pronikl v Šanghaji do semifinále. Štěpánek trápil Murrayho, nakonec ale padl

Aktualizováno

Tomáš Berdych si poprvé v kariéře zahraje v Šanghaji semifinále. Český tenista porazil v pátečním čtvrtfinálovém duelu Francouze Jo-Wilfrieda Tsongu 6:3, 7:6 a výrazně se přiblížil účasti na Turnaji mistrů v Londýně. Proniknout mezi nejlepší čtyři hráče turnaje se snažil i Radek Štěpánek, jenž proti Andymu Murraymu předvedl výborný výkon, nakonec ale světové trojce podlehl po boji 6:4, 2:6, 3:6.

Foto: Aly Song, Reuters

Tomáš Berdych se raduje z vítězství nad Jo-Wilfriedem Tsongou.

Článek

V úvodu zápasu si oba hráči drželi svůj servis. Za stavu 3:2 byl zápas na chvíli přerušen poté, co byl Francouz v šatně ošetřován. První z klíčových momentů souboje přišel v osmé hře prvního setu. Berdych si vypracoval tři brejkboly a hned ten první proměnil, když jeho soupeř poslal míč bekhendem do sítě. Český tenista se už o první sadu nenechal připravit a ovládl ji v poměru 6:3.

Napínavý druhý set musel rozřešit až tie-break. Ten byl vyrovnaný až do stavu 4:4, následně se ale Francouz dopustil dvojchyby a po dalším úspěšném fiftýnu měl Berdych první setbol. S ním naložil znamenitě, když zahrál eso.

"Předvedl jsem opravdu precizní výkon a solidní hru od začátku až do konce. Cítil jsem se výborně a největším rozdílem mezi námi bylo, že já jsem dokázal využít ve svůj prospěch malé šance, které jsem měl," citoval Berdycha server ATP Tour. "Já jsem nehrál nejlépe a Tomáš byl o mnoho lepší než já," řekl Tsonga.

Berdych se výrazně přiblížil účasti na Turnaji mistrů v Londýně

Berdych si v Šanghaji pochvaluje fyzickou pohodu, a to přesto, že už se blíží konec sezóny a únava stoupá. Svěřenci Tomáše Krupy pomohla pauza a měsíční příprava po Wimbledonu. "Jsem na tom lépe než dřív, protože jsme změnili plán sezóny a profituji z toho. Cítím se čerstvý, plný síly a doufám, že mi to vydrží," uvedl rodák z Valašského Meziříčí.

Po výhře nad Tsongou odpovídal Berdych na dotaz, jak náročné bude hrát po turnajích ještě finále Davisova poháru, které české tenisty čeká v Praze 16. až 18. listopadu proti obhájcům titulu Španělům. "I kdybych už měl v sobě jen zbyteček energie, tak ho na kurtu nechám, abych hrál co nejlépe," řekl Berdych, který je na turnaji série Masters letos potřetí v semifinále, a pokud chce do finále jako v Madridu, musí porazit Srba Novaka Djokoviče, který ve čtvrtfinále zdolal Němce Tommyho Haase ve dvou setech.

Semifinále v Šanghaji je pro Berdycha téměř pojistkou, že si potřetí za sebou zahraje Turnaj mistrů v Londýně. V pořadí sezóny je český tenista šestý a jeho náskok na devátého Janka Tipsareviče ze Srbska činí přes tisíc bodů.

Výtečně hrající Štěpánek trápil světovou trojku

Postoupit do semifinále se naopak nepodařilo dalšímu českému hráči Radkovi Štěpánkovi, byť proti světové trojce Andymu Murraymu podal výtečný výkon.

Štěpánkovi se v prvním setu dařil servis a za stavu 2:2 se propracoval ke třem brejkbolům. První dva stačil ještě soupeř odvrátit, třetí už ale český tenista proměnil a následnou čistou hrou při svém podání zvýšil na 4:2. Štěpánek si brejk udržoval až do koncovky první sady, kterou nakonec vyhrál 6:4.

Ve druhém setu se britský hráč zlepšil. Byl útočnější a přesnější na úderech. Dvakrát dokázal Štěpánkovi sebrat servis a ovládl druhou sadu v poměru 6:2.

V rozhodujícím třetím setu se na kurtu strhla velká bitva. Murraymu narostlo sebevědomí, dobře četl hru a hned zkraje měl tři brejkboly. Nebezpečí ztráty servisu ale Štěpánek bravurně zažehnal. Navíc za stavu 1:1 prolomil český tenista protivníkovi podání a měl nakročeno k cennému vítězství. Jenže Murray bojoval a hned vzápětí se mu podařil rebrejk. Rozhodující moment pak přišel v osmém gemu, kdy Štěpánek neuhrál při svém podání ani jeden fiftýn a Murrayho pustil do vedení 5:3. Britský hráč už při svém podání nezaváhal a za dvě hodiny a 18 minut se radoval z postupu do semifinále, kde se střetne se Švýcarem Rogerem Federerem. Světová jednička zdolala ve čtvrtfinále turnajovou desítku Chorvata Marina Čiliče 6:3, 6:4.

Tenisový turnaj mužů v Šanghaji (tvrdý povrch, dotace 3 531 600 dolarů)
Dvouhra čtvrtfinále:
Berdych (4-ČR) - Tsonga (5-FR) 6:3, 7:6 (7:4)on-line
Štěpánek (ČR) - Murray (3-Brit) 6:4, 2:6, 3:6on-line
Djokovič (2-Srb.) - Haas (Něm.) 6:3, 6:3
Federer (1-Švýc.) - Čilič (10-Chorv.) 6:3, 6:4
Semifinálové dvojice:
Berdych - Djokovič, Federer - Murray
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Paes, Štěpánek (4-Indie/ČR) - Melzer, Raonic (Rak./Kan.) 7:5, 6:7 (4:7), 10:5.
Tenisový turnaj žen v Ósace (tvrdý povrch, dotace 220 000 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Stosurová (1-Austr.) - Hamptonová (USA) 6:2, 6:4
Doiová (Jap.) - Scheepersová (7-JAR) 2:6, 6:1, 6:3
Chang Kai-Chen (Tchaj-wan) - Robsonová (8-Brit.) 6:4, 3:6, 7:6 (7:4)
Watsonová (Brit.) - Parmentierová (Fr.) 7:5, 6:3
Semifinálové dvojice:
Stosurová - Chang Kai-Chen, Doiová - Watsonová
Tenisový turnaj žen v Linci (tvrdý povrch, dotace 220.000 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Azarenková (1-Běl.) - Martičová (Chorv.) 6:2, 6:2
Görgesová (5-Něm.) - Arvidssonová (Švéd.) 6:1, 6:4.
Flipkensová (Belg.) - Ivanovičová (2-Srb.) 6:4, 6:0.
Beguová (Rum.) - Matteková-Sandsová (USA) 6:4, 1:6, 6:2.
Semifinálové dvojice: Azarenková - Beguová, Görgesová - Flipkensová.
Čtyřhra - semifinále:
Grönefeldová, Peschkeová (1-Něm./ČR) - Camerinová, Halepová (It./Rum.) 6:3, 7:5.

Reklama

Související témata: